Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η Μυρτίς πηγαίνει σε έκθεση στην Αλβανία



Για δεύτερη φορά στο εξωτερικό θα ταξιδέψει η Μυρτίς, το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην αρχαία Αθήνα, πριν από 2.400 χρόνια (430 π.X.). Προορισμός της αυτή την φορά, η Αλβανία και μάλιστα για πρώτη φορά στο ταξίδι της παίρνει μαζί της έργα τέχνης που ανήκουν στην πινακοθήκη της.

Η Μύρτις, που πέθανε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, μεταξύ Σπάρτης και Αθήνας, από επιδημία τυφοειδούς πυρετού και την οποία γνωρίσαμε από την ανάπλαση του προσώπου της από την ομάδα του καθηγητή, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, θα φιλοξενηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Τιράνων όπου θα εκτεθούν και έργα τέχνης από την πινακοθήκη της.

«Η σημασία της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, ύστερα από παρέλευση 24 αιώνων, έχουμε μπροστά μας ένα πρόσωπο ακριβώς όπως ήταν την εποχή εκείνη. Γι’ αυτό και την έκθεση την ονομάσαμε «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Επιπλέον, ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από τυφοειδή πυρετό. Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κήρυξε τη Μύρτιδα φίλη των σκοπών της χιλιετίας (Millennium Goals Friend)», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Τα έργα τέχνης, που συνοδεύουν την Μύρτιδα στο ταξίδι της, είναι μέρος της συλλογής που δημιουργήθηκε από δωρεές καλλιτεχνών. Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Όλγα – Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Φανή Αϊνανζή, Βασίλης Αποστόλου, Στέλλα Βαμβακάρη, Θεάνώ Γκίκα, Μαρίνα Καλοπαστά, Ανδρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλας, Μιχάλης Μαδένης, Ιβάν Μαστερόπουλος, Γιάννης Μητράκας, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Βασιλική Σαρρή, Μάρη Σερφώτη, Ευανθία Σούτογλου, Γιάννης Σταύρου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Lisette Tardy.

«Ο καλλιτέχνης που δημιουργεί για να καταστήσει αιώνιο το παρόν, είναι ο μόνος νικητής στον ανθρώπινο αγώνα κατά του χρόνου, και το έργο του είναι ο δεσμός ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, η γέφυρα ανάμεσα στην ατομική και καθολική εμπειρία, καθώς και η γέφυρα, στη συγκεκριμένη έκθεση, των δύο λαών μας», σημειώνει ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, τονίζοντας ότι οι εκθέσεις είναι προσαρμοσμένες για τα άτομα με προβλήματα οράσεως.

Η Μύρτις απευθύνεται στις νέες και νέους της Αλβανίας, τους οποίους η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προσκαλεί να επισκεφθούν μια συνομήλική τους νέα, που είχε την ατυχία να πεθάνει νωρίς αλλά και την «τύχη» να ταξιδεύει μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια στον κόσμο.

«Η πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα να προσκαλέσει τη Μύρτιδα, σε συνεργασία με την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην Αλβανία, το γραφείο της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τον δήμαρχο Τιράνων και να διοργανώσει μαζί με το Κέντρο Διαλόγου (COD) την έκθεσή «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Τιράνων, περιποιεί τιμή στην επιστημονική μας ομάδα», δηλώνει ο κ. Παπαγρηγοράκης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και 6 Οκτωβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: