Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Cristiano Lucarelli: Μια ζωή βαμμένη στο κόκκινο


Δημήτρης Βαρσάνης

Να κάνεις το ντεμπούτο σου δεν είναι ποτέ εύκολο. Όμως καθώς ο Cristiano Lucarelli ξεκίνησε το πρώτο του παιχνίδι για τους Azzurrini (Under 21 της Ιταλίας) βρισκόταν σε ένα οικείο περιβάλλον.


Το Λιβόρνο είναι το σπίτι του Lucarelli. Εκεί μεγάλωσε και κόλλησε τη ποδοσφαιρική και πολιτική του ταυτότητα. Καθώς πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο με ένα γκολ, έτρεξε και σήκωσε τη φανέλα του για να αποκαλύψει μια εικόνα. Αυτό που αντανακλούσε απόλυτα την ανατροφή του Lucarelli στο Λιβόρνο. Ήταν μια εικόνα του Che Guevara.

Η περιοχή της Σαγκάη του Λιβόρνο (ναι του Λιβόρνο, όχι της Κίνας) είναι μια γειτονιά της εργατικής τάξης που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος. Χρησιμεύει επίσης ως σημείο συγκέντρωσης για τους ultras της Livorno και αποτελεί επιτομή του πολιτισμού του Λιβόρνο. Είναι εκεί επίσης όπου μεγάλωσε ο Lucarelli: ένα τρελό ποδοσφαιρικό προάστιο με τις ρίζες του στο σοσιαλισμό. Αυτός ο σοσιαλισμός υπήρξε κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης εδώ και αιώνες.

Τον 16ο αιώνα η οικογένεια Medici, που κυβέρνησε το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης, επέβλεψε σχέδια που εξασφάλιζαν ότι το Λιβόρνο έγινε το κύριο λιμάνι της περιοχής. Αυτή η μετατροπή, σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός συνόλου νόμων γνωστών ως Leggi Livornine - όπου υποδέχτηκαν εμπόρους από όλο τον κόσμο - έκαναν το Λιβόρνο ένα πολιτιστικό δοχείο τήξης. Αυτή η πολυπολιτισμική και εκλεκτική επιρροή έδωσε στην πόλη το σύνθημά του: «Από πολλούς λαούς, ένας».


Δεδομένης της ιστορίας της, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το 1921 όταν η Ιταλία απομακρύνθηκε από τα εμπιστευτικά κεντρικά κόμματα προς και τα δύο άκρα της πολιτικής κλίμακας, το κομμουνιστικό τμήμα της Ιταλίας σχηματίστηκε στο Λιβόρνο. Παγιώθηκε το Λιβόρνο ως προμαχώνα της Αριστεράς, θέση που έχει υπομείνει μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου χτίστηκε το στάδιο της Livorno. Αρχικά ονομάστηκε Stadio Edda Ciano Mussolini από την κόρη του Benito Mussolini και το γήπεδο ήταν ένα από τα πολλαπλά παραδείγματα του φασιστικού καθεστώτος που έβαλε τη σφραγίδα του σε μια περιοχή που ήταν τόσο αντίθετη με το φασιστικό κίνημα τη δεκαετία του ‘20. Τελικά μετονομάστηκε σε Stadio Armando Picchi από το πρώην παίκτη της Grande Inter τη δεκαετία του ‘60.


Ο πατέρας του Lucarelli όντας συνδικαλιστής, πέρασε την ιδεολογία της πόλης στον Cristian και στον αδελφό του Alessandro. Τα δύο αδέρφια πέρασαν την παιδική τους ηλικία παίζοντας ποδόσφαιρο στους δρόμους της Σαγκάης, με φθαρμένα ρούχα και παπούτσια σύμφωνα με την σκληρή ανατροφή τους.

Από νεαρή ηλικία, ο Cristiano δεν ήταν μόνο ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής αλλά και παγιδευμένος στις αριστερές απόψεις της πόλης και κατανοούσε τη λιβορνέζικη ψυχή. Όμως παρά την αγάπη του για την πόλη και την AS Livorno το 1992 σε ηλικία μόλις 17 ετών, αναχώρησε για να συνεχίσει μια επαγγελματική σταδιοδρομία.


Παίζοντας για τις Atalanta και Valencia, ο Lucarelli αναδείχθηκε ως ένας ελπιδοφόρος επιθετικός. Όμως ενώ μπορείς να πάρεις το αγόρι από το Λιβόρνο, δεν μπορείς να πάρεις το Λιβόρνο από το αγόρι. Οι απόψεις του έγιναν πιο ακραίες κατά τη διάρκεια του χρόνου του μακριά από τη Τοσκάνη. Άρχισε να δημιουργεί δεσμούς με την νεοσύστατη ομάδα ultras Brigate Autonome Livornesi (BAL), η οποία σχηματίστηκε από την απαγορευμένη αριστερή υπερμαχία Armata Stalinista και αρκετούς άλλους αριστερούς οπαδούς οι οποίοι μαζεύτηκαν στη Curva Nord του Stadio Armando Picchi. Κατά τη διάρκεια μιας μικτής περιόδου στη Torino, ο Lucarelli θα ταξιδέψει στο Λιβόρνο για να παρακολουθήσει τα παιχνίδια στη Curva με τους οπαδούς. Ωστόσο, μια κίνηση πίσω στην αγαπημένη του ομάδα έμοιαζε απίθανη.


Ενώ ο Lucarelli καθιερώθηκε ως επιθετικός της Serie A, η ομάδα της πόλης του ανέβηκε στη Serie Β. Το δέλεαρ αποδείχθηκε πολύ ισχυρό και το καλοκαίρι του 2003 επέστρεψε στο σπίτι του. Έκοψε το μισθό του κατά 50% και δήλωσε το πάθος του για τη Livorno με λόγια που έχουν μείνει χαραγμένα στην ιστορία του συλλόγου: Μερικοί παίκτες αγοράζουν μια Ferrari ή ένα γιοτ με ένα δισεκατομμύριο λιρέτες. Εγώ απλά αγόρασα μια φανέλα της Livorno.

Φορώντας το νούμερο 99 (μια αφιέρωση στη BAL που δημιουργήθηκε το 1999) ο Lucarelli απόλαυσε μια πρώτη ονειρική χρονιά για τους Amaranto. Παίζοντας ως επιθετικός οδήγησε την παιδική του ομάδα στη Serie A για πρώτη φορά ύστερα από 55 χρόνια.

Γεννημένη το 1915 η AS Livorno ταλαιπωρήθηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, πέρα από μια επταετή περίοδο τη δεκαετία του ‘40 όταν διατήρησε το στάτους της στη κορυφαία κατηγορία και έφτασε στη δεύτερη θέση (το 1943) πίσω από τή θρυλική Grande Torino. Η Livorno ήταν ο χαρακτηριστικός επαρχιακός σύλλογος.

Τώρα πίσω στη κορυφαία κατηγορία η πόλη γιόρταζε και ο Lucarelli ήταν το πρόσωπο της ανόδου της Livorno. Ο αρχηγός των Amaranto ήταν ιδανικός για το ρόλο. Ήταν προηγουμένως μέλος της BAL. Πιστεύει ακράδαντα στην αριστερή ιδεολογία που κυριαρχεί στην Curva και έχοντας το σήμα της Livorno για τατουάζ στο αριστερό του χέρι, πολέμησε για το λόγο των ultras.

Κομμουνιστικά σύμβολα όπως το κόκκινο αστέρι, το σφυρί και το δρεπάνι έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες από τους ultras της Livorno. Είναι γνωστό ότι παρουσιάστηκε ένα πανό στη Curva Nord για να γιορτάσει τα γενέθλια του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Joseph Stalin.


Η μόδα ήταν επίσης σημαντική για την οικοδόμηση της ταυτότητας των ultras της Livorno. Πράσινα, στρατιωτικά σακάκια με αντάρτικα και στρατιωτικά καπέλα συχνά φοριόντουσαν στη Curva, υποδηλώνοντας το μιλιταριστικό ύφος και τις προοπτικές τους. Οι κομμουνιστικοί ύμνοι όπως το Bella Ciao (ένα δημοφιλές παρτιζάνικο τραγούδι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) ακούγονταν συχνά, καθώς και τα σηκωμένα χέρια που απευθύνονται στους πολιτικούς της Ρώμης του σήμερα. Αυτές τις πεποιθήσεις και αξίες προσπάθησε ο Lucarelli να υπερασπιστεί, ειδικά τώρα που εκτέθηκαν στον κεντρικό προβολέα της Serie A.

Η διαμάχη εμφανίστηκε σε πολλές μορφές κατά τη διάρκεια του Lucarelli στο Λιβόρνο. Κάποτε, φέρεται να κατέβαλε τα τέλη εγγύησης και μεταφοράς για ορισμένους ultras που συνελήφθησαν για αναταραχές. Μετά έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 30.000 ευρώ επειδή πανηγύρισε ένα γκολ μπροστά στη Curva Nord με σηκωμένη την αριστερή γροθιά του: ο κομμουνιστικός χαιρετισμός.

Σε μια άλλη περίπτωση αναγκάστηκε να ανακαλέσει μια δήλωση σχετικά με τους αξιωματούχους της Serie A, στην οποία πρότεινε ότι η Livorno ήταν θύμα φτωχών διαιτητικών αποφάσεων επειδή είναι κομμουνιστές. Ακόμα είχε περίφημα τον αριστερό ύμνο, Bandiera Rossa ως ήχο κλήσης του.

Ο Lucarelli γελοιοποιήθηκε για τις ενέργειες και τις απόψεις του. Υποστηρίχθηκε ότι αν κρατούσε τις απόψεις του για τον εαυτό του, θα έπαιζε περισσότερο για την Ιταλία. Όμως αυτό δεν είχε σημασία για το Λιβορνέζο. Ήταν ένας από αυτούς. Ήταν ανοιχτά πολιτικός, χαρακτηριστικό των Λιβορνέζων και αποκαλύφθηκε στο καθεστώς του ως αουτσάιντερ. Αυτό έγινε ξεκάθαρο για να δούμε κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα της Livorno στη Serie A.

Όταν έγινε η κλήρωση για τη σεζόν 2004/05 στη Serie A ένας αγώνας ξεχώρισε τη πρώτη αγωνιστική: τα ψαράκια της Livorno θα ταξίδευαν στους γίγαντες της Milan. Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από μια ιστορία αουτσάιντερ.


Η Milan στηριζόταν οικονομικά από τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και τον Εθνικό πρόεδρο Silvio Berlusconi. Ένα σύμβολο της λαϊκιστικής πολιτικής, ήταν η αντίθεση της Livorno και του Lucarelli. Περίπου 10.000 οπαδοί της Livorno ταξίδεψαν στο San Siro για να δουν την ομάδα τους να παίρνει την ισοπαλία (2-2). Όμως εκείνη η μέρα ήταν κάτι περισσότερο από ένα αποτέλεσμα: οι ultras είχαν προγραμματίσει ένα πείραγμα που θα στεκόταν περίφημα στη λαογραφία του Λιβόρνο.

Το καλοκαίρι που οδήγησε στη νέα σεζόν της Serie A, ο Berlusconi είχε ντροπιασθεί όταν οι φωτογραφίες του που φορούσε μπαντάνα στο κεφάλι ενώ συζητούσε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Tony Blair έγιναν viral για να κρύψει μια μεταμόσχευση μαλλιών. Σε απάντηση 4.000 μπαντάνες φτιάχτηκαν από τους ultras της Livorno για τον αγώνα που είχε την επιγραφή "Silvio, we are coming".

Πέρα από το πείραγμα και το θόρυβο, η Livorno συνέχισε να σοκάρει τα μεγάλα αγόρια. Στις επόμενες δύο χρονιές με τη βοήθεια του Lucarelli, τερμάτισαν στο πρώτο μισό της Serie A. Τη σεζόν 2004/05 μάλιστα ο Lucarelli αναδείχθηκε Capocannoniere (πρώτος σκόρερ) της Serie A. Ήταν ένα εξαιρετικό κατόρθωμα για έναν επιθετικό αγωνιζόμενος για μια νεοφώτιστη ομάδα. Μετά τα γεγονότα του Calciopolis το καλοκαίρι του 2006, η Livorno βγήκε στο Κύπελλο UEFA και οι ultras θα σιγουρευτούν ότι θα ακουστούν.


Συγκεντρωμένη σε έναν όμιλο μαζί με τις Rangers, Auxerre, FK Partizan και Maccabi Haifa, οι ultras υπογράμμισαν τον εντός έδρας αγώνα με τη Maccabi Haifa του Ισραήλ για δράση. Πριν από την αναμέτρηση απευθύνθηκε ανοιχτή επιστολή σε όλους τους οπαδούς ζητώντας τους να φέρουν παλαιστινιακές σημαίες στο έδαφος. Το Picchi γέμισε από μια θάλασσα αντι-Ισραηλινών πανό και ήταν κατάλληλο για να κερδίσει με ένα τέρμα του ήρωα Lucarelli εκείνο το βράδυ. Προηγουμένως, οι ultras της Livorno υποστήριζαν την ΙΡΑ και τον Ιρλανδικό εθνικισμό, ένα άλλο παράδειγμα της ισχυρής αριστερής ιδεολογίας τους. Αν και είχαν τις ρίζες της στην τοπική τους ιστορία, οι ultras της Livorno είχαν πλήρη επίγνωση του παγκόσμιου αριστερού κινήματος και ήθελαν να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στους ομοϊδεάτες τους.

Εκείνη η χρονιά στην Ευρώπη θα έπρεπε να ήταν το επίτευγμα της χρονιάς του Lucarelli στη πόλη του. Όμως θα αποδειχθεί ο καταλύτης για μια δραματική διάσπαση. Η Livorno αναγκάστηκε να παίξει στο νοκ - άουτ αγώνα του Κυπέλλου UEFA εναντίον της Espanyol κεκλεισμένων των θυρών λόγω φόβων ασφαλείας. Αυτό οδήγησε σε μια κόντρα με το Lucarelli, ο οποίος υποστήριξε και πάλι τους ultras και την ιεραρχία του συλλόγου. Απίστευτα, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Lucarelli θα βρεθεί ξανά σε ζεστά νερά, αυτή τη φορά με τους ανθρώπους που μοιράστηκε τόσα πολλά: με τους οπαδούς.


Μια εντός έδρας λευκή ισοπαλία εναντίον της Reggina τον Απρίλιο έθεσε τη Livorno στη μάχη του υποβιβασμού στη σύγχρονη εποχή της Serie A. Παραδόξως, οι ultras κατηγόρησαν το Lucarelli για χειραγώγηση αγώνων. Ένα ιδιαίτερα συγκλονιστικό γεγονός μιας και οι διακλαδώσεις του Calciopolis ήταν ακόμη αισθητές.

Η διάσπαση της σχέσης μεταξύ του ειδώλου, των οπαδών και του συλλόγου δεν στηρίχθηκε πουθενά. Το καλοκαίρι του 2007 ο Lucarelli έφυγε. Απέρριψε πολλές προτάσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο Λιβόρνο από ομάδες από ολόκληρη την Ευρώπη που προσέφεραν τεράστια χρηματικά ποσά. Η αγάπη του για τη Livorno ήταν πολύ δυνατή όμως πλέον έφτανε. Ο επόμενος προορισμός του ήταν τόσο σοκαριστικός όσο και ταιριαστός.


Στην Ουκρανία, η Shakhtar Donetsk αναδυόταν ως μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη. Το 2002 είχε κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα κάτω από τον Ιταλό Nevio Scala. Τώρα, με την υποστήριξη του πλούσιου ιδιοκτήτη Rinat Akhmetov και με τον πρώην προπονητή της Inter Mircea Lucescu στο τιμόνι, ο σύλλογος θα μπορούσε να προσφέρει στο Lucarelli 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μια τεράστια αύξηση του μισθού του από αυτά που λάμβανε στη Livorno. Ο παίκτης έγινε μέρος ενός ποσού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ που ξόδεψε το καλοκαίρι ο σύλλογος για να χτυπήσει την αυτοκρατορία της Dynamo Kiev.

Οι ultras της Livorno έπεσαν σε θλίψη. Μηνύματα εμφανίστηκαν σε όλη την πόλη εκφράζοντας το θυμό τους. Πώς μπόρεσε να εγκαταλείψει το σύλλογο που αγαπούσε για να ενταχθεί σε ένα κλαμπ που υποστηρίζονταν από μια καπιταλιστική ολιγαρχία;


Ωστόσο, η περιοχή του Ντόνμπας εξακολουθούσε να είναι βαθιά ριζωμένη στο κομμουνιστικό παρελθόν της και εξακολουθεί να είναι μια περιοχή κυρίως εργατικής τάξης. Ο Lucarelli ήθελε απλώς να είναι φυσιολογικός. Φαινόταν ότι η σχέση μεταξύ του ίδιου και των ultras είχε βαρύ ψυχολογικό φορτίο. Έτσι όταν ολοκληρώθηκε η σύντομη και ανεπιτυχής του περίοδος στην Ουκρανία, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι δεν επέστρεψε στη Livorno αλλά αντίθετα εντάχθηκε στον αδελφό του στην Parma.

Ένας υποβιβασμός από τη Serie A ακολούθησε πριν από την ευκαιρία ενός ονείρου να επιστρέψει στη πόλη του. Επιστρέφοντας ως δανεικός ο Lucarelli ήταν ευπρόσδεκτος με ανοιχτές αγκάλες από τους ultras. Ο άσωτος γιος είχε επιστρέψει. Η αποστολή του; να σώσει τη Livorno από τον υποβιβασμό.

Παρόλο που έπαιζε τακτικά και πέτυχε 10 γκολ, ο Lucarelli δεν μπόρεσε να πετύχει το αδύνατο και η Livorno υποβιβάστηκε. Τον χτύπησε σκληρά. Το πήρε προσωπικά. Ήταν στα 35 και ήξερε ότι ήταν πιθανόν η τελευταία ευκαιρία του να παίξει στη κορυφαία κατηγορία με το κλαμπ του. Με το σύλλογο να είναι σε οικονομικό πρόβλημα, μια επανάληψη του 2003, όπου έπεσε μια κατηγορία και έκοψε κατά πολύ το μισθό δεν τίθεται καν σαν ερώτημα. Αντ 'αυτού, τα τελευταία δύο χρόνια του ως ποδοσφαιριστής τα πέρασε στη Napoli. Ένιωθε σαν μια επίπεδη τελειότητα σε μια καριέρα τοπικού ήρωα. Όμως η σχέση αγάπης με την πόλη και το σύλλογο δεν τελείωσε εκεί.


Με τυπικά δραματικό τρόπο, ο Lucarelli σφράγισε την επιστροφή του στο Λιβόρνο τα μεσάνυχτα. Το καλοκαίρι του 2018 - μετά από τη διαχείριση ομάδων σε κατώτερες κατηγορίες όπως οι Messina και Catania - έγινε ο νέος προπονητής του συλλόγου. Ήταν ακόμα ένας οπαδός, αλλά αποσκοπούσε να αγγίξει πιο συναισθηματικά το νέο του ρόλο. Ωστόσο μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Η ιδεολογία του είναι ακόμα σαφής. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν αρνητικά για τη Juventus αγοράζοντας το Cristiano Ronaldo, δήλωσε ότι οι Bianconeri κινδύνευαν να γίνουν "αστοί". Δηλώσεις όπως αυτές ίσως επισκιάσουν πόσο καλός ήταν ως ποδοσφαιριστής ο Lucarelli. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Livorno στη Serie A με 75 γκολ. Η εκπληκτική χρονιά του τη σεζόν 2004/05 σηματοδότησε το peak της καριέρας του, οδηγώντας μια επαρχιακή ομάδα στην Ευρώπη, αν και με λίγη δόση τύχης.


Στην Ιταλία κατέκτησε το τίτλο της Lega Pro με την Perugia και ένα Coppa Italia με τη Napoli, ενώ στο εξωτερικό σήκωσε το Copa Del Rey και το κύπελλο Intertoto με τη Valencia καθώς επίσης πανηγύρισε και το νταμπλ με τη Shakhtar. Ένα τυπικό εννιάρι, ήταν ένας παίκτης ομάδας, παρέχοντας ένα σημείο αναφοράς για τους συμπαίκτες του. Τραβούσε τους αμυντικούς πάνω του και ήταν ασυναγώνιστα γρήγορος στα 10 μέτρα. Το πιο σημαντικό; ήξερε πού θα έφτανε η μπάλα στο κουτί και ήταν ένας δεινός εκτελεστής.

Όμως ο Lucarelli ήταν κάτι περισσότερο από ένας ποδοσφαιριστής. Ένας ηγέτης εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ένας αληθινός Λιβορνέζος: ένα σύμβολο του συλλόγου, της πόλης και της ιδεολογίας της. Ένας ήρωας της εργατικής τάξης, ο Cristiano Lucarelli θα είναι για πάντα ο φορέας της κόκκινης σημαίας του Λιβόρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: