Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Tractor Sazi F.C.


Δημήτρης Βαρσάνης


Αγωνιζόμενη στη Persian Gulf Pro League είναι η Tractor Sazi F.C., μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στο Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν. Ο σύλλογος ανήκει στην Ιρλανδική Εταιρεία Κατασκευής Τρακτέρ, από την οποία πήρε το όνομά της και χρησιμοποίησε το χρώμα στο σήμα του (συχνά αποκαλούνται απλά ως «Tractor» ή «Tiraxtur»).

Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Tractor είναι η Machine Sazi F.C., με την οποία παίζουν στο πολυαναμενόμενο ντέρμπι του Ταμπρίζ. Μετά από λίγα χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες του Περσικού ποδοσφαίρου, οι Κόκκινοι λύκοι (όπως είναι γνωστοί), αναρριχήθηκαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα και προκρίθηκαν στους ομίλους του AFC Champions League για τις τελευταίες τέσσερις χρονιές.

Ενώ στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα παρουσιάζει καλή εικόνα, εκτός δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για αυτούς. Καθώς η έδρα της βρίσκεται στο Ταμπρίζ (πρωτεύουσα της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν), υπάρχει ένας σημαντικός ιρανικός πληθυσμός του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη, μιλώντας μια κοινή γλώσσα των Αζερικών. Οι Αζέροι οπαδοί συχνά υποβάλλονται σε προσβλητικές και ρατσιστικές εκφράσεις απέναντι στους Περσικούς οπαδούς, και αυτό συνέβαινε από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος.

Ως αποτέλεσμα οπουδήποτε κι αν παίζει η Tractor οι αγωνιστικοί χώροι χρησιμοποιούνται από τους οπαδούς της ως πλατφόρμα για διαμαρτυρία για μεγαλύτερα δικαιώματα για το Αραβικό Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι υπάρχει μια υπέρ-περσική στάση που υποστηρίζεται σε μεγάλες πόλεις όπως η Τεχεράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: