Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ruben Sosa: Ο παρεξηγημένος Λατίνος


Δημήτρης Βαρσάνης

Τόσο η Lazio όσο και η Inter έχουν δει μερικούς απίστευτους επιθετικούς να πατάνε το χορτάρι τους κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους. Ο Ruben Sosa ωστόσο, πρέπει να είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ενδεχομένως ένας από τους πιο υποτιμημένους αστέρες και για τους δύο συλλόγους, καθώς ο Νοτιοαμερικάνος έβαλε το λιθαράκι του σε μια εποχή που η Inter τα πήγαινε άσχημα και η Serie A ήταν γεμάτη ταλέντο.



Ο Ουρουγουανός ήρθε στη Χερσόνησο το 1988 από την Real Zaragoza και έπαιξε για τέσσερα χρόνια στη Lazio όπου σημείωσε 40 τέρματα σε 124 εμφανίσεις. Αυτή ήταν μια καλή ανταπόδοση για τον επιθετικό, αλλά καθώς η σταδιοδρομία του άνθισε στην αιώνια πόλη, έπεσε στο μάτι των Nerazzurri και υπέγραψε αμέσως το 1992 για να ενισχύσει την επίθεσή τους.



Ο χρόνος του Sosa στην Inter ήταν εκρηκτικός, καθώς ο Νοτιοαμερικάνος πέτυχε 20 γκολ στην πρώτη του σεζόν και άλλα 16 στη δεύτερη. Πρέπει ακόμα να θυμηθούμε ότι εκείνη την εποχή το Ιταλικό πρωτάθλημα γέμισε από τους πιο αποφασιστικούς αμυντικούς στην Ευρώπη με τους Paolo Maldini, Amedeo Carboni, Riccardo Ferri και Alessandro Costacurta για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Έβαλε εντυπωσιακά 44 τέρματα σε 76 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και κατέκτησε το Κύπελλο UEFA στη διαδρομή τους. Φαινόταν σαν η αρχή μιας επιτυχημένης και γόνιμης συνεργασίας και τα τερματα και τα τρόπαια έμοιαζαν να έρχονται χέρι-χέρι.



Ο ρομαντισμός δεν αναμενόταν να συνεχιστεί, καθώς σύντομα εμφανίστηκαν προβλήματα στο στρατόπεδο της Inter μετά την άφιξη του Dennis Bergkamp. Η σχέση τους δεν ήταν αυτή που φαινόταν να ανθίζει εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου και τελικά ο Sosa πωλήθηκε στη Dortmund το 1995. Ο Sosa υποστήριζε πάντοτε ότι αντιμετώπιζε τον Bergkamp ως αντίπαλο παρά ως συνάδελφό του και ότι ο Ολλανδός δεν άρεσε στους συμπαίκτες του. Αυτή η αίσθηση ανταγωνιστικότητας μεταξύ τους προωθήθηκε και στο εσωτερικό του Meazza εκείνη την εποχή και η έλλειψη ελευθερίας στους παίκτες ίσως ακινητοποίησε μια εκπληκτική συνεργασία.



Ο Sosa ήταν ένας Λατίνος επιθετικός με κάθε έννοια της λέξης. Κατείχε δεξιότητες, έκανε συχνά το θεαματικό (το ψαλιδάκι μια ειδικότητα του), θα μπορούσε να σκοράρει με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, τετ - α - τετ με τον τερματοφύλακα και είχε μια λεπτή πινελιά. Συνολικά, ήταν το όραμα του πώς πρέπει να είναι ένας ποδοσφαιριστής της Νότιας Αμερικής για τους περισσότερους από εμάς, ένας ποδοσφαιριστής δρόμου, σκληρός και θανατηφόρος, ενώ διαθέτει επίσης απίστευτη ικανότητα και αίσθηση. Ήταν πικάντικος αλλά και πανύψηλος, παθιασμένος αλλά και ηρεμός και αν του δινόταν περισσότερος χρόνος στους Nerazzurri θα μπορούσε να εδραιωθεί στους καλύτερους.

Όταν το Calcio κυριαρχούσε στον κόσμο, ο Ruben Sosa τρομοκρατούσε τις καλύτερες άμυνες στην Ιταλία με το αληθινό στυλ της Νοτίου Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: