Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Έξι αγάλματα ήρθαν στο φως στην αρχαία Μαγνησία της Μικράς Ασίας


Έξι αγάλματα που χρονολογούνται πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Μαγνησία που βρίσκεται στο σημερινό Γκερμέντζικ του Αϊδινίου,  όπου διεξάγονται ανασκαφές εδώ και 34 χρόνια.

Βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Ορχάν Μπίνγκιολ, είπε ότι στον ναό της Αρτέμιδας, ένα από τα σημαντικότερα ιερά της ελληνιστικής-ρωμαϊκής εποχής, βρέθηκαν τέσσερα αγάλματα που αναπαριστούν γυναίκες, ένα που αναπαριστά άνδρα και ένα άλλο του οποίου δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα το φύλο.

Τα έξι αγάλματα ανακαλύφθηκαν στον ίδιο χώρο, ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε τα εξής:

«Γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί ανακάλυψαν πέντε αγάλματα στον ίδιο χώρο στις ανασκαφές που έκαναν από το 1891 έως το 1893. Ανακαλύψαμε ένα περισσότερο από εκείνους. Μάλιστα το 2016 σε ένα άλλο τμήμα, του ίδιου χώρου, είχαμε ανακαλύψει ένα άγαλμα ακόμα. Πρόκειται συνολικά για επτά αγάλματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια ήταν η ιδιότητα και η λειτουργία τους στον χώρο».

Ο Μπίνγκιολ σημείωσε επίσης ότι είναι αξιοσημείωτο που τα αγάλματα διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση.

«Τα δυο διατηρήθηκαν μαζί με το κεφάλι. Ο λόγος που δεν διατηρήθηκε το κεφάλι σε δυο είναι ότι κάθονταν σε βάθρο, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αγάλματα. Δεν τα βρήκαμε ακόμα [τα υπόλοιπα κεφάλια]. Έτσι λοιπόν φέτος, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα πολύ διάστημα για να λήξουν οι ανασκαφές, βρήκαμε ευρήματα που μας έκαναν πολύ ευτυχισμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Μαγνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: