Δημήτρης Βαρσάνης
Ενώ η Juventus και η Real Madrid τελειοποίησαν τις λεπτομέρειες της μεταγραφής των 340 εκατομμυρίων ευρώ του Cristiano Ronaldo, μια κηδεία γινόταν για τρεις ιστορικούς Ιταλικούς συλλόγους. Ένα σενάριο που εντείνει την ανισότητα μεταξύ της μεγαλύτερης και της μικρότερης κλίμακας ποδοσφαίρου.
Η άφιξη του Ronaldo χαιρετίστηκε ως πραξικόπημα για το Ιταλικό ποδόσφαιρο: πρόκειται να ανεβάσει το προφίλ της Serie A σε ένα επίπεδο που δεν έχει δει ποτέ από τη δεκαετία του ‘90 και όλοι θα αντλήσουν οφέλη. Όμως υπάρχουν και λίγοι σύλλογοι έξω από το Τορίνο που προσυπογράφουν αυτή τη θεωρία «παρακμής».
Το γεγονός ότι η FC Bari 1908 και η AC Cesena της Serie B όπως και η AC Reggiana της Serie C δεν πήραν άδεια για την επόμενη σεζόν και τώρα αντιμετωπίζουν τη πτώχευση, δεν αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούν το Ιταλικό ποδόσφαιρο. Την τελευταία πενταετία 26 κλαμπ της Serie C έπαψαν να ισχύουν και τα τελευταία 15 χρόνια 146 σύλλογοι δεν κατάφεραν να εγγραφούν, ανάμεσα τους βαριά ονόματα όπως η Fiorentina, η Napoli και η Parma.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι το τέλος για αυτούς τους συλλόγους: δημιουργούνται νέες νομικές οντότητες, βρίσκονται νέοι ιδιοκτήτες και οι σύλλογοι μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι από τα κατώτερα πρωταθλήματα. Όμως αυτή η διαδικασία αναβίωσης ίσως να είναι μεγάλη και οδυνηρή για τους οπαδούς.
Για άλλους η αύξηση από τις στάχτες μπορεί να έρθει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Parma που ολοκλήρωσε την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία το φετινό καλοκαίρι, μόλις τρεις χρονιές μετά την τρίτη αναγέννηση στην ιστορία της.
Για τη Bari και τη Cesena ωστόσο είναι μια καινούργια εμπειρία. Η πρώτη ιδρύθηκε το 1908, η δεύτερη το 1940. Συνολικά 188 χρόνια ιστορίας ποδοσφαίρου διαγράφηκαν σε μια κόλλα χαρτί. Όμως πώς έγινε αυτό; μια ματιά στην κατάσταση της Bari προσφέρει μια καλή εικόνα σχετικών περιπλοκών.
Τον Μάιο του 2014 ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια στα χέρια της οικογένειας Matarrese, η Bari βρήκε νέους ιδιοκτήτες με τον πρώην διαιτητή Gianluca Paparesta να είναι το δημόσιο πρόσωπο των επενδυτών που δαπάνησαν 4,6 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση του συλλόγου μέσω του πλειστηριασμού.
Οι Matarrese έβγαλαν αποτελεσματικά τα χέρια τους από το σύλλογο το 2011 όταν παραιτήθηκαν από το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο, αφήνοντας το κλαμπ να παραμείνει στάσιμο. Όταν τελικά εγκατέλειψαν τον έλεγχο τρία χρόνια αργότερα άφησαν πίσω τους χρέη ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Paparesta κοίταξε να θέσει το σύλλογο σε ένα σωστό σταυροδρόμι ψάχνοντας για επενδυτές και το 2016 φάνηκε ότι βρήκε έναν επενδυτή. Ο Noordin Ahmad - Μαλαισιανός επιχειρηματίας - είχε μια προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά του 50% των μετοχών του κλαμπ, ενώ ο τοπικός μεγιστάνας Cosmo Giancaspro - ο οποίος απέκτησε το 5% των μετοχών τον Δεκέμβριο του 2015 - ανακοινώθηκε ως νέος Πρόεδρος.
Ολόκληρη η οργάνωση εμφανίστηκε παρά μόνο με ένα πραξικόπημα, με τον Giancaspro να εξασφαλίζει τελικά το μερίδιο του Paparesta για να γίνει ο πλειοψηφικός μέτοχος ενώ ο Noordin εξαφανίστηκε. Από τότε, η ατμόσφαιρα γύρω από το σύλλογο άλλαξε. Τα πλάνα αναδιάρθρωσης για το στάδιο San Nicola απορρίφθηκαν, ενώ ο δήμαρχος του Μπαρι Antonio Decaro αρνήθηκε να δεσμεύσει τα λεφτά των φορολογουμένων. Αντ 'αυτού, προσφέρθηκε μια μακροχρόνια μίσθωση η οποία έδινε στο σύλλογο την ελευθερία να αλλάξει στάδιο. Ωστόσο χωρίς τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν αφήνοντας το San Nicola να κομματιάζεται ήσυχα, αντικατοπτρίζοντας την κατάσταση πίσω από τις σκηνές.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 φημολογούνταν ότι οι μισθοί δεν πληρώθηκαν φέρνοντας πρόστιμα από τη φορολογική υπηρεσία. Τον Μάρτιο επιβεβαιώθηκε ότι ο σύλλογος χρωστούσε 16 εκατομμύρια ευρώ και χωρίς περιουσιακά στοιχεία για άντληση κεφαλαίων, η άνοδος ήταν η μόνη ελπίδα. Μετά την επίτευξη των πλέι-οφ, μια ποινή δύο βαθμών για οικονομικές παρατυπίες τους κόστισε το πλεονέκτημα έδρας έναντι της Cittadella και δεν κατάφεραν να προχωρήσουν περαιτέρω.
Τον Ιούνιο η παροχή νερού στο στάδιο κόπηκε λόγω απλήρωτου ποσού ύψους 6.000 ευρώ. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ο σύλλογος είχε τρεις εβδομάδες για να δώσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ εγγραφής που απαιτούνται για να αγωνιστεί την επόμενη σεζόν. Οι συνομιλίες με τον ιδιοκτήτη της Leeds Andrea Radrizzani κατέρρευσαν και ο Giancaspro - που τώρα βρίσκεται υπό έρευνα για οικονομικές παρατυπίες - αποχώρησε από το σύλλογο.
Η ζωή μακριά από το Campionato ήταν πάντα τεταμένη για τη Bari. Το αρχιτεκτονικά αναγνωρισμένο στάδιο (γνωστό και ως «διαστημόπλοιο») χτίστηκε αρχικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και υπήρξε μια μακρά αποστράγγιση πόρων, χωρίς ούτε το κλαμπ ούτε το συμβούλιο να είναι σε θέση να βρουν μια βιώσιμη λύση. Για τη Bari αυτό σήμαινε ότι η επιλογή του ρόστερ ερχόταν πάντα δεύτερη. Η εξισορρόπηση του γεγονότος αυτού με την ανάγκη τους για σταθερότητα στη Serie A αποδείχθηκε ένα αδύνατο έργο.
Είναι ένα παρόμοιο θέμα σε ολόκληρη τη χερσόνησο, καθώς οι σύλλογοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα δημοτικά γήπεδα που δεν γεμίζουν ποτέ. Ακόμη και η Juventus με το Stadio Delle Alpi δεν μπόρεσε να γεμίσει το στάδιο της και το αντικατέστησε με το μικρότερο και οικονομικότερο Juventus Stadium.
Πέρα από το θέμα του σταδίου, η αλλαγή της εικόνας του σήματος, οι συχνές αλλαγές προπονητών και ποδοσφαιριστών και η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της εποχής του Giancasparo, εξαφάνισαν τον ενθουσιασμό από τους οπαδούς της Bari. Η ομάδα που προσέλκυσε 50.000 άτομα στα πλέι οφ της Serie B εναντίον της Latina το 2014, κατάφερε να πουλήσει μόνο 20.000 εισιτήρια για τα playoff του 2016 εναντίον της Novara, ενώ οι προσελεύσεις στο πρωτάθλημα επίσης υποχώρησαν.
Τώρα μετά από 110 χρόνια, ο σύλλογος των Gordon Cowans και David Platt έχει πεθάνει. Το «παλιό αστέρι του νότου» έχει σβήσει. Ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος. Τα πλάνα αναβίωσης άρχισαν αμέσως μόλις ο δήμαρχος Antonio Decaro μίλησε μπροστά σε 4.000 οπαδούς στο παλιό στάδιο του συλλόγου, το Stadio della Vittoria όπου πιθανότατα θα επιστρέψει. Ο Decaro ζήτησε από τις ποδοσφαιρικές αρχές να δώσουν στη Bari μια θέση στη Serie C υπό το πρίσμα της αθλητικής κληρονομιάς της όμως αυτή η ιδέα είναι απίθανο να πάρει σάρκα και οστά.
Παρουσίασε επίσης έναν κατάλογο ενδιαφερόμενων επενδυτών στους οπαδούς με επιφυλακτικότητα για την ανάγκη διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία. Τα ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνουν έναν ξένο επιχειρηματία με αγάπη για την Απουλία και τρεις άλλους με συνδέσεις με το ποδόσφαιρο και με ένα ντόπιο με την περιοχή.
Ο Jeremy Bowling (κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας από το 2009) περιέγραψε το συναίσθημα στην περιοχή: "Η πόλη, η επαρχία και οι οπαδοί καταστράφηκαν, εμείς επίσης οι Βρετανοί, οι οποίοι λάβαμε ένα μεγάλο καλωσόρισμα ως μασκότ και μας πήραν συνέντευξη στην τοπική τηλεόραση. Δεν είμαι βέβαιος πως θα γεμίσω το κενό. Μια πόλη που μπορεί να κουβαλήσει 50.000 άτομα σε έναν αγώνα playoff και να παραγάγουν την υπέροχη χορογραφία στο ντέρμπι με τη Foggia άξιζαν καλύτερη μεταχείριση από αυτό ".
Ο Mark Neale - ο οποίος έχει παρακολουθήσει το κλαμπ εδώ και 35 χρόνια - έμεινε επίσης αναισθητοποιημένος: «Είναι δύσκολο να μεταδώσω τα αληθινά μου συναισθήματα. Δεδομένου ότι η προθεσμία πέρασε τα πάντα ήταν σιωπηλά, εν συνεχεία οι οπαδοί στο Facebook δημοσίευαν ζωντανά βίντεο με δάκρυα στα μάτια τους. Οι γονείς που τράβηξαν τα παιδιά τους έως το γήπεδο, όλοι γεμάτοι συγκίνηση, φωνές που κραύγαζαν και έκαναν ανθρώπους να κλαίνε».
Η Bari και η Cesena πρέπει να εμπνευστούν από τις Napoli, Fiorentina και Parma, οι οποίες έχουν αναστηθεί ξανά μετά από παρόμοιες μοίρες, ενώ η Reggiana θα προσπαθήσει να αποφύγει τα λάθη που έγιναν από την τελευταία τους ίδρυση το 2005.
Όπως δήλωσε ο διάσημος οπαδός της Bari Alfredo Ricci: "110 χρόνια Biancorosso ιστορίας πτώχευσαν, ο κόκορας (το σύμβολο του συλλόγου) πτώχευσε. Όταν σκοτώνεις τον κόκορα, όταν κόβεις το κεφάλι του, ζει για λίγο. Η Bari δεν πεθαίνει ποτέ. Ο λαός της Bari δεν πεθαίνει ποτέ. Το σάντουιτς με το χταπόδι δεν πεθαίνει ποτέ. Η ανάσταση θα ξεκινήσει και πάλι από τη Serie D. Θα είμαστε εκεί με τα κασκόλ μας, να τραγουδούμε, να τιμούμε σήμερα, χθες και για πάντα τα ερυθρόλευκα χρώματα. "
Μπορεί να προκύψουν νέα ονόματα, νέα στάδια, νέοι αντίπαλοι και νέοι ιδιοκτήτες, αλλά οι οπαδοί παραμένουν σταθεροί. Κανένα απλήρωτο ποσό, καμία έρευνα και νομική αναφοράς δεν μπορεί να αφαιρέσει το πάθος εκείνων που θα συνεχίσουν να δίνουν ζωή σε ένα σύλλογο, ακόμα και μετά τη καταγραφή του ως νεκρός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου