Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Επιλοχίας των Ranger, Leroy Petry: ένα παράδειγμα του τι σημαίνει να μην τα παρατάς

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο επιλοχίας των Ranger, Leroy Petry μετείχε σε μία επιχείρηση του 2ου Τάγματος του 75ου Συντάγματος των Rangers του αμερικανικού στρατού, κοντά στην επαρχία Paktya του Αφγανιστάν, το 2008. Ήταν η έβδομή του συνολική αποστολή στο Αφγανιστάν και η συγκεκριμένη αποστολή αφορούσε την βίαιη είσοδο και έλεγχο μιας οικίας, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων. Το μόνο που ανησυχούσε τον Αμερικανό επιλοχία ήταν οτι μια τέτοια αποστολή γινόταν μέρα και όχι νύχτα, όπως θα έπρεπε. Αλλα παρόλα αυτά δέχτηκε να συμμετάσχει.

Μεσω δύο ελικοπτέρων έφτασαν χωριστά οι ομάδες των Ranger ενώπιον του σπιτιού στόχου, στις 13:34, στις 26 Μαίου 2008. Αποστολή της ομάδας του Petry ήταν η παροχή ασφάλειας στις ομάδες εφόδου και του ίδιου, ως αρχαιότερου βαθμοφόρου - ομαδάρχη, τον περαιτέρω συντονισμό των υπολοίπων ομάδων μεταξύ τους, όταν η πρώτη φάση της επιχείρησης θα είχε λήξει επιτυχώς. (Με λίγα λόγια, ο ρόλος του ήταν κατα την φάση της απεμπλοκής, να συντονίζει όλες τις ομάδες μεταξύ τους ώστε κατα την έξοδό τους απο το οίκημα να μην αλληλοσκοτωθούν μεταξύ τους)



Κατα την διάρκεια όμως της πρώτης φάσης της επιχείρησης, ο Επιλοχίας εντόπισε ότι μία ομάδα εφόδου αντιμετώπιζε πρόβλημα κατα την βίαιη είσοδό της στο οίκημα. Ο Αμερικανός επιλοχίας ζήτησε άδεια απο τον εκτελών χρέη διμοιρίτη για να συνδράμει. Αφού πήρε το Ο.Κ., κινήθηκε με την ημιομάδα του προς την ομάδα που αντιμετώπιζε πρόβλημα. Κατα την είσοδό τους στο οίκημα όμως, ο Petry και ένας άλλος Ranger δέχτηκαν σφαίρες και έπεσαν κάτω και οι δύο τραυματισμένοι. Μάλιστα, ο Petry είχε δεχτεί σφαίρες και στα δύο του πόδια.

Αδιαφορώντας όμως για τους τραυματισμούς του προσπαθούσε να βοηθήσει τον συνάδελφό του. Ενημέρωσε απο τον ασύρματο για το πώς έχει η κατάσταση πλέον, μέσα στο οίκημα και κατάφερε να ρίξει μία χειροβομβίδα προς τις εχθρικές θέσεις, ώστε να επιτρέψει σε έναν άλλον Ranger να έρθει προς ενίσχυσή τους.

Οι εχθροί όμως δεν ήταν διατεθιμένοι να τα παρατήσουν και άρχισαν να πυκνώνουν τα πυρά τους στο σημείο που ήταν μαζεμένοι οι τρείς, πλέον, Rangers. Μια χειροβομβίδα των ταλιμπάν που εκρύχθηκε, δεν τους προκάλεσε καποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλα μία δεύτερη έπεσε ακριβώς στο σημείο που βρίσκονταν οι τρείς τους. Εκείνη την στιγμή, ο Petry, χωρίς να διστάσει αρπάζει την χειροβομβίδα και ετοιμάζεται να την επιστρέψει στις θέσεις των ταλιμπάν. Αλλα στην κίνηση επάνω, η χειρομβοβίδα εκρήγνυται, με αποτέλεσμα να καταστρέψει το χέρι του, μέχρι λίγο πιο πάνω απο τον καρπό.

Αυτή του όμως η θυσία δεν πήγε χαμένη, καθώς έσωσε τους αλλους δύο συντρόφους του. Παρά τους πολλαπλούς τραυματισμούς του, ο Αμερικανός επιλοχίας δεν σταμάτησε να ενημερώνει και να καλεί απο τον ασυρματο και να προσπαθεί να επιδέσει, μόνος του, το τραύμα στο χέρι του. Τελικά, οι ύπολοιποι Rangers μπήκαν στο οίκημα, κάποια στιγμή και εξουδετέρωσαν τους ταλιμπάν, δίνοντας τέλος στην ομηρία των τρειών συντρόφων τους.

Μια εβδομάδα αργότερα, επέστρεψε στις ΗΠΑ για την τελική αποθεραπεία του. Μόλις επέστρεψε στην Αμερική, ο Petry άρχισε να εργάζεται για να επιστρέψει στο Αφγανιστάν. Σε αυτή του την απόφαση είχει αντλήσει έμπνευση από τους άλλους στρατιώτες στο νοσοκομείο, με μερικούς εκ των οποίοων είχαν ακόμη σοβαρότερους τραυματισμούς απο τους δικούς του αλλά διατηρούσαν υψηλό ηθικό.

Στο νοσοκομείο του έβαλαν και ένα προσθετικό χέρι, το οποίο είχε αισθητήρες με τους οποίους μπορούσε να το ελέγχει, όπως και το βιολογικό του χέρι, μέσω των συσπάσεων των μυών του. Το νέο χέρι θα μπορούσε επίσης να ανιχνεύσει πότε τα δάχτυλα συναντούν αντίσταση, επιτρέποντάς του να πιάσει και να σφίξει πράγματα.

Έχοντας αυτά τα δύο σαν εφόδια, ο Petry κατάφερε να προσαρμοστει και να μην χρειάζεται καμία εξωτερική βοήθεια για να ικανοποιεί τις ανάγκες του. Ο Petry εξαιτίας της αυτοθυσίας του εκείνη την μέρα θα λάβει το Medal of Honor, γινόμενος ο δεύτερος εν ζωή στρατιωτικός που το λαμβάνει και ο ένατος για αποστολή σε Αφγάνιστάν και Ιράκ. Τελικά θα πάει και για ένατη φορά στο Αφγανιστάν και εν τέλει θα αποστρατευτει με τον βαθμό του Αρχιλοχία το 2014.



Τελευταία του υπηρεσία πριν αποστρατευτει ήταν αξιωματικός - σύνδεσμος στο US Special Operations Command Care Coalition-Northwest Region, όπου στήριζε και βοηθούσε τραυματισμένους και άρρωστους συναδέλφους του και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: