Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Gian Piero Gasperini: Ο "Master" που μετέτρεψε την Atalanta σε ένα προπύργιο νέων ταλέντων και επιθετικής παραγωγικότητας


Δημήτρης Βαρσάνης


Στις 25 Φεβρουαρίου του 2017 μια καταρρακτώδης βροχή που απείλησε να καταβροχθίσει όλη την ημέρα άρχισε να πνίγει τον 59χρονο Gian Piero Gasperini. Φορώντας στο γήπεδο ένα σκοτεινό παλτό της Atalanta, ο γεννημένος στο Γκρουλιάσκο προπονητής θα μπορούσε να συγχωρεθεί που έφερε έναν αέρα ευχαρίστησης στο θορυβώδες σκηνικό των 40.000 Ναπολιτάνων στο San Paolo.



Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα ο χρόνος του Gasperini στο κλαμπ του Μπέργκαμο φάνηκε να είναι τελειωμένος μετά από μια κάκιστη αρχή που οδήγησε σε φωνές για απόλυση του, αλλά εδώ στάθηκε γενναίος καθώς η νεανική του ομάδα ξεπέρασε τα αδυσώπητα κύματα επίθεσης των Partenopei, κέρδισε με 0-2 και έβγαλε την Atalanta για πρώτη φορά στην Ευρώπη ύστερα από 26 χρόνια.

Η πορεία προς ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο άρχισε ενάντια στον ίδιο αντίπαλο το πρώτο γύρο. Ο Gasperini είχε αντιληφθεί ότι οι μέρες του ήταν μετρημένες και πρόσφερε την ευκαιρία σε δύο σχετικά άγνωστους Ιταλούς νεαρούς παίκτες ως μια τελευταία ζαριά για να σώσει το τομάρι του. Αντί να σοκαριστούν από τη συγκεκριμένη ευκαιρία, ο Mattia Caldara και ο Roberto Gagliardini παρείχαν έναν ενθουσιασμό  που εξαπλώθηκε σε όλη την ομάδα. Ενώ προηγουμένως φάνηκε πίσω σε ρυθμό, η ανανεωμένη Atalanta ταυτίστηκε με το 3-4-2-1 με το πλήθος να φεύγει ευχαριστημένο με της ζωτικής σημασίας νίκη (1-0) χάρη στο τελείωμα του Andrea Petagna στο 9’.



Ως ποδοσφαιριστης ο Gasperini απόλαυσε μια μέτρια σταδιοδρομία στη πατρίδα του την Ιταλία. Ανακαλύφθηκε από τα τμήματα ακαδημιών της Juventus μαζί με τον Paolo Rossi, όμως ο στοχαστικός μέσος δεν θα γευόταν το Campionato μέχρι στα 29 του όταν έγινε μέλος της Pescara που στέφθηκε πρωταθλήτρια στη Serie B για τη σεζόν 1986/87.

Ο Gasperini πέρασε πέντε ήρεμα χρόνια στην Αδριατική Θάλασσα προτού αναχωρήσει για τη Salernitana και αργότερα για τη Vis Pesaro. Σε ηλικία 35 ετών ο Gasperini έβαλε τέλος στη καριέρα του και άρχισε να ακονίζει τα δόντια του στη προπονητική με το σύλλογο που άρχισε τη ποδοσφαιρική του οδύσσεια στα εννέα.

Από το 1994 έως το 2003 ο Gasperini διαχειρίστηκε διάφορες ηλικιακές ομάδες της ακαδημίας των Bianconeri, προτού κάνει το βήμα για το επαγγελματικό επίπεδο. Τα πρώτα του εκπαιδευτικά χρόνια στη Juventus οδήγησαν σε μια ευκαιρία με τη Crotone στη Serie C1 που είχε φιλοδοξίες για κάτι μεγαλύτερο από το να ανήκει απλά στη συγκεκριμένη κατηγορία.



Κατά τη διάρκεια μιας θητείας που διήρκεσε τρία χρόνια και περιλάμβανε την απόλυση και την επαναπρόσληψη του, ο ιδεαλιστής Gasperini καθοδήγησε τους “Πυθαγόρειους” στη Serie B και άφησε μόνιμη εντύπωση σε αρκετούς από τους παίκτες του. Η δέσμευση για ένα πιεστικό παιχνίδι - αρκετά ασυνήθιστο στην Ιταλία εκείνη την εποχή - επέδειξε ιδιαίτερο θαυμασμό από τον πρώην καταλύτη του στη μεσαία γραμμή Ivan Juric, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει σπουδαίος μαθητής της μεθοδολογίας Gasperini. Ο σεβασμός μεταξύ του ζεύγους ήταν ξεκάθαρος σε όλους και μετά την αποχώρηση του από τη Crotone στη Genoa, ο Gasperini έφερε τον αρχηγό του στην Λιγουρία ως ένα μέσο άμεσης επιβεβαίωσης των αυξανόμενων πιστοποιήσεων του στο calcio.



Μετά από μια άνοδο από τη Serie C1 τη σεζόν 2005/06, η καλοκαιρινή πρόσληψη του Gasperini θεωρήθηκε ως μια ένδειξη πρόθεσης από ένα πολύ φιλόδοξο συμβούλιο των Rossoblu που επιθυμούσε να ανήκει με την ανταγωνίστρια τους Sampdoria στη κορυφαία κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο τακτικό πλαίσιο με την Crotone, ο Gasperini έφερε τον ακατέργαστο αλλά και ταλαντούχο Domenico Criscito από το δίκτυο ακαδημιών της Juventus που γνώριζε τόσο καλά και τον - τρέχων αμυντικό της Atalanta - Andrea Masiello από τη Siena.

Η γοητεία των δύο νέων Ιταλών μαζί με την τεχνογνωσία του “προπονητή” του Gasperini στο γήπεδο - Jurić - είχε τη Genoa να παλεύει για το προβιβασμό από τη Serie B και τον ερχόμενο Ιανουάριο, το διοικητικό συμβούλιο στάθηκε περισσότερο από πρόθυμο να χρηματοδοτήσει την υπογραφή του Marco Di Vaio από τη Monaco για σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ. Συνεργαζόμενος με τον Βραζιλιάνο Adaílton, ο Di Vaio βοήθησε τη Genoa να πάρει την άνοδο στη Serie A μαζί με την πληγωμένη Juventus και τους κοιμώμενους γίγαντες της Napoli.



Η πρώτη σεζόν του Gasperini στη Serie A έδωσε μια καταπληκτική τελική 10η θέση για τη Genoa. Μία μικρή απόκλιση στο 3-4-3 - που έμεινε πιστός στις αρχές της πρώτης του σεζόν - έλαβε έπαινο τόσο από τους ειδικούς όσο και από τους αντίπαλους προπονητές. Ο άλλοτε αγαπητός Adaílton και ο Di Vaio έφυγαν για καινούργια βοσκοτόπια και ο Gasperini θέλησε να τους αντικαταστήσει με τον Marco Borrielo της Milan. Μπήκε στο ρόλο του ως μια φιγούρα για τη Genoa που υπερέβη τις προσδοκίες και μετά από 19 γκολ πρωταθλήματος που περιλάμβαναν δύο ξεχωριστά χατ - τρικ εναντίον της Udinese επέστρεψε στο Μιλάνο για ένα φουσκωμένο ποσό

Η πώληση του Borriello βοήθησε να χρηματοδοτήσει μια κίνηση για τον αγαπητό παίκτη των οπαδών της Genoa: το Diego Milito. Ο Milito προηγουμένως αποχώρησε από τη Genoa μετά τον υποβιβασμό της στη Serie C1 και έκτοτε δήλωσε ότι απέρριψε πολύ πιο προσοδοφόρες προσφορές για να επιστρέψει και να αναπτυχθεί κάτω από την κηδεμονία του Gasperini. Η αξιοθαύμαστη απόφαση του Αργεντινού κατέβαλε πλούσια μερίσματα τόσο για τον παίκτη όσο και για τον σύλλογο, καθώς ευημερούσε στο σύστημα του Gasperini σημειώνοντας 24 τέρματα και η Genoa τερμάτισε στην πέμπτη θέση και βγήκε στο Europa League.

Εδώ βρίσκεται ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλη την καριέρα του Gasperini. Μια ικανότητα αναζωογόνησης ελαφρώς τρελών ή υποτιμημένων ταλέντων για την επίτευξη μέγιστων δυνατοτήτων. Η σεζόν 2008/09 πρόσφερε επίσης αποκατάσταση στην στάσιμη σταδιοδρομία του Thiago Motta, ο οποίος μετά από μια απογοητευτική περίοδο στην Atletico Madrid ζητούσε απεγνωσμένα την αναγέννηση του. Όπως και ο Milito, ο Motta θα πραγματοποιήσει την καλύτερη χρονιά του μέχρι σήμερα και το δίδυμο πωλήθηκε στο τέλος της σεζόν για να ενταχθεί στην Internazionale του José Mourinho και θα αφήσει τη Genoa του Gasperini με τον Leonardo Bonucci και ένα τσουβάλι λεφτά.

Αφήνοντας τη Genoa κατά τη διάρκεια της σεζόν 2010/11 μετά από μια σειρά από σκασμένες εμφανίσεις εν μέσω υψηλού ροτέισον, ο Gasperini πέρασε μερικούς μήνες χωρίς δουλειά πριν βρεθεί στα πρόθυρα να πάρει μία από τις πιο αξιόλογες θέσεις εργασίας στο Ιταλικό ποδόσφαιρο.



Αντικαθιστώντας τον Leonardo στο πρώην Juventino ανατέθηκε να αναδιαμορφώσει τη φουσκωμένη και δυσλειτουργική ομάδα της Internazionale. Λέγεται ότι ο Mourinho συχνά μιλούσε με θαυμασμό για τον Gasperini στο Massimo Moratti και η απόφαση να τον διορίσει ήρθε μετά από συζητήσεις σχετικά με τις συνομιλίες τους, αλλά το βάρος της αναταραχής έπληξε το σύλλογο καθώς η ανησυχία άρχισε να περνάει σαν ένα ανεπιθύμητο κειμήλιο.



Ο χρόνος του στους Nerazzurri διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, καθώς η εκτός έδρας ήττα από τη νεοφώτιστη Novara ακολουθήθηκε εξίσου από ήττες από τις Trabzonspor και Palermo. Εκείνη την εποχή, ο Gasperini θα μπορούσε μόνο να σκεφτεί ότι η ευκαιρία του χάθηκε και έμεινε με την ελπίδα ότι μια μέρα θα ήταν διαθέσιμος για μια δουλειά παρόμοιας φύσης για να αποδείξει την αξία του.



Οι κριτικοί θα πρότειναν ότι ο Gasperini δεν μπόρεσε να εμπεδώσει στους εγωιστές ποδοσφαιριστές του τις μεθόδους του και η απόλυση του από τότε θα πρότεινε ένα στοιχείο αλήθειας. Το ρεκόρ της Inter από τότε που έφυγε ο Gasperini παρέμεινε ως επί το πλείστον μέτριο ​​παρά τις πολλές ακριβές μεταγραφές και τους πολλά υποσχόμενους προπονητές που έφερε.



Σε ηλικία 20 ετών ο Gian Piero συνειδητοποίησε ότι η επιτυχία με τη Juventus ήταν πέρα ​​από τις δυνάμεις του και αποχώρησε σε μόνιμη βάση για τη Palermo. Μετά από 34 χρόνο ο Gasperini επέστρεψε στη Σικελία για έναν ανεμοστρόβιλο λίγων μηνών όπου το ποδόσφαιρο ήταν απλώς μια απόσπαση της προσοχής από τη σαπουνόπερα του καθεστώτος του Maurizio Zamparini. Ο Gasperini απολύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου και ο Alberto Malesani τον αντικατέστησε για τρία παιχνίδια, μόνο ο πρώην παίκτης της Palermo να διοριστεί εκ νέου στις 24 του ίδιου μήνα.

Ερχόμαστε στις 11 Μαρτίου όπου ο Gasperini για άλλη μια φορά έμεινε χωρίς δουλειά και αντικαταστάθηκε από τον προπονητή που ξεκίνησε την χρονιά: το Guiseppe Sannino. Ο Gian Piero, ο Malesani και ο Sannino δεν κατάφεραν να βγάλουν λαγούς από το καπέλο τους και παρά την ελαφρά ανάκαμψη των αποτελεσμάτων, η Palermo τερμάτισε στη 18η θέση, έξι βαθμούς πίσω από την πρώην ομάδα του Gasperini Genoa χαρίζοντας στον Zamparini την χρονιά που του άξιζε.



Αναλαμβάνοντας και πάλι τη Genoa ο Gasperini έμεινε στο κλαμπ της Γένοβας για άλλα τρία χρόνια πριν συμφωνήσει να φύγει. Καθώς η Genoa αναλώθηκε σε έναν νεότερο προπονητή με φρέσκες ιδέες, ο πεπειραμένος Gasperini συμφώνησε με την Atalanta για την έναρξη της σεζόν 2016/17. Ο αντικαταστάτης του ήταν ο Ivan Juric (ο πρώην αρχηγός της Crotone και της Genoa) ο οποίος κήρυξε τις διδασκαλίες του δασκάλου του δεσμεύοντας το υψηλό πρέσινγκ και απαιτώντας η καθημερινή δουλειά να φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο.



Για το Gasperini τα μαθήματα 22 χρόνων διαχείρισης ποδοσφαιρικών συλλόγων παρείχαν τη δομή και ένα φιλόδοξο σύνολο νέων και Ιταλικών ταλέντων και στην Atalanta του προσφέρθηκε το τέλειο πρότζεκτ. Κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο κλαμπ του Μπέργκαμο, ο Gasperini κατάφερε να ανακαλύψει πολλά μελλοντικά αστέρια και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι να γνωρίζουν ότι με κάθε αγορά από τον ιμάντα της Atalanta παίρνουν καλά εξοπλισμένα προϊόντα που προσαρμόζονται άνετα στις καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια η Atalanta έχει πουλήσει τους Andrea Conti και Frank Kessie στη Milan, τον Caldara και το Spinazzola στη Juventus και τον Bryan Crystante στη Roma, αλλά υπάρχει ένας παίκτης που δεν πρόκειται να φύγει χωρίς σοβαρές συνέπειες: ο Alejandro Gómez.



Ο επιθετικός μέσος από το Μπουένος Άιρες έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επικίνδυνους παίκτες της Serie A στο 3-4-2-1 του Gasperini. Παίζοντας λίγο πίσω από τον επιθετικό και με χώρο να περιπλανηθεί, ο Gómez κρύβεται εν γνώσει του μεταξύ των γραμμών σε αναζήτηση της μπάλας και έχει συμπορευτεί με το υπερφυσικό για να γίνει πιο παραγωγικός.



Κάποιες φορές η επίθεση του Gasperini ίσως να φαίνεται δυσκίνητη και αποσυνδεδεμένη, αλλά εξυπηρετεί μόνο στο σκοπό να προκαλέσει αναταραχή για το ακούραστο τρέξιμο του Gómez, καθώς αφήνει τους αντίπαλους αμυντικούς με την απορία πώς τους ξέφυγε. Η πρεμιέρα της Atalanta για την σεζόν 2018/19 είδε τον Gómez να συλλέγει το βραβείο του Man of the match μετά την επίτευξη δύο τερμάτων και τη δημιουργία άλλων δύο για τους συμπαίκτες του. Εάν ο Gómez είχε φύγει αυτό το καλοκαίρι για ένα μεγαλύτερο σωματείο, δεν θα ήταν έκπληξη το γεγονός αν ο Gasperini άφηνε επίσης τη θέση του, μιας και πιστεύει πολύ στις ικανότητες του Αργεντινού.



Μετά από μια εντυπωσιακή πορεία στο Europa League τη περασμένης σεζόν, ο Gasperini θα είναι πρόθυμος να εξασφαλίσει ότι η σημερινή του καλλιέργεια ποδοσφαιριστών μπορεί να αφήσει μια ακόμη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή κληρονομιά στις επόμενες χρονιές, καθώς ο σύλλογος κινείται προς την πλήρη ιδιοκτησία και την ανανέωση το Stadio Aleti Azzurri d'Italia.



Η ικανότητα της ομάδας του Gasperini να προσαρμόζεται και να αγκαλιάζει εύκολα τους νέους παίκτες είναι μια απόδειξη για τις μεθόδους προπόνησης του Ιταλού. Ένας άνθρωπος που είναι αποφασισμένος να προσφέρει ένα ωραίο και διασκεδαστικό ποδόσφαιρο με ένα σύνολο νέων ταλέντων.

Όντας στη προπονητική εδώ και 24 χρόνια οι οπαδοί από όλο το κόσμο απολαμβάνουν τα μνημειώδη επιτεύγματα της Atalanta του Gian Piero Gasperini.

Δεν υπάρχουν σχόλια: