Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Nadeshiko Japan


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας ιδρύθηκε το 1921 όμως το σήμα που υιοθέτησε και δόθηκε στην Εθνική ομάδα είναι μια ιστορία χιλιάδων ετών. 


Διαθέτει ένα μυθικό τρίποδο κοράκι που ονομάζεται Yatagarasu, το οποίο σύμφωνα με το μύθο στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Jimmu στο Κουμάνο από πλοίο Yamato πριν από 2.500 χρόνια. Έτσι, το Yatagarasu είναι ένα βασικό κομμάτι της Ιαπωνικής κουλτούρας, ο αγγελιοφόρος της υπέρτατης “θεάς του ήλιου” Amaterasu και ένα σύμβολο για καθοδήγηση.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Κύπελλο του Αυτοκράτορα μπορούν να φορέσουν ένα έμβλημα Yatagarasu την επόμενη σεζόν, αν το κατακτήσουν. Και ενώ οι Ολυμπιακές ποδοσφαιρικές ομάδες συνήθως αποδίδουν τη σημαία της χώρας ως σήμα, η εθνική ομάδα των ανδρών της Ιαπωνίας είχαν δύο Yatagarasu μαζί τους στο Ρίο του 2016, καθώς είναι οι επίσημες μασκότ της ομάδας. 


Όμως το σήμα που εμφανίζεται εδώ δεν είναι στην πραγματικότητα από την ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου λόγω μιας βασικής διαφοράς. Το αστέρι πάνω από το συνηθισμένο JFA και το Yatagarasu υπογραμμίζει το σήμα της Nadehiko Japan, δηλαδή της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας. Το αστέρι είναι επειδή η ομάδα γυναικών της Ιαπωνίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2011, κερδίζοντας το φαβορί των ΗΠΑ με 3-1 στα πέναλτι μετά το τελικό 2-2 στη κανονική διάρκεια και στη παράταση.

Αυτό τους έχρισε ως τη πρώτη χώρα της Ασίας που θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών και τη πρώτη ομάδα της Ασίας που επρόκειτο να κερδίσει ένα σημαντικό τρόπαιο της FIFA. Η λέξη «Nadeshiko» που προσδιορίζει την Εθνική ομάδα γυναικών μεταφράζεται ως «όμορφο λουλούδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: