Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Ιατρικά μυστικά σε αιγυπτιακό πάπυρο 3.500 ετών!



Όπως αποκαλύφθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ένας αρχαίος πάπυρος δίνει οδηγίες σε μια γυναίκα να ουρήσει σε μια σακούλα με κριθάρι και σε άλλη μία  με σιτάρι, συγκεκριμένα με ζεία, το είδος του σιταριού που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με σκοπό να μάθει αν είναι έγκυος ή όχι.

Η πρόβλεψη εγκυμοσύνης, η οποία μεταφράστηκε για πρώτη φορά το 1939 από έναν Δανό αιγυπτιολόγο, είναι μόνο ένα δείγμα από την τεράστια συλλογή από αρχαίους αιγυπτιακούς παπύρους που ανήκουν στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Από τους περίπου 1400 παπύρους, ένα μικρό ποσοστό είναι ιατρικά κείμενα, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν αμετάφραστα.

«Αν αναπτυχθούν σημαίνει πως θα γεννήσει. Αν το κριθάρι μεγαλώσει, θα είναι αγόρι. Αν μεγαλώσει το σιτάρι, θα είναι κορίτσι. Αν δεν μεγαλώσουν αυτό σημαίνει πως δε θα γεννήσει» γράφει ο πάπυρος που είναι γραμμένος σε μικρογράμματη ιερογλυφική γραφή και χρονολογείται περίπου στο 1500 με 1300 προ Χριστού, την εποχή του Νέου Βασιλείου.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα απίστευτα σπάνιο είδος υλικού. Υπάρχουν λιγότερα από μια ντουζίνα καλοδιατηρημένα αρχαία αιγυπτιακά ιατρικά κείμενα. Οτιδήποτε καινούργιο θα μας δώσει μια καινούργια οπτική στα πράγματα. Πολλές φορές οι πάπυροι είναι κατεστραμμένοι, είναι γραμμένοι σε μια γλώσσα που ελάχιστοι καταλαβαίνουν, ενώ και η ορολογία είναι απίστευτα πολύπλοκη» λέει ο αιγυπτιολόγος Κιμ Ρίχολτ, επικεφαλής της συγκεκριμένης συλλογής και μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που μεταφράζει τα κείμενα.

Το τεστ εγκυμοσύνης με το κριθάρι και το σιτάρι ήταν ήδη γνωστό από ένα άλλο πάπυρο, παρόμοιας ηλικίας, που φυλάσσεται σήμερα στο αιγυπτιακό μουσείο του Βερολίνου.

Όμως, έχουν υπάρξει άλλες αποκαλύψεις από τότε που η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε τη συνεργασία της τον Σεπτέμβριο του 2017. Έως τώρα οι αιγυπτιολόγοι πίστευαν πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του νεφρού. Όμως, ένα κείμενο που μεταφράστηκε δείχνει πως οι γνώσεις των Αιγυπτίων για την ανατομία του συγκεκριμένου οργάνου ήταν πολύ πιο εξελιγμένες από ότι πιστεύονταν.

Άλλα κείμενα περιλαμβάνουν ιατρικές συνταγές για ασθένειες των ματιών. Ο πάπυρος αναφέρει συγκεκριμένα ένα μείγμα από αίμα σαύρας, ταύρου, θηλυκού γαϊδάρου και κατσίκας, το οποίο χρησιμοποιούνταν κατά κάποιον τρόπο σαν κολλύριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: