Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Billy Lamont: Ο "Part - Time" ήρωας του Φόλκερκ


Δημήτρης Βαρσάνης

Η East Stirlingshire Football Club εδρεύει στην πόλη του Φόλκερκ στις κεντρικές ορεινές περιοχές της Σκωτίας και χωρίς αμφιβολία το πιο γνωστό πράγμα είναι ότι διετέλεσε προπονητής της ο Sir Alex Ferguson. 



Ήταν το πρώτο βήμα του Σκωτσέζου στη διαχείριση, όμως η εγκατάσταση του έμελλε να είναι πολύ μακρινή από το μεγαλείο του Old Trafford. Η δουλειά ήταν μερικής απασχόλησης και λάμβανε μόνο 40 λίρες την εβδομάδα. Έμεινε εκεί για μόλις 17 αγώνες, ανέλαβε τον Ιούνιο του 1974 και έφυγε τον Οκτώβριο για να αναλάβει τη St. Mirren.


Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος παίζει τώρα στη Lowland League, μια κατηγορία κάτω από τα επαγγελματικά στρώματα της SPFL. Κάποτε, πριν από λίγα χρόνια κέρδισε την άνοδο στη Scottish First Division (στην πραγματικότητα η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της εγχώριας δομής του πρωταθλήματος) και απείχε ένα βήμα από τη Scottish Premier Division. Παράλληλα έφτασε στα ζοφερά ύψη των προημιτελικών του κυπέλλου Σκωτίας, ένα επίτευγμα που ισοδυναμεί με την προηγούμενη καλύτερη πορεία του κλαμπ που χρονολογείται τη σεζόν 1889-90.


Αυτή η πολύ σύντομη περίοδος ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Ο τότε προπονητής ήταν ο ελάχιστα γνωστός Billy Lamont. Για την East Stirlingshire και τους μακροχρόνιους οπαδούς της, εκείνα ήταν τα χρόνια της σαμπάνιας και πρέπει να ευχαριστούν τον Lamont για εκείνη τη ξεχασμένη αν και σχετικά επιτυχημένη περίοδο.



Η East Stirlingshire δεν είχε προπονητή μέχρι το 1966 με όλες τις διαχειριστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της ενδεκάδας και της υπογραφής ή πώλησης των ποδοσφαιριστών να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των διευθυντών του συλλόγου. Ακόμη και μετά το πρώτο επίσημο διορισμό ενός άνδρα για τη διαχείριση του συλλόγου - Lawrence Binnie - η επιρροή των διευθυντών παρέμεινε ένας ισχυρός παράγοντας. Μέχρι τη στιγμή που πέρασε και δεν ακούμπησε ο Ferguson τα πράγματα πήραν μια πιο παραδοσιακή μορφή και ύστερα από τρεις προπονητές προσλήφθηκε ο Lamont.


Ο Billy Lamont γεννήθηκε στο Λάρκχολ το 1936 με τα πρώτα του παιδικά χρόνια να κυριαρχούνται από τη σύγκρουση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όντας τερματοφύλακας έπαιξε στα τμήματα ακαδημιών της Bellshill Athletic, πριν από την μεταγραφή του στην Albion Rovers το 1958. Η συγκεκριμένη κίνηση τον άρχισε μια σταδιοδρομία κάτω από τα δοκάρια που τον έστειλε νότια για λίγο με την Cheltenham Town και μια επιστροφή στη Σκωτία με τη Hamilton Academical (δύο φορές).



Η πρώτη του περίοδος με τους «Accies» διήρκεσε για μισή δεκαετία από το 1963 έως το 1969 και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για πρώτη φορά έκανε τα προπονητικά του βήματα. Ο Lamont είχε τη φυσική ικανότητα και πέντε χρόνια μετά την απόσυρση του το 1972, ανέλαβε τη δουλειά της East Stirlingshire.


Ο σύλλογος είχε πολύ κακή σχέση με το άλλο ποδοσφαιρικό σύλλογο της Φόλκερκ, το οποίο έφερε το όνομα της πόλης. Οι οπαδοί των «Bairns» αναζητούν ένα σχετικά επιτυχημένο ποδόσφαιρο από το σύλλογό τους, αλλά οι περίφημοι οπαδοί των «Shire» επρόκειτο να απολαύσουν κάτι γευστικό στη σκιά της Falkirk.


Μετά από δύο χρονιές που προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, κατά την περίοδο 1979-80 ο Lamont πραγματοποίησε το κοντινό ποδοσφαιρικό θαύμα της ανόδου της East Stirlingshire. Την ίδια στιγμή περίπου 125 μίλια στα βορειοανατολικά, ένας από τους πρώην προπονητές του συλλόγου πήρε το πρωτάθλημα με την Aberdeen για πρώτη φορά από το 1955, διακόπτοντας το δίπολο των ομάδων της Γλασκώβης. Η East Stirlingshire μετριάστηκε λίγο από το γεγονός ότι η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα τους έθεσε ακριβώς ένα βαθμό κάτω από τους αντιπάλους της.


Η χρονιά δεν άρχισε καλά και έπρεπε να περάσουν έξι αγωνιστικές πριν η ομάδα καταγράψει την πρώτη της νίκη με 2-1 επί της Brechin City. Μια ήττα ακολούθησε στο επόμενο παιχνίδι, χάνοντας με 0-1 από τη Queen of the South όμως μετέπειτα η φόρμα άρχισε να σταθεροποιείται. Οκτώ νίκες στις επόμενες εννέα αναμετρήσεις έστειλαν τους "Shires" στη κορυφή του πρωταθλήματος. Κατά ειρωνικό τρόπο, το σερί ολοκληρώθηκε μετά τη νίκη (1-2) στους τοπικούς αντιπάλους τους. Αν ο ενθουσιασμός αυτής της νίκης ενέπνευσε μεγάλες ελπίδες, μια εντός έδρας ήττα (0-1) από τη Cowdenbeath στον επόμενο αγώνα μείωσε τις προσδοκίες σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο.


Μετά από αυτό άλλες τρεις νίκες υποδήλωναν ότι υπήρχε ακόμη αρκετός χρόνος για την ομάδα του Lamont. Μια νίκη στη Boxing Day ολοκλήρωσε το «νταμπλ» επί της Falkirk ήταν ακριβώς αυτό που ο γιατρός τους συμβούλεψε ώστε το νέο έτος να φέρει περισσότερη δόξα.


Καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα τα πράγματα απέδωσαν καρπούς και παρόλο που ο σύλλογος πήρε αρκετές νίκες, μερικές απογοητευτικές ισοπαλίες και μια ήττα στη Queen's Park στα τέλη Μαρτίου έφεραν την αίσθηση της λύπης για τα αποτελέσματα που έρχονταν προς το τέλος της χρονιάς.



Την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος μια ισοπαλία (1-1) στη Brechin City άφησε την East Stirlingshire ένα βαθμό κάτω από την πρώτη θέση στη Division 2. Ότι ο σύλλογος που τελείωσε από πάνω τους δεν ήταν άλλος από τη Falkirk δεν γιάτρεψε την απογοήτευση. Υπήρξε ωστόσο, η πολύτιμη ανταμοιβή της ανόδου να απολαύσει καθώς και οι δύο σύλλογοι προβιβάστηκαν στη Division 1. Αν προέκυψε μια λύπη για τους χαμένους βαθμούς που κόστισαν στην ομάδα το τίτλο, υπήρχε αρκετή παρηγοριά στις σκέψεις του κάθε οπαδού της East Stirlingshire για τη δεύτερη θέση και την άνοδο που σίγουρα δεν υπολόγιζαν στην αρχή της χρονιάς


Ο Lamont στο πρώτο προπονητικό ρόλο του - παρόλο που εξακολουθούσε να είναι μόνο μερικής απασχόλησης όπως και όλες οι επόμενες δουλειές του - έφερε την άνοδο από τις πιο απίθανες περιστάσεις, αλλά στη σχετικά σπάνια ατμόσφαιρα της δεύτερης κατηγορίας το επόμενο καθήκον θα ήταν να μείνει εκεί.


Η καινούργια χρονιά άρχισε λίγο πολύ όπως και η προηγούμενη που ανέβηκε. Μετά από πέντε αγωνιστικές η East Stirlingshire πήρε τη πρώτη της νίκη επί της St Johnstone (0-2). Αυτή τη φορά όμως δεν θα ακολουθούσαν οκτώ νίκες σε εννέα αγώνες για να οδηγήσουν την ομάδα έως τη κορυφή του πρωταθλήματος. Στην πραγματικότητα, σε όλο το πρωτάθλημα το σύνολο του Lamont θα κέρδιζε μόνο έξι παιχνίδια. Ειρωνικά όμως, ενώ οι ισοπαλίες τη προηγούμενη σεζόν μάλλον κόστισαν στον σύλλογο τον τίτλο, αυτή τη φορά ο αριθμός των αγώνων όπου έσωσαν τον έναν σημείο ήταν η σωτηρία τους. Φέρνοντας 16 ισοπαλίες (το υψηλότερο ποσοστό ισοπαλιών στο πρωτάθλημα) σε 39 αγωνιστικές είχε ως αποτέλεσμα παρότι δε νίκησε κανένα από τα τελευταία επτά παιχνίδια της να σωθεί με 28 βαθμούς και να τερματίσει πέντε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αν και το πρωτάθλημα δεν γέμισε με δόξα, στο Κύπελλο της Σκωτίας ο σύλλογος γιόρτασε πολλά περισσότερα φτάνοντας στον πέμπτο γύρο πριν από μια ήττα με 2-0 από τη Celtic.


Η διετής περίοδος ανόδου, παραμονής και κερδοφόρας πορείας στο κύπελλο δεν ενίσχυσε μόνο τα οικονομικά του κλαμπ, είχε επίσης προβάλει το προφίλ του Lamont και όταν εμφανίστηκε η Dumbarton να τον πάρει, θα ήταν πολύ τολμηρό από πλευράς του να αγνοήσει τη πρόταση της. Για όλες τις επιτυχίες που απόλαυσε ο Lamont στην East Stirlingshire, η πιθανότητα για περαιτέρω πρόοδο σίγουρα έμελλε να είναι περιορισμένη και δεν στάθηκε ως έκπληξη το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά ο σύλλογος υποβιβάστηκε. Ο νέος σύλλογος του Lamont τερμάτισε 11 πόντους μπροστά από το προηγούμενο. Αυτό το γεγονός πρότεινε ότι πήρε μια σοφή απόφαση.



Την σεζόν 1982-83 ο Lamont οδήγησε τη Dumbarton στην έβδομη θέση και τη σεζόν 1983-84 τους έβαλε στη διεκδίκηση για την πρώτη θέση πριν αποφασίσει να επιστρέψει στις κεντρικές ορεινές περιοχές και στη πόλη του Φόλκερκ. Δεν έμελλε να είναι μια συναισθηματική επιστροφή στην East Stirlingshire, αντίθετα ο Lamont ανακοινώθηκε ως προπονητής των Bairns. Ένα πικρό χάπι για να το καταπιούν οι φίλαθλοι των «Shires» να καταπιούν.


Η Dumbarton τελείωσε τη χρονιά στη δεύτερη θέση και πήρε την άνοδο στη Scottish Premier Division. Ο νέος σύλλογος του Lamont τερμάτισε στην έβδομη θέση, αλλά δεν θα περνούσε πολύς καιρός πριν βρεθεί προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ η Dumbarton θα έπεφτε γρήγορα από τη γη της επαγγελίας.


Τη σεζόν 1984-85 η Dumbarton υποβιβάστηκε τερματίζοντας οκτώ βαθμούς κάτω από την ζώνη παραμονής και η Falkirk ολοκλήρωσε τη χρονιά τρίτη θέση στην First Division, χάνοντας την άνοδο στην Clydebank για μόλις τρεις πόντους. Αυτό το χάσμα εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς εν τούτοις και η Falkirk ανέβηκε στο ανώτατο επίπεδο του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Η Dumbarton τερμάτισε έκτη, μόλις δύο πόντους πίσω από τη Falkirk, ενώ η East Stirlingshire ενδέκατη στη Division Two. Οι προηγούμενοι εργοδότες του Billy Lamont σίγουρα θα σκέφτονταν τι θα μπορούσαν να πετύχουν αν έμενε. Ωστόσο, για τη Falkirk υπήρξε επίσης ένα τσίμπημα στην ουρά.


Καθ 'όλη τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας, ο Lamont διατήρησε τη θέση του ως υπάλληλος με μερική απασχόληση εξακολουθώντας να αισθάνεται την ανάγκη να κρατήσει τη «καθημερινή» του δουλειά και πίστευε ότι με το προβιβασμό στην Scottish Premier Division ήρθε η ανάγκη για να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του προπονητή και αποφάσισε να παραιτηθεί. Τα πειστικά επιχειρήματα και οι ενθαρρύνσεις απέτυχαν να επηρεάσουν την απόφασή του και τον διαδέχτηκε ο Jim Jeffries. Η Falkirk επέζησε μια χρονιά πριν υποβιβαστεί. Ο Lamont θα έχει ένα μικρό πέρασμα από τη Partick Thistle, μια σύντομη και εν τέλει δυσάρεστη επιστροφή στη Falkirk και στη συνέχεια μια περίοδο στην Alloa Athletic πριν αποσυρθεί από τη προπονητική.



Η επιτυχία μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους και τη χρονιά που ο Lamont οδήγησε τη Falkirk στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Σκωτίας, ένας άλλος προηγούμενος προπονητής της East Stirlingshire μετακόμισε στο Old Trafford για να ξεκινήσει μία από τις πιο κυρίαρχες περιόδους στη σύγχρονη εποχή. Ενώ δεν γίνεται να υπάρχει κάποιος που να παρακολουθεί ποδόσφαιρο να μην έχει ακούσει για το Fergie και τη Manchester United, πολύ λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τα επιτεύγματα του Billy Lamont.


Με τους δικούς τους τρόπους όμως, και οι δύο πέτυχαν αξιοθαύμαστες επιτυχίες. Από τη πλευρά μας θα είναι ανόητο να κατατάξουμε αυτά τα επιτεύγματα δίπλα-δίπλα, αλλά θα ήταν εξίσου ανόητο να απορρίψουμε όσα πέτυχε ο Lamont υπό διαφορετικές συνθήκες. Απλά ρωτήστε τους ποδοσφαιρόφιλους στη πόλη του Φόλκερκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: