Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Jesus Navas: Πώς ξεπέρασε το σύνδρομο της νοσταλγίας και έφτασε στη κορυφή


Δημήτρης Βαρσάνης


Σε μια εποχή όπου οι ποδοσφαιριστές οδηγούν τα πιο ακριβά αυτοκίνητα του κόσμου, φορούν απίστευτα ακριβά ρούχα και τρώνε στα πιο εκλεκτά εστιατόρια, είναι δύσκολο για τον οπαδό να βρει πολλούς που μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό. Οι ποδοσφαιριστές της ελίτ ζουν μια πολύ διαφορετική ζωή από εσάς και μένα, η οποία ίσως τελικά να γίνει και απίστευτα ανταποδωτική.

Όταν ανακοινώθηκε ότι το μεγαλύτερο αστέρι της Sevilla, ο Jesus Navas θα έκανε την πολυαναμενόμενη μετάβασή του στην Premier League, μια παράξενη ιστορία αναδύθηκε στο ευέλικτο αγγλικό Τύπο η οποία αναφερόταν με κάποιο τρόπο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Navas - όπως ανακαλύφθηκε - από το χρόνιο σύνδρομο της νοσταλγίας για πολλά χρόνια, μια κατάσταση τόσο σοβαρή που προηγουμένως τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τις ομάδες της Εθνικής επειδή έπασχε από κρίσεις πανικού ενώ βρισκόταν μακριά από το σπίτι του. Πώς λοιπόν, ο ταχύτατος εξτρέμ κατάφερε να ξεπεράσει τους φόβους του και να απολαύσει μια τόσο επιτυχημένη καριέρα σε πολλά μέτωπα;



Γεννημένος στο Λος Παλάσιος, μια μικρή πόλη στην επαρχία της Σεβίγια τα ταλέντα του Navas ήταν εμφανή από παιδική ηλικία. Ευλογημένος με πολλή ταχύτητα, διακρίθηκε τσα περισσότερα αθλήματα στο σχολείο του και τελικά υπογράφηκε από την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου της Los Palacios σε ηλικία 13 ετών. Ο Navas τράβηξε πάνω στους ώμους του όλους τους συμπαίκτες του και δύο χρόνια αργότερα τον κάλεσε η Sevilla. Ήταν ένα βήμα προς τα πάνω ποιοτικά και ο 15χρονος άνθισε. Αν και κοντύτερος από τους περισσότερους από τους συνομηλίκους του, ο Navas ερχόταν στη σωστή στιγμή. Ήταν μια γαλήνια εποχή για την Ισπανία τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Navas συνέχισε να υπερέχει και βρέθηκε βασικός στη Β’ ομάδα, στη Sevilla Atletico μόλις στα 17 του. Τον Νοέμβριο του 2003 δύο μέρες μετά τα 18α γενέθλια του, ο Navas έκανε το ντεμπούτο του στη πρώτη ομάδα. Αν και ήταν απλά μια σύντομη εμφάνιση στην ήττα με 1-0 από την Espanyol ήταν σαφές ότι η επίδοση του Navas στη Β’ ομάδα είχε εντυπωσιάσει τον προπονητή Joaquín Caparrós. Οι Sevillistas θα μπορούσαν να περιμένουν να δουν περισσότερα πράγματα από το ακαδημαϊκό προϊόν τους στο Ramón Sánchez Pizjuán.



Αυτή η 12λεπτη εμφάνιση του στην Καταλονία αποδείχθηκε ότι είναι μία από τις λίγες στιγμές που είδαν οι οπαδοί της Sevilla από τον Jesús Navas εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2004/05 ο Navas πραγματικά εμφανίστηκε ως ανακάλυψη. Προωθήθηκε μόνιμα στην ανδρική ομάδα, καθιερώθηκε ως βασικός και έλαβε μια αύξηση στο μισθό του επεκτείνοντας το συμβόλαιο του έως το 2010. Έπαιζε επίσης και στην Ευρώπη και οι σκάουτερ άρχισαν να γυρνάνε τα κεφάλια τους.

Για την Sevilla ωστόσο η χρονιά ήταν μια απογοήτευση. Ο Caparrós - που είχε τόσο μεγάλη επιρροή στο Navas και του συμπαίκτη του στην B’ ομάδα Sergio Ramos - απολύθηκε το καλοκαίρι του 2005 και αντικαταστάθηκε από τον πρώην προπονητή της Betis και της Malaga Juande Ramos. Ο νέος προπονητής τέθηκε για να αλλάξει το στυλ της ομάδας και κατέστησε σαφές από την αρχή ότι ο νεαρός εξτρέμ θα είναι βασικό στοιχείο στα πλάνα του.

Η σεζόν 2005/06 ήταν ξεχωριστή για τη Sevilla και για το νεαρό Navas. Οι Sevillistas απέπνεαν μια νέα ζωή κάτω από το Ramos και φαίνονταν πολύ βελτιωμένοι από το ξεκίνημα τους, τερματίζοντας μόλις δύο πόντους κάτω από τη δεύτερη Real Madrid στο πρωτάθλημα. Όμως στο Κύπελλο UEFA ο Navas και οι υπόλοιποι πραγματικά θα θριάμβευαν.



Έχοντας περάσει έναν όμιλο που συμπεριελάμβανε τη Beşiktaş, την Zenit Saint Petersburg και τη Bolton, η Sevilla ξεπέρασε στους “16” τη Lille και στα προημιτελικά πρόκειται να αντιμετώπιζε τη Zenit. Μια νίκη με 4-1 στο πρώτο αγώνα για την ομάδα Ανδαλουσίας έκανε το δεύτερο παιχνίδι μια τυπική διαδικασία. Ο Navas ήταν υπέρτατος. Οι ομάδες στην Ευρώπη απλά δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο ρυθμό του, σε συνδυασμό με τον Βραζιλιάνο Dani Alves που πετούσε στην ίδια πτέρυγα. Ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης για όλους στα αριστερά. Μια απίστευτα τεταμένη αναμέτρηση στα ημιτελικά είδε τη Sevilla τελικά να περνάει τη Schalke με 1-0 συνολικό σκορ. Μόλις στη δεύτερη χρονιά του ως επαγγελματίας, ο Navas θα έπαιζε σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό.

Ο τελικός του Κυπέλλου UEFA στις 10 Μαΐου του 2006 απέναντι στην Middlesborough, ήταν η δημιουργία του Navas και η αρχή μιας χρυσής εποχής για τη Sevilla. Οι Ισπανοί έκοψαν στα δύο τους Άγγλους παίρνοντας  μια τεράστια νίκη με 4-0 και παρόλο που ο Navas δεν εμφανίστηκε στο φύλλο αγώνα, λίγοι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο άφησαν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Χάρισε μια τρομοκρατική στιγμή στο Γάλλο αριστερό μπακ της Boro Frank Queudrue τραβώντας τον συνεχώς από τη θέση του και χτυπώντας τον στη ταχύτητα. Η Sevilla στέφθηκε άξια κάτοχος του κυπέλλου UEFA και ο Navas βρισκόταν τώρα στο ραντάρ κάθε κορυφαίου συλλόγου στην Ευρώπη.

Η Sevilla προέβλεψε ότι θα ήταν δύσκολο να κρατήσει τον αστέρα της και βέβαια μια προσφορά προέκυψε το καλοκαίρι από τη πρωταθλήτρια Αγγλίας Chelsea. Με τη Sevilla ήδη να χάνει τον Daniel Alves τα βρήκε σε όλα με τους “μπλε”. Όλα πήγαιναν κατ’ευχήν και το μόνο που χρειαζόταν ήταν η υπογραφή του Navas. Τότε ξέσπασε η χρόνια ασθένεια του. Αντιμέτωπος με την τρομακτική προοπτική μιας μετακίνησης στο εξωτερικό σε μια χώρα που μιλά διαφορετική γλώσσα και θα είχε διαφορετικό πολιτισμό, ο Navas έκρινε ότι είναι μια προοπτική που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει. Θα έμενε στη Sevilla.



Πέρα από την εξασθένιση και την αποδιοργάνωση της προσωπικής του ζωής, το χρόνιο σύνδρομο της νοσταλγίας είχε τώρα αρνητική επίδραση στην επαγγελματική του ζωή απορρίπτοντας την ευκαιρία να παίξει για την καλύτερη ομάδα στην Αγγλία. Οι προσφορές από το εξωτερικό θα γίνουν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για τον Navas τα επόμενα χρόνια και θα συνεπάγονταν επίσης οι αρνήσεις από την ασθένεια. Τελικά ο Navas και οι άνθρωποι του θα αποφάσιζαν ότι η παροχή συμβουλών είναι απαραίτητη. Όμως για τώρα θα έμενε στη Σεβίγια.

Τη Sevilla όμως δεν μπορούσες να τη πεις ένα μικρό σύλλογο εκείνη την εποχή. Νωπή από την επιτυχία του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πολλοί έδιναν το Ανδαλουσιανό κλαμπ μεταξύ των φαβορί για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος στις αρχές του 2006/07 παρά το γεγονός ότι έχασε μερικούς βασικούς παίκτες. Η Sevilla ανταποκρίθηκε στο πιστεύω τους διατηρώντας το Κύπελλο UEFA επικρατώντας στον εμφύλιο τελικό της Espanyol και κατακτώντας το Copa del Rey για αρχή. Ακόμα τερμάτισε στη τρίτη θέση στο πρωτάθλημα πραγματοποιώντας την πιο συνεπή αλλά και ταυτόχρονα επιτυχημένη πορεία του συλλόγου που είχε ποτέ στην ιστορία της. Η Sevilla πετούσε και το απόθεμα του Navas συνέχιζε να αυξάνεται.

Οι χρονιές έρχονταν και έφευγαν ενώ ο Navas δεν άφησε τη φόρμα του. Παρόλο που δεν ήταν παραγωγικός σκόρερ, ήταν ένας φανταστικός πάροχος για τους συμπαίκτες του απειλώντας τακτικά τους κορυφαίους μπακ της LaLiga. Η Sevilla συνέχισε να διεκδικεί το τίτλο της LaLiga και το 2010 είδε ίσως τη καλύτερη χρονιά της καριέρας του Navas. Τον Μάιο μπροστά σε 93.000 θεατές στο Camp Nou, πέτυχε ένα γκολ στις καθυστερήσεις που χάρισε τη νίκη στη Sevilla στον τελικό του Copa del Rey εναντίον της Atletico Madrid.



Δύο μήνες αργότερα του ζητήθηκε να προθερμανθεί από τον εκλέκτορα της Ισπανίας Vicente del Bosque στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου τελικού της La Roja σε Παγκόσμιο κύπελλο. Ο Navas - που πέρασε με τη συμπλήρωση μιας ώρας στη θέση του Pedro - είχε ακόμα αρκετό χρόνο για να κάνει μια εντύπωση στη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου. Η Ισπανία κέρδισε την Ολλανδία χάρη στο τέρμα του Andrés Iniesta και λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν τη συμβολή του Navas στον αγώνα και στο τουρνουά στο σύνολό του.



Στο Euro 2012 ο Navas επρόκειτο να αφήσει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Τώρα ένας πιο ώριμος παίκτης, ο Navas θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα συστήματα του Del Bosque. Έχοντας νικήσει την Ιρλανδία και φέρνοντας ισοπαλία με την Ιταλία στους ομίλους, η Ισπανία χρειαζόταν τους τρεις βαθμούς στο τελευταίο παιχνίδι με την Κροατία για να εξασφαλίσει ότι θα τερματίσει στην κορυφή του ομίλου. Σε μια κρύα νύχτα στο Γκντανσκ, ο Jesús Navas θα ενισχύσει τη ζωτική στιγμή του για να πετύχει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης. Με τον Navas γνωστός για το γεγονός ότι διατηρείται κρύος κάτω από την πίεση, ο Vicente del Bosque διέθετε για άλλη μια φορά μια σούπερ αλλαγή για να τον ευχαριστήσει. Η Ισπανία θα κατακτούσε το τουρνουά και ο Navas θα έβαζε ακόμα ένα μετάλλιο για να το προσθέσει στην αυξανόμενη συλλογή του.



Εκτός αγωνιστικού χώρου ο Navas έλαβε συμβουλές για τη χρόνια πάθηση της νοσταλγίας του. Απέδειξε όταν ταξίδευε με την Εθνική ομάδα και σε ευρωπαϊκά ταξίδια με τη Sevilla ότι ήταν ικανός να φύγει μακριά. Το επόμενο βήμα ήταν να μετακομίσει στο εξωτερικό και όταν τον Ιούνιο του 2013, η Sevilla δέχτηκε προσφορά από την Manchester City ο Navas αισθάνθηκε έτοιμος να πει ναι. Ήρθε η ώρα να δούμε αν πραγματικά τον κυριαρχούσε ακόμα το σύνδρομο της νοσταλγίας του.

Οι τέσσερις επιτυχημένες χρονιές που πέρασε ο Navas με την City δείχνουν ότι το κατάφερε. Κάτω από το καινούργιο προπονητή Manuel Pellegrini ο οποίος γνώριζε τα πάντα σχετικά με την ικανότητα του Navas αντιμετωπίζοντας τον με τη Real Madrid και τη Malaga. Ο Navas αρχικά άνθιζε με τη ταχύτητα του, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Παρά το γεγονός ότι ο Navas παραδέχθηκε ότι δυσκολεύτηκε για να προσαρμοστεί σε μια νέα κουλτούρα σε πρώτη φάση, η χρόνια πάθηση της νοσταλγίας του Navas εξουθενώθηκε.



Στο τελικό του Capital One Cup τη σεζόν 2013/14 έναντι της Sunderland ο Navas έβαλε το αποφασιστικό τρίτο γκολ της City στο Wembley. Δεν ικανοποιήθηκε με μόνο ένα τρόπαιο εκείνη την χρονιά και ο άνδρας από την Ανδαλουσία συνέχισε να κάνει το κομμάτι του στον αγωνιστικό χώρο για να εξασφαλίσει ότι η Manchester City θα κόψει πρώτη το νήμα της Premier League. Ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου και ο Navas έπαιξε σημαντικό ρόλο.



Το 2016 το διοικητικό συμβούλιο της City χώρισε τους δρόμους της με το Manuel Pellegrini για να δημιουργήσει χώρο για τον Pep Guardiola. Αν και φάνηκε σπάνια το πρώτο όνομα στην ενδεκάδα του, ο Navas είχε απολαύσει μια εξαιρετική σχέση με τον Χιλιανό τεχνικό. Με το Guardiola να φέρνει από τη Schalke το Leroy Sané ως μια από τις πρώτες μεταγραφές του στο σύλλογο, ήταν σαφές ότι ο Navas επρόκειτο να παίξει έναν όλο και μικρότερο ρόλο στο σύλλογο. Οι περισσότερες εμφανίσεις του κάτω από το Guardiola ως μπακ - χαφ, μια θέση που ο Navas δεν είχε συνηθίσει όμως την έπαιξε θαυμάσια.



Ήρθε η ώρα για τον Jesus Navas να επιστρέψει στο σπίτι του. Απέδειξε στον εαυτό του και σε όλους ότι νίκησε την ασθένειά του. Επιπλέον είχε δείξει ότι είναι ικανός να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε μια ομάδα που κατακτά τίτλους κάτω από δύο διαφορετικούς προπονητές με διαφορετικό στυλ.
Όταν η Sevilla τον κάλεσε το καλοκαίρι του 2017, ο Navas μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του με το κεφάλι ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: