Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Brexit: Τα κάστανα από την φωτιά θα βγάλει ο βρετανικός στρατός σε περίπτωση μή συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε και Μεγάλης Βρετανίας


Ο βρετανικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για να συνδράμει στην παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, σε περίπτωση έλλειψης, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο βρετανικός στρατός θα κληθεί σε μία τέτοια περίπτωση, να βοηθήσει τις πολιτικές αρχές όταν θα έχουν έλλειψη από τέτοιες προμήθειες, με ελικόπτερα και στρατιωτικά φορτηγά για την μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών, όπου και όποτε χρειαστεί, σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν οι The Sunday Times.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έγιναν σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο χωρίς κάποια συμφωνία. Το Υπουργείο Άμυνας δεν έλαβε επίσημο αίτημα για βοήθεια, αλλά δήλωσε στην εφημερίδα της ότι υπάρχει ένα «σχέδιο για να υποστηρίξουμε τις πολιτικές αρχές που μπορούν να χρειάζονται βοήθεια», αν έρθει η ώρα.

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019 και οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξακολουθούν να φαίνονται αδιέξοδες. Για αυτό και οι βρετανικές αρχές εξετάζουν κάθε πιθανό αρνητικό σενάριο. Απο μία κατάρρευση του λιμανιού του Ντόβερ μέχρι και την έλλειψη τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, σε περίπτωση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, χωρίς κάποια συμφωνία.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποθηκεύσει φάρμακα και αποθέματα αίματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: