Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Γυναικείο ποδόσφαιρο: Όταν οι Azzurre καλύπτουν την απουσία των Azzurri


Δημήτρης Βαρσάνης


Είναι ασφαλές να πούμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι είναι αρκετά ευχάριστο να το παρακολουθήσουμε. Νίκες τη τελευταία στιγμή, εκπληκτικά γκολ και ομάδες - φαβορί που έμειναν έξω νωρίς.

Ωστόσο οι Ιταλοί το παρακολουθούν με οδύνη μιας και δεν προκρίθηκαν σε τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά από το 1958. Παρά το πόνο που παραμένει στην Εθνική ομάδα των ανδρών, η γυναικεία ομάδα απολαμβάνει μια αναγέννηση η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για το σπορ στην Ιταλια.



Στις 8 Ιουνίου του 2018 γράφτηκε η ιστορία καθώς η νίκη με 3-0 των Azzurre κατά της Πορτογαλίας στη Φλωρεντία εξασφάλισε την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, η πρώτη τους εμφάνισή ύστερα από 20 χρόνια. Η πορεία τους στα προκριματικά με μια αγωνιστική να απομένει ακόμα είναι εντυπωσιακή, κερδίζοντας και τους επτά αγώνες σημειώνοντας 17 γκολ και δεχόμενες μόνο δύο.

Η επίτευξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στη Γαλλία το 2019 είναι το αποκορύφωμα ενός μακρινού ταξιδιού για τις γυναίκες της Ιταλίας. Από την τελευταία τους εμφάνισή στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1999, έφευγαν με σκυμμένο το κεφάλι κατά τη διάρκεια των προκριματικών φάσεων, ιδιαίτερα όταν γνώρισαν τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ στα διηπειρωτικά πλέι - οφ δύο αγώνων και έχασαν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011.

Ωστόσο οι σπόροι της εξέλιξης σε αυτή την ομάδα άρχισαν να φυτρώνουν πριν από πέντε χρόνια υπό τον προπονητή Antonio Cabrini, όταν προκρίθηκαν στο Euro 2005 στην Αγγλία φτάνοντας έως και τα προημιτελικά. Παρά τον αποκλεισμό τους από τους ομίλους στο Euro 2013 στη Σουηδία, τις έδωσαν περαιτέρω εικόνα στο σπίτι, όπου η σταθεροποίηση επικεντρώθηκε πάντοτε στους άνδρες.



Στις αρχές του 2015 η Ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIGC) αποφάσισε ότι οι ομάδες γυναικών της Serie A έπρεπε να γίνουν επαγγελματικές. Αυτό σήμαινε ότι οι ανεξάρτητοι σύλλογοι που δεν μπορούσαν να μετατραπούν σε επαγγελματικοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις άδειες τους, αλλά έφεραν και άλλους επαγγελματικούς συλλόγους στον αγωνιστικό χώρο. Η Fiorentina εισχώρησε στο πρωτάθλημα τον Ιούλιο του 2015, η Juventus δημιούργησε την γυναικεία ομάδα να εισέλθει στη Serie A το 2017 και η Roma τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι η γυναικεία ομάδα της θα συμμετάσχει από την ερχόμενη σεζόν. Η Milan θα είναι επίσης εκεί την επόμενη σεζόν όμως μόνο λόγω της αμφιλεγόμενης απόκτησης της άδειας της Brescia, μια ομάδα που κατέκτησε τη Serie A το 2014 και το 2016. Όσοι επωφελήθηκαν από την εγχώρια ανάπτυξη του ποδοσφαίρου δυστυχώς το έκαναν και εις βάρος άλλων θυμάτων



Από την άλλη πλευρά η FIGC και η Λίγκα προσπαθούν τουλάχιστον να φέρουν την επιτυχία στο τόπο τους. Όπως και στην Serie A των ανδρών στη δεκαετία του ‘90, η θηλυκή εκδοχή έχει καταφέρει έξυπνα να δελεάσει το γνωστό ξένο ταλέντο, με την έμπειρη Διεθνής με την Αγγλία Eni Aluko να παίζει για τη τωρινή πρωταθλήτρια Juventus. Δυστυχώς αυτά τα θετικά βήματα σε συλλογικό και Διεθνές επίπεδο έχουν αναμιχθεί με αρνητικότητα, καθώς κάποιοι από την ποδοσφαιρική ελίτ της Ιταλίας εξακολουθούν να εμφανίζουν μια νοοτροπία από την εποχή των λίθων. Ο Felice Belloli - τότε επικεφαλής της ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιταλίας (LND) - φέρεται να δήλωσε σε μια συνάντηση στην LND τον Μάιο του 2015: "Φτάνει, δεν μπορούμε πάντα να μιλάμε για χρήματα σε αυτό το μάτσο λεσβιών"



Ο Belloli αρνήθηκε επανειλημμένα ότι το είπε αυτό παρά τα λόγια του που σημειώθηκαν στα επίσημα πρακτικά της συνάντησης και σύντομα απολύθηκε ως επικεφαλής της LND. Παρά την απομάκρυνση του Belloli, αυτό το γεγονός δείχνει γιατί είναι ζωτικής σημασία για την Ιταλία που πέρασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο για την αποσιώπηση των φαφλατάδων. Επιπλέον αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία να επωφεληθεί από ένα κενό στην αγορά, με τις Azzurre να πετυχαίνουν εκεί όπου απέτυχαν οι συμπατριώτες τους.



Το Παγκόσμιο Κύπελλο των 24 ομάδων στη Γαλλία τον επόμενο χρόνο μπορεί να είναι η πρώτη εμφάνιση της Ιταλίας ύστερα από 20 χρόνια, αλλά η μορφή του τουρνουά ενδεχομένως να βοηθήσει τις πιθανότητές της να περάσει στη φάση των νοκ-άουτ. Οι έξι νικητές των ομίλων όπως και οι έξι δεύτερες μαζί με τις τέσσερις καλύτερες τρίτες από τους έξι ομίλους θα περάσουν στους “16”. Η σύνθεση των ομίλων θα γίνει γνωστή μετά την κλήρωση στις 8 Δεκεμβρίου του 2018. Μαζί με την Ιταλία 10 χώρες (συμπεριλαμβανομένων με την οικοδέσποινα Γαλλία) έχουν ήδη προκριθεί: Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Χιλή, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Ταϊλάνδη και ΗΠΑ.



Η Ιταλία - υπό την εποπτεία της Milena Bertolini από τον Αύγουστο του 2017 - έχει ένα ανταγωνιστικό ρόστερ που θα μπορούσε να τα πάει καλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η δύναμή της έγκειται στην επίθεσή τους, η οποία αποδείχθηκε από την επιθετικό Cristiana Girelli κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η 28χρονη επιθετικός σημείωσε έξι γκολ σε επτά αγώνες για να εδραιώσει τη θέση τους στη Γαλλία.

Η Girelli υποστηρίζεται καλά από την έμπειρη Daniela Sabatino που βοήθησε να τσεκάρει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο όταν άνοιξε το σκορ στη νίκη της Ιταλίας κόντρα στη Πορτογαλία με 3-0. Υποστηριζόμενη από την ευπροσάρμοστη μέσο Barbara Bonansea, η Sabatino πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν για τη Juventus: σημείωσε 19 γκολ στο θρίαμβο του πρωταθλήματος ενώ η Girelli πέτυχε 17. Ακόμα στην εθνική ομάδα είναι και η Valentina Giacinti: πρώτη σκόρερ πέρυσι με την Brescia σημειώνοντας 21 τέρματα σε 23 παιχνίδια.



Εάν οι Azzurre καταφέρουν να κάνουν μια επιτυχημένη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλία (για παράδειγμα πηγαίνοντας στους γύρους των νοκ-άουτ) αυτό ίσως να έχει και ουσιαστικό αντίκτυπο στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ιταλία. Πάρτε την Αγγλία για παράδειγμα η οποία τερμάτισε τρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015, η καλύτερη απόδοση από Εθνική ομάδα μετά την αντίστοιχη των ανδρών που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Οι επιδόσεις των “Λιονταριών” στον Καναδά βοήθησαν στην αύξηση της Γυναικείας συμμετοχής στο άθλημα, αύξησαν τα ποσοστά της τηλεόρασης και έφεραν μια γενική αίσθηση καλής ιστορίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

Ενώ η Ιταλία μπορεί να μην φτάσει στα ημιτελικά ένα καλό τουρνουά μπορεί να αποτελέσει το βήμα για μεγαλύτερη αναγνώριση στην Ιταλία καθώς και συνεχείς επενδύσεις. Για παράδειγμα η πορεία της Ιταλίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν προβλήθηκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιταλίας, ούτε καν και η νίκη με 3-0 των Azzurre εναντίον της Πορτογαλίας που σφράγισε το εισιτήριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η έκθεση σε ένα παγκόσμιο κοινό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού στην Ιταλία και αυτό ξεκινά με μια καλή απόδοση στο Παγκόσμιο κύπελλο.

Είτε συμβεί αυτό είτε όχι, τουλάχιστον η Ιταλία θα συμμετέχει σε ένα Μουντιάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: