Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ο Λόγος που είναι σημαντικό να είσαι εθελοντής: Το χρονικό της προσφορά των εφέδρων στους πυροπαθείς της Ανατολικής Αττικής


Στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της βοήθειας απέναντι στον πολίτη, εκατοντάδες απλοί καθημερινοί άνθρωποι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άμισθοι, παράτησαν δουλειές, διακοπές, την άνεσή τους για να προσφέρουν την όποια βοήθεια μπορ. Πολύτιμη όμως για καταστροφικές στιγμές, όπως αυτές που ζει τις τελευταίες μέρες οι Ανατολική Αττική.

Μερικοί από αυτούς τους εκατοντάδες ήταν και οι 20 έφεδροι - μέλη των ΛΕΦΕΔ Αττικής-ΣΣΑΕ-ΠΕΝΕΦΥΟ-ΣΕΕΔΑ, οι οποίοι από την Κυριακή, 23/7/2018, βρέθηκαν στις πληγείσες της Ανατολικής Αττικής.

Την Δευτέρα, τα πρώτα μέλη έφτασαν στο Μάτι. Εκεί εντάχθηκαν στο δυναμικό της πυροσβεστικού σταθμού Ραφήνας και με εντολή του εκεί αξιωματικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας εκτελούσαν αποστολές έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, καθώς πλέον η πύρινη λαίλαπα είχε διαλυθεί και δεν υπήρχε λόγος για αποστολές δασοπυρόσβεσης.



Μέσα σε ένα τοπίο που μοιάζει σαν βομβαρδισμένο από βόμβες ναπάλμ, η πρώτη ομάδα των εφέδρων - εθελοντών βρήκε, δυστυχώς, σε μόλις μία ώρα 8 νεκρούς συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες και με την έλευση και άλλων εφέδρων και των υπόλοιπων διασωστικών εθελοντικών ομάδων, οι έφεδροι συνέχιζαν να πραγματοποιούν αποστολές έρευνας και διάσωσης σε οικείες και δρόμους στο κόκκινο λιμάνι, στην Ραφήνα και τον Βουτζά, πάντα υπό τις εντολές των κατά τόπου αξιωματικών της πυροσβεστικής ή από το κέντρο επιχειρήσεων του πυροσβεστικού σταθμού Ραφήνας.


Χαρακτηριστικό της προθυμίας των εφέδρων να προσφέρουν είναι το γεγονός ότι ο πυροσβεστικός σταθμός Περιστερίου Δυτικής Αττικής, όπου υπάγονται οι συγκεκριμένες ενώσεις - λέσχες των εφέδρων, τους ζήτησε να μην κατευθυνθούν όλοι στην Ανατολική Αττική ώστε να υπάρχουν εθελοντές σε περίπτωση φωτιάς στα δυτικά.

Πλέον, οι έφεδροι, καθώς τις αποστολές έρευνας και διάσωσης τις έχουν αναλάβει ο στρατός και έτσι άπω χτες, 25/7/2018, οι εργασίες των εφέδρων ολοκληρώθηκε και τώρα περιμένουν αν ο Δήμαρχος Ραφήνας θα χρειαστεί βοήθεια στην διανομή των τροφίμων που έχει λάβει από τις δωρεές απλών ανθρώπων προς ενίσχυση των πυροπαθών.

Χαρακτηριστική, είναι η επίσημη ανακοίνωση της ΛΕΦΕΔ Αττικής:
«Παραλία "Μάτι"

Δευτέρα 23 Ιουλίου.
Η ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές μας.
Θα «πάρει» θέση δίπλα στην Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007.
67 συμπολίτες μας τότε.
Σήμερα,τρείς ημέρες μετά,ακόμα μετράμε.

Έχουν γραφτεί πολλά από πολλούς και θα γραφτούν κι αλλά.

Ατελείωτο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που αποτυπώνουν την καταστροφή,τον θρήνο,την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία.

Την αυταπάρνηση και αυτοθυσία του πατέρα που έκλεισε στην αγκαλιά του το παιδί του,ως έσχατο καταφύγιο την ώρα που οι πύρινες γλώσσες τις πυρκαγιάς «έτρεχαν» με 120 χιλιόμετρα την ώρα.....

Την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία,αρχικά των πυροσβεστών και κατά επέκταση της Ελληνικής Αστυνομίας,του Λιμενικού Σώματος,του Ελληνικού Στρατού,Ναυτικού και Αεροπορίας.

Εύγε σε αυτούς,γνωστούς και άγνωστους.

Εύγε στις εθελοντικές οργανώσεις,αλλά και στους εθελοντές,οργανωμένους και μη που προσέφεραν την βοήθεια τους και συνεχίζουν τρείς ημέρες μετά.

Τέσσερις εφεδροπολεμικοί σύλλογοι-λέσχες,ήμασταν από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία και δράση.
ΛΕΦΕΔ Αττικής-ΣΣΑΕ-ΠΕΝΕΦΥΟ-ΣΕΕΔΑ.
Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε.

Ευχαριστούμε τα μέλη μας και τους συναδέλφους,που ακόμα και την ώρα αυτή που γράφετε το κείμενο,είναι στην ευρύτερη περιοχή της καταστροφής.

Ο Θεός άς αναπαύσει τις ψυχές των αδικοχαμένων παιδιών,των γονέων τους και όλων όσων ξεκίνησαν για ένα μπάνιο και δεν γύρισαν πίσω.

Είναι να αναρωτιέσαι και να μην το βάζει ο νους σου.....
πως ένα πρωινό στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής, μετετράπη σε λίγες ώρες σε θρήνο;!».














3 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Συνάδελφοι συγχαρητήρια καταρχάς αλλά ήταν και από τα Τ.ΕΝ.ΕΦ εκεί... και θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχαν πάει και στην Κινέτα.

PENTALFHA/STOCHOS είπε...

Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την θυσία που κάνουν για τούς συμπολίτες μας. Στις δυσκολίες δείχνουμε την Ανθρωπιά μας,τη Παιδεία μας και

PENTALFHA/STOCHOS είπε...

Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την θυσία που κάνουν για τούς συμπολίτες μας. Στις δυσκολίες δείχνουμε την Ανθρωπιά μας,τη Παιδεία μας και