Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Messina: Από την έκσταση στη πλήρης οδύνη


Δημήτρης Βαρσάνης


Η λιμενική πόλη της Μεσίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πιο αξιοσημείωτων γεγονότων στον κόσμο. Χρησίμευσε ως ο καταλύτης στο Πρώτο Καρχηδόνιο πόλεμο μεταξύ της Ρώμης και της Καρχηδόνας, που διαμόρφωσε τον αρχαίο κόσμο.

Επιπλέον η Μεσσίνα θεωρείται από τους μελετητές ότι ήταν το σημείο εισόδου στην Ευρώπη του Μαύρου Θανάτου τον 14ο αιώνα, μια από τις πιο καταστροφικές ασθένειες της ανθρώπινης ιστορίας. Τα επιτεύγματα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μεσσίνα μπορεί να υποχωρήσουν σε σύγκριση με την ιστορία της πόλης, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 2000 συνέβαλαν στη δημιουργία διακυμάνσεων στο Ιταλικό ποδόσφαιρο.



Οι Biancoscudati πέρασαν πολλές αναταραχές από την αρχή του 20ου αιώνα, πέφτοντας σε πολλές πτωχεύσεις και αναγεννήσεις. Από το καλοκαίρι του 2003 το σύλλογο τον είχε στην κατοχή του ο τοπικός επιχειρηματίας Pietro Franza για ένα χρόνο, αναλαμβάνοντας τους στη Serie Β. Μάλιστα απέφυγαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον υποβιβασμό στην Serie C τη σεζόν 2002-03. Ως αποτέλεσμα ο Franza όρισε το Bartolo Mutti ως προπονητή, έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία στις ομάδες σε όλη την Ιταλική ποδοσφαιρική πυραμίδα. Ο Franza ήλπιζε ότι ο Mutti θα βοηθήσει τη Messina να αποφύγει ακόμα ένα υποβιβασμό, αλλά απέκτησε πολύ περισσότερα από όσα περίμενε τη σεζόν 2003-04.



Ο Mutti οδήγησε τους Σικελούς στην τρίτη θέση στη πρώτη του χρονιά, κερδίζοντας την απευθείας άνοδο στη Serie A για πρώτη φορά ύστερα από 39 χρόνια. Η άνοδος στην κορυφαία κατηγορία της Ιταλίας ήταν μια απόλυτη έκπληξη, καθώς η Messina γλίτωσε για λίγο τον υποβιβασμό στη Serie C τις δύο τελευταίες χρονιές. Υπήρχε η αίσθηση μιας νέας αυγής για το σύλλογο εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Τέλος μετακόμισαν στο Stadio San Flippo τον Αύγουστο του 2004, το οποίο ήταν μια σημαντική αναβάθμιση από το Stadio Giovanni Celeste, έδρα της Messina από το 1932 που κατείχε χωρητικότητα μόλις 11.900 θέσεις.



Δεν ήρθε ως έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί παρατηρητές μετέτρεψαν τη Messina ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, καθώς η ομάδα δεν είχε καμία πραγματική εμπειρία στη Serie A. Ο Mutti ήξερε ότι χρειάζονταν μεταγραφές για να ενισχυθεί η ομάδα εάν ήθελε να είναι ανταγωνιστική στο Campionato. Ωστόσο έμειναν πιστοί σε εκείνους που βοήθησαν να ανέβουν οι Biancoscudati. Ο αρχηγός Salvatore Sullo άνηκε στη Messina όταν η ομάδα αγωνιζόταν στη Serie C στις αρχές της δεκαετίας του 2000.



Επιπλέον, ο Arturo Di Napoli, ο Alessandro Parisi, ο τερματοφύλακας Marco Storari και ο μέσος Carmine Coppola συνείσφερε να κερδίσουν το προβιβασμό στη Serie A και όλοι παρέμειναν. Όμως ο Mutti εξασφάλισε επίσης παίκτες που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ποδοσφαιριστές που πρόσφεραν πολύ. Ο έμπειρος επιθετικός Nicola Amoruso υπογράφηκε με ελεύθερη μεταγραφή από τη Modena, ενώ ο Riccardo Zampagna επέστρεψε από το δανεισμό του στη Ternana. Μπαίνοντας στον Αύγουστο του 2004, οι Σικελοί αισθάνονται εξοπλισμένοι για να παλέψουν στη Serie A.

"Ήταν μια ενδιαφέρουσα ομάδα" δήλωσε ο Daniele Fisichella, δημοσιογράφος που γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο της Σικελίας. "Ένα μίγμα νέων και αναδυόμενων παικτών με μερικούς ταλαντούχους ξένους αλλά και καλούς τεχνίτες ποδοσφαιριστές".



Οι συναρπαστικοί συνδυασμοί της Messina σίγουρα άφησαν αντίκτυπο, καθώς παρέμειναν αήττητοι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Αυτή η εντυπωσιακή εκκίνηση έκανε την υπόλοιπη Serie A να σηκωθεί και να σημειώσει, ειδικά επειδή περιλάμβανε δύο διαδοχικές νίκες στην έδρα της επί της Roma (4-3) και επί της Milan (2-1) στο San Siro. Η Messina βρέθηκε στη δεύτερη θέση στην έκτη αγωνιστική όμως η ψυχρή πραγματικότητα εμφανίστηκε με τρεις ήττες στη σειρά, πέφτωντας στην ένατη θέση. Το επόμενο παιχνίδι στην έδρα τους με τους μισητούς αντιπάλους της Reggina έδωσε στη Messina μια ευκαιρία να αναζωογονήσουν τη χρονιά τους στο Derby della Stretto.

Για να προσθέσουμε καύσιμα στη φωτιά, αυτή έμελλε να είναι η πρώτη έκδοση του ντέρμπι που διεξήχθη στη Serie A, με τους προηγούμενους αγώνες να γίνονται είτε στα χαμηλότερα πρωταθλήματα είτε στο Coppa Italia. Οι οπαδοί της Messina δημιούργησαν μια έντονη ατμόσφαιρα όμως σιώπησαν όταν ο Emilano Bonazzoli έδωσε το προβάδισμα στη Reggina στο 30’. Ωστόσο η Messina γύρισε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς ο Zampagna και ο Di Napoli σκόραραν μέσα σε δέκα λεπτά με τους Biancoscudati να παίρνουν μια ζωτικής σημασίας νίκη με 2-1. Ως αποτέλεσμα η Messina ανέβηκε στην τέταρτη θέση.

Μετά από σκαμπανεβάσματα οι Σικελοί πέρασαν μια άγονη περίοδο από τον Νοέμβριο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2005. Έφεραν τέσσερις διαδοχικές ισοπαλίες πριν χάσουν στους επόμενους τρεις αγώνες. Ως αποτέλεσμα η Messina έπεσε στην 12η θέση, καταστρέφοντας τη μεγάλη φόρμα τους στην αρχή της σεζόν.

Οι παίκτες του Mutti υπέστησαν μια περίοδο ασυνέπειας μέχρι τα μέσα Απριλίου. Θα έπαιρναν καλά αποτελέσματα όπως μια λευκη ισοπαλία κατά της Juventus, την επικράτηση επί της Reggina με 2-0, καθώς επίσης και νίκες κόντρα στη Lazio και στην Udinese. Από την άλλη πλευρά οι Biancoscudati ήταν εξίσου ικανοί να πετάξουν βαθμούς απέναντι σε ομάδες όπως η Siena και η Livorno.



Παρά αυτή την αστάθεια η Messina είχε σφραγίσει το status της στη Serie A για την επόμενη σεζόν, στέλνοντας στο κενό όσους τους είχαν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Με την παραμονή να εξασφαλίζεται, επέτρεψε στη Messina να εκφραστεί η οποία οδήγησε σε μια περίφημη νίκη με 2-1 ενάντια στην Inter και μια ισοπαλία (2-2) με τη Sampdoria. Αυτά τα δύο αποτελέσματα έφεραν τη Messina στην έβδομη θέση, όπου παρέμεινε για το υπόλοιπο της σεζόν. Για να τερματίσουν σε μια τόσο υψηλή θέση στη παρθενική τους χρονιά στο Campionato δεν ήταν τίποτε λιγότερο από απίστευτο από τον Mutti και τους παίκτες του. Ποιο ήταν λοιπόν το μυστικό πίσω από την επιτυχία τους;

"Η Messina ήταν σίγουρα η έκπληξη εκείνης της εποχής. Υπήρξε πολύς ενθουσιασμός γύρω από την ομάδα " θυμάται ο Fisichella. "Ο Mutti έπαιζε με τέσσερις στην άμυνα και χρησιμοποιούσε έναν πλέιμεικερ πίσω από τους δύο επιθετικούς. Ο αριστερός μπακ Parisi συχνά παρείχε μια επιθετική απειλή με σέντρες και φάουλ"



Ένας σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει κάποιος είναι να διαθέτεις σκόρερ. Η Messina είχε την πολυτέλεια τριών ικανών επιθετικών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ο Zampagna ήταν ο πρώτος τους σκόρερ στο πρωτάθλημα με 12 γκολ, ο Di Napoli ακολουθούσε με εννέα και ο Amoruso πέντε ερχόμενος από τον πάγκο. Επιπλέον ο Parisi έκανε την παρουσία του αισθητή στα αριστερά με έξι τέρματα. Αν η επίθεση βοήθησε να παρθούν τα παιχνίδια, τότε η άμυνα παρείχε τη βάση για να επιτεθούν οι Biancoscudati. Ο Storari ήταν ένας βασικός άξονας για τη Messina και κράτησε εντυπωσιακά 10 clean sheet σε 28 αγώνες. Ο Ιρανός Rahman Rezaei ήταν μια επιβλητική παρουσία στο κέντρο της άμυνας είτε στην Serie A είτε στη Serie Β, καθώς οι οπαδοί αποκαλούσαν τον Rezaei ως «Γραμματέα της Άμυνας».

Δεν ήρθε σαν έκπληξη το γεγονός ότι οι παίκτες της Messina άρχισαν να αναγνωρίζονται και από την Εθνική ομάδα της Ιταλίας. Οι αφρώδεις εμφανίσεις του Parisi στην αρχή της σεζόν οδήγησαν στην πρώτη (και μόνη του) συμμετοχή για την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2004. Ο Carmine Coppola (ένας σταθερός βράχος στη μεσαία γραμμή) πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Ιταλία τον Ιούνιο του 2005 μετά το τέλος της εγχώριας περιόδου. Αυτές οι επερχόμενες κλήσεις των Azzurri ήταν απλά ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά που έπραξε η Messina στη Serie A.



Ωστόσο η επιτυχία της Messina είχε ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα, καθώς προσέκρουε με το αυξανόμενο ενδιαφέρον από μεγαλύτερους συλλόγους. Οι Biancoscudati έχασαν δύο από τους σημαντικότερους επίθετικούς το καλοκαίρι με ελεύθερες μεταγραφές: ο Zampagna πήγε στην Atalanta και ο Amoruso στο μισητό της εχθρό Reggina. Για να προστεθεί περαιτέρω πόνος στο τραύμα η καταστροφή θα χτυπήσει το σύλλογο πριν από την έναρξη της σεζόν 2005-06. Στις 15 Ιουλίου του 2005 η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) ζήτησε από την Messina να αποσυρθεί από τη Serie A λόγω οικονομικών ζητημάτων.

"Τα οικονομικά προβλήματα συνδέονταν με το γεγονός ότι ο Franza υπερέβει τους μισθούς και την κατασκευή του σταδίου", εξήγησε ο Fisichella. Η άνοδος της Messina στη Serie A σήμαινε την άνοδο του μισθολογίου καθώς ο σύλλογος προσπαθούσε να προσελκύσει παίκτες, ώστε να αποφύγει να επανέλθει στη Serie B. Επιπλέον, η κατασκευή του Stadio San Filippo υπήρξε μια μακρά διαρροή στα οικονομικά του κλαμπ. Όπως προαναφέρθηκε, το στάδιο άνοιξε τον Αύγουστο του 2004 όμως οι εργασίες για το San Flippo τέθηκαν σε λειτουργία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου γηπέδου έφεραν τεράστια πίεση στα ταμεία της Messina.

Προς έκπληξη όλων η Messina κέρδισε την έφεση της 11 ημέρες αργότερα διατηρώντας έτσι το status της στη Serie A. Όμως τα εξωαγωνιστικά θέματα είχαν αρνητικές συνέπειες για τους παίκτες. Οι Biancoscudati ταλαιπωρήθηκαν καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν 2005-06, μιας και δεν γεύτηκαν νίκη στα πρώτα τους εννέα παιχνίδια. Στα τέλη Μαρτίου η Messina έπεσε στη ζώνη του υποβιβασμού με επτά αγωνιστικές να απομένουν.

Ο Pietro Franza αναγκάστηκε να δράσει και να διώξει το Mutti, τον οποίο αντικατέστησε με τον Giampiero Ventura για τα τελευταία επτά παιχνίδια πρωταθλήματος. Ο πρώτος αγώνας του Ventura έφερε μια βαριά ήττα με 3-0 έναντι της Inter, αλλά η Messina κατάφερε να νικήσει το Treviso 3-1 στην επόμενη αγωνιστική. Αυτό ήταν όλο όμως καθώς οι Σικελοί ηττήθηκαν και στις πέντε τελευταίες αναμετρήσεις του που περιλάμβαναν και μια ήττα με 3-0 από τη Reggina. Οι Biancoscudati τερμάτισαν στη 18η θέση, μια θέση που συνήθως φέρνει τον υποβιβασμό.

Ωστόσο το σκάνδαλο Calciopoli το 2006 θα έρθει ως σωσίβιο καθώς η Juventus υποβιβάστηκε στη Serie Β και ο Διευθύνων Σύμβουλος Luciano Moggi έλαβε απαγόρευση δια βίου ζωής. Οι παραβάσεις τους επέτρεψαν στη Messina να παραμείνει στη Serie A για την σεζόν 2006-07, όμως ο σύλλογος δεν ήταν αμέτοχος σε ισχυρισμούς σχετικά με το Calciopoli.

Ο Aniello Aliberti (πρόεδρος της Salernitana) κατηγόρησε τον Franza και τον αθλητικό διευθυντή Mariano Fabiani για συνενοχή στο Calciopoli ενώ και οι δύο σύλλογοι αγωνίζονταν στη Serie B. Συγκεκριμένα διεμήνυσε ότι ο Franza του προσέφερε 300 εκατομμύρια λιρέτες αν η ομάδα του έχανε από τη Messina ενώ δεν κυνηγούσε τίποτα. Οι Σικελοί διερευνήθηκαν όμως κανένα στοιχείο δεν τους έδεσε με το Calciopoli. Παρ 'όλα αυτά ο Aliberti συνέχισε να έχει τις υποψίες του για το προβιβασμό τους στη Serie A. Συγκεκριμένα τόνισε: "Η αλλαγή του προπονητή {Mutti} στη κούρσα της ανόδου και μερικές μεταγραφές δεν αρκούν για να εξηγήσουν την αλλαγή ρυθμού στη Messina"



Η σεζόν 2006-07 θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους για τους Biancoscudati. Άλλαξαν τρεις προπονητές, είχαν τη χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα και τερμάτισαν στη τελευταία θεση της βαθμολογίας. Το μόνο θετικό σε μια τόσο άθλια χρονιά ήταν ο Christian Rigano. Στη δεύτερη περίοδο του στο σύλλογο, ο επιθετικός πέτυχε 19 γκολ σε 27 αγώνες πρωταθλήματος, ο τρίτος καλύτερος σκόρερ στη Serie A εκείνη την χρονιά. Ο Rigano αντιστοιχούσε στα μισά από τα συνολικά τέρματα της Messina, στην οποία έμεινε για μία χρονια και έφυγε για τη Levante το καλοκαίρι του 2007.



Τα πράγματα προοδευτικά χειροτέρευαν για τη Messina μιας και τα χρέη ξέφυγαν κατά πολύ. Αξιοθαύμαστα κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν το στάτους της στη Serie B τη σεζόν 2007-08. Ωστόσο το θανατηφόρο χτύπημα επεκτάθηκε τον Ιούλιο του 2008 όταν ο Franza δεν μπόρεσε να βρει επενδυτές για το οικονομικά προσβεβλημένο κλαμπ. Η άδεια της Serie B ανακλήθηκε και έγινε δεκτή στη Serie D (τέταρτη κατηγορία της Ιταλίας) τον Αύγουστο. Ερχόμενοι στο Νοέμβριο του 2008 ένα δικαστήριο στη Μεσίνα δήλωσε ότι ο σύλλογος χρεοκόπησε.



Σήμερα οι Biancoscudati εξακολουθούν να αγωνίζονται στη Serie D, έναν κόσμο μακριά από τα ορμητικά ύψη της Serie A. Κάνοντας διακυμάνσεις στο Ιταλικό ποδόσφαιρο είναι εξίσου θεαματικό ότι προκάλεσε την ελίτ της Serie A και έφτασε σε τόσο χαμηλό σημείο. Μέσα σε τρία χρόνια η έκσταση της Messina έγινε μαρτύριο, μια μοίρα που μετέπειτα έπληξε πολλούς Ιταλικούς συλλόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: