Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

FC United of Manchester: Η γέννηση, η ανύψωση και η στασιμότητα των "ανταρτών" από το Μάντσεστερ


Δημήτρης Βαρσάνης


Η FC United of Manchester γεννήθηκε από απογοήτευση, δυστυχία και αυξανόμενο συναίσθημα ότι το ανώτατο ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον για τους υποστηρικτές. Ιδρύθηκε το 2005 από τους οπαδούς της Manchester United και έχει γίνει ένας σύλλογος που υπερηφανεύεται για τη διατήρηση του ποδοσφαίρου ως άθλημα για τις μάζες.

Έχει περάσει μια δεκαετία από την έναρξη του συλλόγου και ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει πολύ. Η FC United έχει εξελιχθεί επίσης, όμως στον πυρήνα τους εξακολουθούν να είναι οι αξίες που οδήγησαν στη δημιουργία τους. Ωστόσο στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου, αυτές οι αξίες ίσως να τους κρατούν πίσω.






Η γέννηση



Οι απαρχές της FC United of Manchester χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο του 2005. Καθώς οι δυσαρέσκειες μιας πιθανής εξαγοράς της Manchester United από την οικογένεια Glazer αυξήθηκαν, οι οπαδοί των Red Devils συσπειρώθηκαν. Ενώ η αγορά της Manchester United από τους Glazer θεωρήθηκε ως ο βασικός λόγος για τη δημιουργία της FC United, ήταν απλώς ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά παραβάσεων. Οι υποστηρικτές γκρίνιαζαν για χρόνια λόγω του “πλυντηριακού” καθεστώτος. Από τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων μέχρι την αλλαγή ώρας από τη παραδοσιακή (15:00), οι οπαδοί δεν άντεχαν και άλλο εκσυγχρονισμό του συλλόγου.

Από τον Ιούλιο του 2005 - μόλις δύο μήνες μετά την εξαγορά της Manchester United από τους Glazer - η FC United of Manchester έδωσε τον πρώτο της αγώνα. Για ένα σύλλογο μόλις λίγων εβδομάδων, τα 2.552 άτομα τους έμοιαζαν σαν νίκη και σαν βάση για το μέλλον.

Το φθινόπωρο του 2005, η FC United ξεκίνησε τη ζωή της στη δέκατη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Η επιτυχία ήταν άμεση, αλλά με την υποστήριξη μιας λαϊκής βάσης που αναζητούσε κάτι διαφορετικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν ήταν δύσκολο για την FC United να τα πάει καλά. Ο σύλλογος πέτυχε την άνοδο στις δύο πρώτες χρονιές του, παίρνοντας το τίτλο από τη North West Counties League Division Two και ακολουθήθηκε από τη Division One. Μια τρίτη άνοδος ακολούθησε μια χρόνια αργότερα μέσω των πλέι - οφ της Northern Premier League Division One.

Στη συνέχεια η FC United έμεινε έξι χρονιές στη Northern Premier League Premier Division. Εκείνη την εποχή η ραγδαία άνοδος που βασίστηκε στην ηθική που έπληξε το σύγχρονο ποδόσφαιρο είχε σταματήσει. Τελικά το 2015, η FC United υπερέβη τις προσδοκίες και κέρδισε την άνοδο στη National League North.

Τρεις χρονιές είδαν το σύλλογο να δυσκολεύεται εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η ποιότητα στη National League North - η έκτη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου -  την έκανε να τερματίσει 13η δύο φορές και 16η και η σεζόν 2018/19 ξεκίνησε άσχημα για το σύλλογο. Επί του παρόντος είναι προτελευταία και με μόνο μία νίκη απολογισμό αυτή τη χρονιά θα πρέπει να δει την αφοσίωση των οπαδών, αν και μπορούν να απολαύσουν τις τελευταίες αποδόσεις της FC United στη Bet365. Μετά από μια δεκαετία επιτυχιών εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ο σύλλογος φαίνεται να είναι σε ασταθές έδαφος με περισσότερους από έναν τρόπους.




Η FC United του 2018




Η FC United δεν είναι ο σύλλογος που ήταν όταν σχηματίστηκε το 2005. Παρά το τι μπορούν να πουν οι υποστηρικτές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο σύλλογος έπρεπε να εξελιχθεί. Η εξέλιξη της FC United έχει βιώσει οδυνηρά κατά καιρούς. Φαίνεται ότι καθώς η United μεγάλωνε και ανέβαινε στις κατηγορίες του Αγγλικού ποδοσφαίρου, έπρεπε να ασχοληθεί με καταστάσεις στις οποίες βασίζονται τα μέλη και οι οπαδοί δεν περίμεναν να συναντήσουν.

Οι “Κόκκινοι αντάρτες” εδώ και καιρό έχουν λάβει κριτική. Ακόμη και ο πρώην μεγάλος Sir Alex Ferguson της Manchester United επέκρινε την FC United. Ο Ferguson πίστευε ότι οι υποστηρικτές που ίδρυσαν την ομάδα έπρεπε να παραμείνουν πιστοί στην ομάδα του Old Trafford, αποδεχόμενοι την απόφαση του ιδιοκτήτη αντί να μπουν στη διαδικασία για μια δική τους επιχείρηση

Ο πρώην υπεύθυνος Τύπου Andy Walker υποστήριζε κάποτε ότι η Manchester United "απομακρύνθηκε από αυτά" και ότι πολλοί από τους υποστηρικτές της FC United εξακολουθούν να παρακολουθούν τους Red Devils ένθερμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι υποστηρικτές δεν παρίστανται πλέον σε αγώνες της Manchester United λόγω της τιμής των εισιτηρίων.

Ενώ το τελευταίο σημείο είναι κατανοητό, το πρώτο ίσως να αντανακλά στους οπαδούς που είναι κολλημένοι με τους δικούς τους τρόπους και δεν μοιράζονται το κλαμπ τους με τον ευρύτερο κόσμο. Υπάρχει ένας ρομαντισμός του ποδοσφαίρου που επιστρέφει στις παλιές μέρες, αλλά οι υποστηρικτές ξεχνούν ότι η εποχή της δεκαετίας του ‘70 και της δεκαετίας του '80 ήταν γεμάτη βία και κακή υποδομή.



Η ανισότητα της FC United




Είναι οι αντιθέσεις στα πρότυπα που η FC United θέλει να ζήσει και η πραγματική πραγματικότητα των επαγγελματικών αθλημάτων που φαίνεται να προκαλούν εσωτερικά προβλήματα. Αυτά τα εξωαγωνιστικά προβλήματα εκδηλώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο με τις επιδόσεις της ομάδας κατά τις τελευταίες τρεις χρονιές.

Το Broadhurst Park πήγε πίσω στην ολοκλήρωση της κατασκευής του και άνοιξε εννέα μήνες αργότερα. Όπως και στις προηγούμενες χρονιές της FC United, αναγκάστηκαν να αγωνιστούν σε γήπεδα άλλων συλλόγων. Όταν τελικά άνοιξε το Broadhurst και τελείωσε η νομαδική ζωή της United υπερέβη ο προϋπολογισμός. Κόστισε ένα εκατομμύριο ευρώ περισσότερο για να ολοκληρωθεί το γήπεδο, γεγονός που έδωσε πρόσθετη πίεση στα οικονομικά του συλλόγου.

Όταν το στάδιο άνοιξε τελικά τον Μάιο του 2015, η Benfica έστειλε τη Β’ ομάδα για να δώσει φιλικό αγώνα. Σε αυτή τη περίπτωση εκτυπώθηκε και πωλήθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα 44 σελίδων. Οι υποστηρικτές ήταν εξοργισμένοι κατά την εμπορευματοποίηση του συλλόγου και την αυξημένη τιμή του προγράμματος. Προκάλεσε ακόμα και την παραίτηση του συντάκτη Tony Howard.

Ωστόσο και άλλα θέματα εμφανίστηκαν. Η συντήρηση του γηπέδου έβαλε πίεση στα οικονομικά και σύμφωνα με άρθρο του BBC, η FC United προσπάθησε να εξασφαλίσει εμπορικές συμφωνίες. Έχοντας το δικό τους γήπεδο και το κόστος του ήταν σαφώς ένα σοκ στο σύστημα του διοικητικού συμβουλίου. Ακόμα και τα ιδρυτικά μέλη τα έβαλαν με το τρέχον συμβούλιο, ενώ οι οπαδοί το 2016 εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για διαμαρτυρία.

Εκείνοι οι υποστηρικτές που επιθυμούν ένα λαϊκό κλαμπ έχουν αντιμετωπίσει σκληρές πραγματικότητες. Οι οπαδοί μπορούν να απολαύσουν το ποδόσφαιρο με μια μη εμπορική έκκληση και να στηρίζουν τη FC United χρησιμοποιώντας τον τελευταίο κωδικό της Ladbrokes, αλλά ο σύλλογος μπορεί να παλέψει στον αγωνιστικό χώρο και εκτός μέχρι να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί. Μία από τις επιλογές που βρήκαν είναι να πάρουν χρήματα σε όλες τις μικρές χορηγίες των ποδοσφαιριστών.




Χαμένο μομέντουμ


Στα πρώτα 10 χρόνια της ύπαρξής τους, η FC United ήταν ο μεγαλύτερος σύλλογος στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο λόγω του τι εκπροσωπούσαν. Από το 2014 και καθώς τα προβλήματα της FC United βγήκαν στην επιφάνεια, μια άλλη ομάδα στην περιοχή του Μάντσεστερ χτύπησε τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σε όλη την Αγγλία.

Τον Μάρτιο του 2014 οι πρώην αστέρες της Manchester United Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt και τα αδέρφια Neville, μαζί με τον δισεκατομμυριούχο Peter Lim αγόρασαν τη Salford City Football Club. Βρισκόμενη σε απόσταση μικρότερη των πέντε μιλίων από το Old Trafford και το Broadhurst Park, η Salford City δεν έχει ανέβει μόνο περίπατο τις κατηγορίες όμως έχει κερδίσει και εμπορικές συμφωνίες.

Η τάξη του ‘92 βοήθησε τη Salford City όμως ενώ οι διάσημοι ιδιοκτήτες δέχτηκαν προσφορές για βιβλία και τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ για να μεγαλώσουν το όνομά της, η FC United δεν το έκανε. Στην πραγματικότητα, οι “Κόκκινες Αντάρτες” ίσως να μην είχαν τις ίδιες ευκαιρίες, αλλά οι υποστηρικτές και το διοικητικό συμβούλιο θα τις έπαιρναν αν έρχονταν;

Η Salford City τώρα διαθέτει το δικό της νέο στάδιο και με προσέλευση πάνω από 2.000 άτομο ανά αγώνα. Οι Ammies και η FC United πέρασαν δύο χρόνια μαζί στη National League North. Ενώ η FC United πήρε καλύτερα αποτελέσματα από τη Salford City στα μεταξύ τους παιχνίδια πέρυσι, οι Ammies κατέκτησαν το πρωτάθλημα και προβιβάστηκαν στη Vanarama National League. Τώρα απέχοντας ένα βήμα από τη League Two, η Salford City είναι επιτυχημένη εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου με ένα πολύ διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο.



Το μέλλον

Τον Οκτώβριο του 2017, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες αλλαγές στο Broadhurst Park. Ο προπονητής Karl Marginson έφυγε από τη λέσχη. Προπονούσε την ομάδα για 12 συναπτά έτη και μέχρι την αποχώρησή του ήταν ο μοναδικός προπονητής της FC United. Την στιγμή της αποχώρησης του Marginson, η FC United ήταν προτελευταία, στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα.

Ενώ πολλοί υποστηρικτές θα διαφωνήσουν, το μέλλον δεν φαίνεται τόσο λαμπρό για την FC United όπως το 2015 όταν άνοιξε το Broadhurst Park. Το κλαμπ που δημιουργήθηκε για να φέρει το ποδόσφαιρο πίσω στους απογοητευμένους οπαδούς είναι ακόμα ζωντανό.

Όμως μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ύπαρξης, ίσως είναι καιρός για το Διοικητικό συμβούλιο και τους υποστηρικτές της FC United να επανεκτιμήσουν τους στόχους τους και πώς μπορούν να επιτευχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: