Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Σουηδία: Πώς αψήφησε τις προσδοκίες και έφτασε σε νέα ύψη στη Ρωσία


Δημήτρης Βαρσάνης


Ήμαστε στο 95’ καθώς ο Toni Kroos και ο Marco Reus στέκονταν απειλητικά δίνοντας τη τελευταία φάση στη Γερμανία ο Jimmy Durmaz που αφελέστατα έριξε τον Timo Werner ακριβώς στην άκρη της περιοχής του πέναλτι στη Σουηδία.



Για εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα ο χρόνος έμεινε ακίνητος, καθώς ο Kroos έστρωσε την μπάλα στον Reus, ο οποίος τη στόπαρε θανατηφορά πριν ο μεσοεπιθετικός της Real Madrid ρίξει το δολοφονικό του χτύπημα στη δεξιά γωνία του αβοήθητου Robin Olsen. Ένα θανατηφόρο βέλος στις Σουηδικές καρδιές με την αποφασιστικότητά τους να σπάει με τον πιο βάναυσο τρόπο.

Οι Γερμανοί πανηγύριζαν εκστασιασμένοι ενώ οι Σουηδοί κοίταζαν έντονα μεταξύ τους με τα χέρια να τα βάζουν πίσω από τα κεφάλια τους, συγκλονισμένοι από έναν άθλιο συνδυασμό σοκ και απογοήτευσης που έχασαν μέσα από τα χέρια τους μια υπερπολύτιμη ισοπαλία.

Χρεώθηκε ως η στιγμή που θα αναγεννούσε την πορεία της Γερμανίας στο Παγκόσμιο κύπελλο, δίνοντας ζωή σε μια ομάδα που είχε απεγνωσμένα ανάγκη από έμπνευση. Για τη Σουηδία θα ήταν πολύ εύκολο να καταρρεύσει σε τέτοιες περιστάσεις και χρειαζόταν τη νίκη στο τελευταίο αγώνα εναντίον του πρωτοπόρου Μεξικού, προκειμένου να προχωρήσει στα νοκ - άουτ

Τέσσερις μέρες αργότερα το σύνολο του Janne Andersson το πέτυχε ακριβώς αυτό και σε κάποιο ύφος, με μια θαρραλέα νίκη με 3-0 επί του Μεξικού και μετά από μια εντυπωσιακή ανατροπή στην τύχη της είδε τη Σουηδία να τερματίζει στη πρώτη θέση του ομίλου. Ταυτόχρονα η Γερμανία τερμάτισε τελευταία μετά από δύο δραματικά γκολ στις καθυστερήσεις από τη Νότιος Κορέα και έβαλε ένα ταπεινωτικό τέλος σε ένα χαοτικό τουρνουά για τον Joachim Löw και τους παίκτες του.

Για τη Σουηδία είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα, αφού δεν πέρασε σε κανένα από τα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα και αποκλείστηκε στους ομίλους σε καθένα από τα τρία τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με μία μόνο νίκη το 2018 πριν από το τουρνουά του καλοκαιριού - μια φιλική νίκη με 1-0 εναντίον της Δανίας τον Ιανουάριο - η Σουηδία δεν ήταν σε καλή κατάσταση πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Έχοντας σφραγίσει τη θέση της στη Ρωσία μέσω των στενότερων περιθωρίων με το συνολικά 1-0 σκορ στα μπαράζ επί της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2017, αφού τερμάτισε πίσω από τη Γαλλία στον όμιλο αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θεωρήθηκε από μόνο του ως επίτευγμα. Πόσο δε να παίρνει τη πρωτιά σε ένα τόσο δύσκολο όμιλο ξεπέρασε ακόμα και τις πιο υπεραισιόδοξες προσδοκίες.

Ο οπαδός της Σουηδίας Alex εξηγεί: «Κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι θα φτάσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως τα καταφέραμε. Κανείς δεν πίστευε ότι θα περάσουμε από τους ομίλους όμως και αυτό το καταφέραμε. Είμαι τόσο υπερήφανος για αυτή την ομάδα, για κάθε παίκτη και όλους τους προπονητές. Είναι σαν μια οικογένεια. Μοιάζει λίγο σαν ένα όνειρο αυτή τη στιγμή και αγαπώ κάθε στιγμή. "



Πράγματι η αίσθηση της υπερηφάνειας και της ενότητας γύρω από την εθνική ομάδα ανέκαμψε τα τελευταία χρόνια από τότε που ο Andersson διαδέχτηκε τον Erik Hamrén ως εκλέκτορα το 2016. Συγκεκριμένα δημιούργησε μια ομάδα βασισμένη στην οργάνωση, στη συνοχή και στο εξαιρετικά εργασιακό ηθικό ύστερα από την απόσυρση του Zlatan Ibrahimović μετά το τέλος του Euro 2016, μια φιγούρα που κουβαλούσε στο παρελθόν τις τύχες της Εθνικής ομάδας σχεδόν μεμονωμένα για μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του.

Όπως ο Max Juhlin υπογραμμίζει: "Η ομάδα συνήθιζε να παίζει πραγματικά βαρετό ποδόσφαιρο, δύσκολα το λάτρευες και δεν προκρίθηκε σε πολλά τουρνουά. Υπήρξε γνήσια απογοήτευση από το Σουηδικό κοινό, αλλά ο Andersson δημιούργησε τόσο πιο διασκεδαστικό όσο και πιο επιτυχημένο ποδόσφαιρο, το οποίο έχει προκαλέσει ενδιαφέρον.



"Είμαστε όλοι στο πλευρό της Εθνικής ομάδας τώρα. Δεν υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τον Zlatan - εξακολουθεί να κατέχει ένα Θεϊκό καθεστώς στη Σουηδία - αλλά υπάρχει ένα κοινό συναίσθημα ότι η Εθνική ομάδα είναι καλύτερη ως σύνολο χωρίς αυτόν. Η φιλοσοφία και η απόδοση δεν εξαρτώνται πλέον από ένα άτομο.

"Το σύστημα του Hamren φτιάχτηκε με βάση τη φόρμα του Zlatan. Αν έπαιζε καλά, η ομάδα έπαιζε καλά. Εάν δεν έπαιζε, η ομάδα δεν έπαιζε. Μετά την απόσυρση του Zlatan, επικεντρώθηκε περισσότερο στην ομαδική δουλειά η οποία ήταν εμφανής έναντι του Μεξικού. Όλη η ομάδα κατευθύνεται ως μονάδα, αγωνιζόμενη ο ένας για τον άλλον και μην εγκαταλείποντας ποτέ. Θα έλεγα ότι η τακτική και η φιλοσοφία μετά την απόσυρση του Zlatan είναι πιο υγιής και πιο βιώσιμη ».



Ωστόσο είναι υπερβολικό να υποτεθεί ότι η απουσία του Ibrahimović ήταν ο μόνος καταλύτης για την επιτυχία της Σουηδίας. Ο Albin Lundholm προτείνει ότι η πρόσληψη του Andersson ως νέος προπονητής το 2016 ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας στην καθοδήγηση της Σουηδίας προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: "Νομίζω ότι η πιο σημαντική τακτική πτυχή της νέας επιτυχίας της Σουηδίας δεν είναι η απουσία του Zlatan (Οι ικανότητες του θα ήταν ασφαλώς χρήσιμες κατά της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας δεδομένου του αριθμού των χαμένων ευκαιριών) αλλά ο διορισμός του Janne [Andersson]. Το καλά οργανωμένο, κυρίως αμυντικό, σύστημα αντεπίθεσης έχει αναζωογονήσει μια ομάδα που δεν φαινόταν να έχει αρκετή ατομική ποιότητα για να φτάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πόσο μάλλον να φτάσει στα προημιτελικά"

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν οπαδοί της Σουηδίας που πιστεύουν ότι ο Ibrahimovic θα είχε πολλά να προσφέρει, εάν έπρεπε να παίξει με το σημερινό σύστημα και ότι η απόσυρση του δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί ως λόγος για τα επιτεύγματα της Σουηδίας κατά την απουσία του όπως προτείνει ο Lundqvist Ludvig: “Δίνοντας στο Zlatan το ρόλο να παίξει ως ένας από τους επιθετικούς στο σημερινό 4-4-2 παίζοντας ως μέρος του συστήματος και του τρόπου που ο Andersson δίνει εντολή στην ομάδα του, η Σουηδία θα είχε σημαντικά καλύτερες ευκαιρίες να πετύχει τέρματα. Πολλοί Σουηδοί πιστεύουν ότι ο χαρακτήρας του Zlatan θα χαλάσει την δυναμική της ομάδας, αλλά θα υποστήριζα ότι είναι και μια υποτίμηση του μεγαλύτερου προπονητή μας εδώ και πολύ καιρό και του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή στην ιστορία μας ».

Πρόκειται για μια συζήτηση που απαιτεί διαφορετικές αποχρώσεις όμως αυτό που είναι ξεκάθαρο από τις επιδόσεις της Σουηδίας στη Ρωσία μέχρι τώρα, είναι ότι οι επιθετικοί είναιι σε θέση να αντισταθμίσουν την έλλειψη ατομικής ποιότητας με την αμοιβαία κατανόησή τους και τον τρόπο με τον οποίο θυσιάζονται για την ομάδα.





Όντας 31 ετών και οι δύο, το δίδυμο του Marcus Berg και του Ola Toivonen (ο πρώτος παίζει ποδόσφαιρό στην Al-Ain στα ΗΑΕ ενώ ο δεύτερος ανήκει στο ρόστερ της Toulouse) απέχει κατά πολύ από τη ποιότητα του Ibrahimovic και του Henrik Larsson, που στο παρελθόν κοσμούσαν τη φανέλα της Σουηδίας και ενώ ούτε μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παραγωγικοί, έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της Σουηδίας υπό τη διεύθυνση του Andersson.

"Τώρα που δεν έχουμε τον Zlatan, έχουμε ένα πιο ευέλικτο στυλ ποδοσφαίρου με υψηλή πίεση και πνεύμα μάχης όπως ποτέ άλλοτε", εξηγεί ο Gustaf Åhman. "Οι δύο βασικοί επιθετικοί - Berg και Toivonen - κάνουν ένα είδος αντιγραφής του Firmino και είναι το κλειδί για το στυλ της Σουηδίας τώρα, ακόμα και αν δεν σκοράρουν πολύ".



Ο Emil Forsberg της RB Leipzig είναι ο πιο κοντινος Σουηδός Διεθνής σε μορφή σούπερ σταρ και παρά τη σοβαρή πτώση του στη Bundesliga τη περασμένη σεζόν καταγράφοντας μόνο δύο γκολ και δύο ασίστ, παραμένει η μεγαλύτερη δημιουργική δύναμη της Σουηδίας, ενώ ο εξτρέμ της Krasnodar Viktor Claesson σημειώνει μια εντυπωσιακή σειρά εμφανίσεων στη Ρωσία.



Είναι όμως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο το οποίο συνδυάζει την εμπειρία και τη νιότη στα πρόσωπα του Andreas Granqvist και του Victor Lindelöf, οι οποίοι προσφέρουν το υπόβαθρο στην αμυντική σταθερότητα της Σουηδίας πάνω στην οποία βασίζεται το σύστημα. Ενώ ο Granqvist - ο οποίος ευστόχησε σε δύο πέναλτι στους ομίλους - υπέγραψε πρόσφατα ένα συμβόλαιο με την ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Σουηδίας Helsingborgs - όπου έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του το 2004 - ο Lindelöf πραγματοποίησε μια εξαιρετικά πρώτη χρονιά στην Premier League με τη Manchester United.  Ένα δίδυμο που συμπληρώνουν πολύ καλά τις ικανότητες του άλλου.



"Ο Lindelöf έχει τη δυνατότητα να διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου σταδίου του παιχνιδιού, είναι ένα σπουδαίο σέντερ μπακ", εξηγεί ο Max Juhlin:"Ο Granqvist προσφέρει την εμπειρία, είναι η καρδιά της ομάδας. Υπάρχουν λίγοι παίκτες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που θυσιάζονται με τον τρόπο που κάνει ο Granqvist για την ομάδα του. Είναι ένα πολύ καλό ταίριασμα. Ο Lindelöf με τον εγκέφαλο και ο Granqvist με την καρδιά. "



Ο Andersson τόνιζε δημοσίως πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο: "Βασικά, πρέπει να προετοιμαστούμε καλά, να οργανωθούμε και να έχουμε μια αιματηρή καλή στάση στη Ρωσία." Τα λόγια του προπονητή έγιναν με τρόπο υποδειγματικό τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και εκτός, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλο και περνώντας την Ελβετία στους “16”

Αν και φαντάζει ένα διόλου δύσκολο έργο ο Max Juhlin πιστεύει ότι υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Σουηδίας για μια πραγματικά αξέχαστη νίκη που θα εξασφαλίσει τη παρουσία της στα ημιτελικά της διοργάνωσης: "Νομίζω ότι έχουμε ήδη δείξει στη φάση των ομίλων και με την Ελβετία ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς τη Σουηδίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: