Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Young Boys: Πως τα νεαρά αγόρια έγιναν ώριμοι άνδρες


Δημήτρης Βαρσάνης


Τα γέλια από ορισμένους Άγγλους δημοσιογράφους για το ασυνήθιστο όνομα του συλλόγου τους ή το στάδιο Wankdorf στο παρελθόν ανησυχεί ελάχιστα τους Young Boys της Βέρνης.

Τρεις δεκαετίες χωρίς καμία τιμητική διάκριση κατεύναζε την υποστήριξη των Young Boys, αλλά διασκέδαζε τους οπαδούς των αντιπάλων τους. Οι σχεδόν άνδρες (ή η Schalke της Ελβετίας) τερμάτισαν επιλαχόντες στη Super League έξι φορές μέσα σε 10 χρόνια από το 2007 έως το 2017 χωρίς να κατακτήσουν ποτέ το πολυπόθητο πρωτάθλημα.

Αυτές οι αποτυχίες - οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν ένα προβάδισμα 13 πόντων στην κούρσα του τίτλου τη σεζόν 2009/10 - τους έδωσαν τη φήμη για την εμφιάλωση. Ένα από τα αστεία σχετικά με αυτά αφορούσε την προσαρμογή του Γερμανικού verb verspielen - που σημαίνει να σπαταλάει κάτι - σε πολύ μικρά παιδιά. Μια γενιά Ελβετών ποδοσφαιρόφιλων έμεινε γεμάτη στο γεγονός ότι δεν πετάς κάτι αν δεν είσαι Young Boys.



Φαινόταν εύλογο να ζητηθεί από την Adi Hütter στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως προπονητής των Young Boys το 2015 αν κατάλαβε τον όρο veryoungboysen. Ο σημερινός προπονητής της Eintracht Frankfurt ομολόγησε ότι δεν το έκανε. Ο άνδρας γεννήθηκε κατά κυριολεξία στα ελβετικά-αυστριακά σύνορα, αλλά από την άλλη παραδέχτηκε ότι δεν του άρεσε ο ήχος και του έμοιαζε περιττή η χρήση του, όπως αναφέρει στον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ORF.

Οι σαρκασμοί των Ελβετών ποδοσφαιρόφιλων μάλλον επηρέασαν ακόμη λιγότερο τα αποδυτήρια. Σε μια καινούργια αποχώρηση για το κλαμπ από τη γερμανόφωνη πρωτεύουσα, οι περισσότεροι από τους παίκτες ήταν Γάλλοι ομιλητές. Σύντομα έγινε μια ομάδα κάτω από την Hütter που καθορίστηκε από τη νεολαία της και την πείνα της που πυροδότησε μια συναρπαστική επιλογή Ελβετικών και Αφρικανικών ταλέντων.



Όταν ο αρχηγός του κλαμπ Steve von Bergen και ο cult hero Marco Wölfli σήκωσαν το τεράστιο χρυσό τρόπαιο της Ελβετικής Super League το Μάιο για να σηματοδοτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα του συλλόγου σε 32 χρόνια, υπήρχε η αίσθηση ότι αυτοί οι δύο πολύπειροι ποδοσφαιριστές κουβαλούσαν το παρελθόν σαν μια μπάλα και αλυσίδα. Αυτό ήταν όμως μόνο η αρχή.

Κάτω από το βάρος της ιστορίας όταν ο Hütter έφυγε για τη Frankfurt το καλοκαίρι, τα θεμέλια της επιτυχίας στο κλαμπ ήταν μέχρι τώρα αρκετά αυστηρά για να επιβιώσουν στη μετάβαση του καινούργιου προπονητή Gerardo Seoane. Τα θεμέλια ήταν επίσης αρκετά ισχυρά ώστε ο σύλλογος να αφήσει το μεγαλύτερο χτύπημά του στην Ευρωπαϊκή σκηνή μέσα σε 60 χρόνια, περνώντας από τη Dinamo Zagreb στο καθοριστικό προκριματικό αγώνα του Champions League.

Στο είδος των θορυβωδών σκηνών που φυσικά δεν θα περίμενε κανείς από το σπίτι του στην Ελβετία το μεσημέρι της Τετάρτης, εκατοντάδες φίλαθλοι κατέβηκαν στο αεροδρόμιο της Βέρνης για να χαιρετήσουν την ομάδα στην επιστροφή τους από την Κροατία.



Ο τρόπος με τον οποίο οι Young Boys πήγαν από το Α στο Β, είναι μια ιστορία που σηματοδοτεί μια νίκη για ηρεμία, μια ήσυχη φιλοδοξία, την επιμονή και την εξεύρεση των σωστών ανθρώπων. Η αδιαπέραστη και ευχάριστη φύση του Adi Hütter θα αποδειχθεί μεγάλη αρετή του συλλόγου όμως τα αποτελέσματα δεν ήρθαν άμεσα. Την πρώτη του σεζόν 2015/16 είδε τους “κιτρινόμαυρους” να βελτιώνει τη συγκομιδή τους με άλλους τρεις βαθμούς να τερματίζουν δεύτεροι στη δεύτερη διαδοχική χρονιά, αλλά με μια τεράστια διαφορά 14 βαθμών πίσω από τη πρωταθλήτρια Basel.

Η ανακατάταξη του προσωπικού θα έθετε τελικά το σωστό πλαίσιο για να κάνει θαύματα ο Hütter. Ο αθλητικός διευθυντής Freddy Bickel εξαναγκάστηκε να φύγει από τον σύλλογο σε μια κούρσα εξουσίας τον Σεπτέμβριο του 2016, ο οποίος μάλωσε με τους ιδιοκτήτες του συλλόγου, τα αδέρφια Hansueli και Andy Rih (ο δεύτερος απεβίωσε τραγικά μόλις 10 ημέρες πριν πανηγυρίσουν τον ιστορικό τους τίτλο οι Young Boys) απογοητευμένος από την άντληση εκατομμυρίων στο σύλλογο και βγαίνοντας συνεχώς δεύτερος. Ο πρώην Ελβετός Διεθνής και  αρχηγός της Frankfurt Christoph Spycher, έγινε ο νέος αθλητικός διευθυντής μόλις δύο χρόνια μετά το κρέμασμα των παπουτσιών του.

Ο προϋπολογισμός του συλλόγου θα έπρεπε να περικοπεί προς απογοήτευση πολλών. Η τοπική εφημερίδα Der Bund έγραψε μετά την αποχώρηση του Bickel ότι ο σύλλογος "έχει αποχαιρετήσει επισήμως την ελπίδα της να πιάσει τη Basel" και σχολίασε ότι:” η μεγαλύτερη εστίαση στους νέους παίκτες δεν είναι καινοτόμο... είναι απελπιστικό".



Ο Spycher ήταν έξυπνος από την αρχή τονίζοντας ότι ήθελε να φέρει τη συνέχεια. Διαβεβαίωσε τους αιώνια ελπιδοφόρους οπαδούς του συλλόγου ότι ήθελε να είναι στην Ευρώπη και να διατηρήσει έμπειρους ποδοσφαιριστές όπως ο Von Bergen και ο πρώην επιθετικός της PSG Guillaume Hoarau. Η εμπειρία τους θα συμπληρώσει μια στρατηγική που θα επικεντρώνεται στην προσφορά πολλά υποσχόμενων νέων ποδοσφαιριστών στο κατάστημα για να δείξουν τα ταλέντα τους σε μεγαλύτερες ομάδες σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα.

Η αφοσίωση του Hütter στο πρέσινγκ έφερε ένα μικρό προαστιακό σύλλογο από το Σάλτσμπουργκ - SV Grödig - στην τρίτη θέση στην Αυστριακή Bundesliga το 2014 και στην έξοδο στο Europa League. Στη συνέχεια το χρησιμοποίησε για να οδηγήσει την Red Bull Salzburg στο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά.



Καθώς οι Young Boys πάλεψαν για το τίτλο τη σεζόν 2017/18, ήταν σαφώς μια τακτική που αναπτύχθηκε καλά. Θα χρειαζόταν όμως χρόνος και λίγες αλλαγές για να αποπληρωθεί. Η δεύτερη από τις τρεις χρονιές του Hütter στο κλαμπ της Βέρνης τους είδε να μαζεύουν τον ίδιο αριθμό πόντων με την προηγούμενη χρονιά - 69 - και να τερματίζει 17 πίσω από τη Basel.

Ο Hütter παρέμεινε πιστός στο προτιμώμενο σύστημα του 4-4-2 με ένα ζευγάρι αμυντικών μέσων, το οποίο συχνά αλλάζει αποτελεσματικά σε ένα 4-2-4 στο υψηλό πρέσινγκ ή στις επιθέσεις. Η πίεση των Young Boys θα γίνει γενικότερα πιο λεπτή κατά τη διάρκεια του χρόνου του, με μεγαλύτερη έμφαση στην πίεση στις ζώνες για να αντιμετωπιστεί η απειλή μπάλων από μια ολοκληρωτική πίεση. Ο Hütter είπε στο ORF ότι η ομάδα του έμαθε επίσης να αμύνεται βαθύτερα και να κυριαρχεί με την κατοχή της κατά καιρούς καθώς "άλλοι προπονητές έχουν αναλυτές, και για κάθε μέθοδο υπάρχει μια αντίθετη μέθοδος".



Εκτός αγωνιστικού χώρου, η κερδοφόρα πώληση των 12 εκατομμυρίων ευρώ του τότε 20χρονου Denis Zakaria το καλοκαίρι του 2017 στη Borussia Monchengladbach ήταν ένα σημάδι ότι η εστίαση στην ανάπτυξη νέων θα μπορούσε να λειτουργήσει. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τα πράγματα έμοιαζαν ελπιδοφόρα σε αυτό το στάδιο όμως παράλληλα όχι και τόσο. Οι Young Boys σπατάλησαν στην έδρα τους ένα προβάδισμα δύο τερμάτων και αποκλείστηκαν στα πέναλτι από τη Winterthur (ομάδα δεύτερης κατηγοριας) στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελβετίας τον Μάρτιο του 2017. Ήταν το είδος μια ήττας που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε κύπελλο μιας χώρας, για τους οπαδούς του Ελβετικού ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα των Young Boys που έχουν να δουν τρόπαιο πάνω από 30 χρόνια, ήταν το είδος της καταστροφής που θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε μία ομάδα.

Έγιναν ακόμη κλήσεις στα Ελβετικά μέσα ενημέρωσης για να χάσει ο Hütter τη δουλειά του. Ο προπονητής - ο οποίος κόβει την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι άτρωτος σε οποιαδήποτε μορφή πανικού - ζήτησε συγνώμη στους οπαδούς και συνέχισε να δουλεύει με τους παίκτες του.



Η σεζόν 2017/18 δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ηρωική για τον Hütter και τους μακροχρόνια στεναχωρημένους οπαδούς τους. Λίγες μεταγραφές έγιναν το καλοκαίρι - κυρίως ο μέσος Djibril Sow και ο επιθετικός Jean-Pierre Nsame ο οποίος θα έβαζε το γκολ που σφράγισε τον τίτλο του πρωταθλήματος - αλλά η ομάδα παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη. Ήταν μια συλλογή πεινασμένων και φιλόδοξων ποδοσφαιριστών που ήθελαν οι Spycher και Hütter, ευχαριστώντας σε μεγάλο βαθμό και το έργο του θρυλικού πρώην Ελβετου Διεθνή Stéphane Chapuisat ως επικεφαλής του σκάουτινγ.



Ο Chapuisat βοήθησε τους Young Boys να εξασφαλίσουν πολλά ελπιδοφόρα ταλέντα από το γαλλόφωνο μέρος της Ελβετίας, μια περιοχή που δεν έχει έλλειψη ταλέντου όμως των οποίων οι σύλλογοι σπανίως βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος στη σύγχρονη εποχή. Το νεαρό τρίο του Nsame, του Pedro Teixeira και του Jordan Lotomba αποκτήθηκαν από τη Servette, τη Xamax και τη Lausanne αντίστοιχα.

Περίπου το ⅓ του ρόστερ προήγαγε τις δικές του νεανικές τάξεις του συλλόγου συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα David von Ballmoos και του κεντρικού αμυντικού Gregory Wüthrich, ένας αξιόπιστος συνεργάτης του 35χρονου Steve von Bergen. Αυτός ο συνδυασμός επαναλήφθηκε και στο κέντρο με τον Sow (ένας 21χρονος που υπογράφηκε από την Borussia Mönchengladbach) ενώ συνεργάζονταν με τον 29χρονο Sekou Sanogo.

Ο Oliver Zesiger (επικεφαλής ερευνητής του Football Manager για την Ελβετία) δήλωσε ότι ο Sow είναι ένα από τα αξιοθαύμαστα ταλέντα της ομάδας: "Ο Sow είναι εξαιρετικά γρήγορος ποδοσφαιριστής για έναν κεντρικό μέσο με πολύ καλή πάσα και εκπληκτικό σουτ”. Ο Zesiger περιμένει πολλά από τον νεαρό, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του για την εθνική ομάδα της Ελβετίας ως αλλαγή στη πρόσφατη νίκη επί της Ισλανδίας και επρόκειτο να είναι μελλοντικός στόχος για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης.

Η οξύτητα και η συνέπεια του Sanogo εν τω μεταξύ τον έκαναν τον πιο σημαντικό παίκτη των Young Boys στις τελευταίες χρονιές. Οι τρεις εμφανίσεις του ως αναπληρωματικός για την Ακτή του Ελεφαντοστού περιγράφουν το είδος του ταλέντου του.



Η άμυνα και η μεσαία γραμμή έδωσαν μια σταθερή βάση για μια επίθεση που εκτυλίχθηκε κατά καιρούς στη χρονιά που κατέκτησε τον τίτλο, καθώς ο σύλλογος σημείωσε 84 τέρματα. Ο Christian Fassnacht, ένας κυνικός επιθετικός που συνήθως ξεκινά από τη δεξιά πτέρυγα και τον Miralem Sulejmani από την άλλη πλευρά, έναν σέρβο εξειδικευμένο ποδοσφαιριστή και πρώην του Ajax και της Benfica, που σκόραρε με τρεις εκτελέσεις φάουλ κατά τη διάρκεια της σεζόν που σήκωσε το τίτλο.

Η επιθετική γραμμή των Young Boys βλέπει τον Hoarau, τον Γάλλο με ένα πραγματικό ένστικτο επιθετικού που συνεργάζεται με τον Roger Assale που υπογράφηκε από την TP Mazembe από το πρωτάθλημα του Κονγκό. Ο Assale άφησε πολλούς αμυντικούς σε αμηχανία με τις πενιχρές ντρίμπλες του κατά τη διάρκεια της πορείας του συλλόγου προς το πρωτάθλημα. Ο Zesiger λέει ότι η ταχύτητα του Assale τον καθιστά μια πολλά υποσχόμενη επιλογή ως παίκτη κρούσης για ένα μεγαλύτερο σύλλογο στο εγγύς μέλλον.

Ο Hoarau αγαπάει τη Βέρνη τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική μουσική σκηνή ως ένθερμος τραγουδιστής, τραγουδώντας άσματα του Bob Marley στη σκηνή σε ένα τοπικό φεστιβάλ, τον Bruno Mars στα βραβεία της Ελβετικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πιο εντυπωσιακά - κατά τη γνώμη του συγγραφέα - έκανε ντουέτο με τον Oli Kehrli (ένας αστέρας της Βέρνης).



Το δίδυμο των Καμερουνέζων Nsame και Moumi Ngamaleu, αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικές επιλογές στο επιθετικό τρίτο. Ο Nsame είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος για το δυνατό σουτ του και τη λεπτή τεχνική του. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ποιος είναι ο “joker” στο πακέτο επίθεσης που ανακατεύεται καλά. Ο Kevin Mbabu βρήκε τον εαυτό του στην Ελβετία το 2016 έχοντας αποτύχει να γίνει μια σημαντική ανακάλυψη στη Newcastle, παρά το γεγονός ότι έλαβε πολλούς επαίνους σε μία από τις πέντε εμφανίσεις του στο κλαμπ υπό τον Steve McClaren στην ισοπαλία (2-2) με την Chelsea.

Ο Zesiger λέει ότι ο Mbabu είναι "πολύ καλός για την Ελβετική Super League" και αναμένει να φύγει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Πιστεύει ότι είναι έτοιμος να πάρει μεταγραφή σε ένα μικρομεσαίο κλαμπ της Premier League ή της Bundesliga.

Ο πυρετός που χαιρέτησε την προετοιμασία για το Champions League ήταν το δεύτερο ξέσπασμα της ευφορίας για τους οπαδούς των Young Boys μέσα σε λίγους μήνες. Τις ημέρες που ακολουθούσαν της κλήρωσης στη φάση των ομίλων, περίπου 2.000 εισιτήρια διαρκείας αγοράστηκαν από τους οπαδούς που ελπίζουν να κερδίσουν την προτεραιότητα για τους τρεις εντός έδρας αγώνες. Με κόστος 20 λιρών για τα εισιτήρια του ομίλου, το κλαμπ κάνει μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να ανταμείψει τους οπαδούς της για την πιστή υποστήριξή τους.



Ο 39χρονος Gerardo Seoane στάθηκε έκπληξη για να διαδεχθεί τον Adi Hütter ως προπονητή τον Ιούνιο. Η καθοδήγηση της Luzern στη τρίτη θέση του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν στη πρώτη του δουλειά έμοιαζε ένα σταθερό επίτευγμα, αλλά όχι απαραίτητα σημάδι ενός προπονητή έτοιμου να παίξει στο Champions League. Ο Seoane είχε ένα βασικό πράγμα προς όφελός του, υποσχέθηκε ότι θα δινόταν η συνέχεια στο τεχνικό προσωπικό και υποσχέθηκε να συνεχίσει με το στυλ παιχνιδιού του Hütter.



Ενώ το κλαμπ ψάχνεται για συνέχεια, έσπευσε σε ένα καινούργιο έδαφος με μια ομάδα του Champions League. Όντας μαζί με τη Manchester United, τη Juventus και τη Valencia, υπήρξε η προσδοκία ότι οι Young Boys θα αισθανθούν ακριβώς όπως το όνομά τους από τους έμπειρους γίγαντες. Ο Zesiger τόνισε ότι τέσσερις βαθμούς από τους έξι αγώνες του ομίλου θα είναι μια πολύ ευχάριστη επιστροφή.

Ένα επιπλέον κούμπωμα για εύνοια στην έδρα τους στην Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα το τεχνητό γήπεδο του Stade de Suisse. Ο José Mourinho υπογράμμισε μετά τη κλήρωση των ομίλων ότι είναι:«ένα μεγάλο πλεονέκτημα για αυτούς και ένα μεγάλο μειονέκτημα για τις άλλες ομάδες.» Το χόρτο προκάλεσε σίγουρα σάλο σχετικά με την επίσκεψη της Tottenham στα προκριματικά του Champions League του 2010, με το τότε προπονητή της Harry Redknapp να συμπληρώνει ότι το συγκεκριμένο στάδιο θα πρέπει να απαγορευτεί από τη διοργάνωση.

Ένας εκπρόσωπος των Young Boys διαβεβαιώνει ότι ο αγωνιστικός χώρος έχει αντικατασταθεί και ενημερωθεί αρκετές φορές από τότε για να ταιριάξει με τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Υπογράμμισαν ότι ο σύλλογος χρειάζεται τη τεχνητή επιφάνεια για να ικανοποιήσει τη ζήτηση στις περισσότερες προπονήσεις λόγω έλλειψης άλλων χώρων στην περιοχή της Βέρνης.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε από τους αντιπάλους τους δεν είναι στα καλύτερα τους στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, οι Young Boys έχουν το ταλέντο και το σκοπό να τους κάνουν να πληρώσουν. Ό, τι και αν συμβεί υπάρχει μια υπερέχουσα αίσθηση ότι ο σύλλογος θα απολαύσει να είναι η μόνη ομάδα που θα κουβαλά το κόκκινο σταυρό της Ελβετίας στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτή τη σεζόν.



Παρότι κατέκτησε το πρωτάθλημα και επρόκειτο να παίξει στο Champions League δεν είναι αρκετά για μια παραμυθένια ιστορία για τους Young Boys, όπως αυτή της κοντινής Thun που αγωνίστηκε στους ομίλους του 2005/06. Πρόκειται για ένα υπερήφανο κλαμπ που έφτασε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1959 και του οποίου το στάδιο φιλοξένησε το τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Ο εφιάλτης έχει τελειώσει όμως μια και καλή για τους ανθεκτικούς οπαδούς τους. Δεδομένου ότι πρόκειται να βρεθούν ενάντια στις καλύτερες του κόσμου αυτό το φθινόπωρο, μπορούν να αναπνεύσουν ένα μεγάλο αναστεναγμό και να απολαύσουν το απλό γεγονός ότι δεν θα χαζογελούν με το όνομα των Young Boys.

Δεν υπάρχουν σχόλια: