Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τι κάνει ένας medic κατά την διάρκεια μιας αποστολής! Η ιστορία του επιλοχία Ronald J. Shurer II



Ήταν Απρίλιος του 2008 όταν ο τότε επιλοχίας ειδικών δυνάμεων με ειδικότητα Medic, Ronald J. Shurer II, συμμετείχε σε κλιμάκιο περιπόλων των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην κοιλάδα του Shok στο Αφγανιστάν, με αποστολή την σύλληψη ή την εξόντωση υψηλόβαθμων στελεχών της ισλαμιστικής οργάνωσης Hezb-e-Islami Gulbuddin.

Κατα την διάρκεια της πορείας προς τον αντικειμενικό σκοπό, τα αμερικανικά περίπολα έπεσαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν. Βαλλόμενοι πανταχόθεν απο τους Ταλιμπάν με RPG, τυφέκια και πολυβόλα, οι Αμερικανοί καταδρομείς έψαχναν μέρος να καλυφθούν. Τότε άκουσε στον ασύρματο τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια απο το προπορευόμενο περίπολο το οποίο είχε επίσης καθηλωθεί απο τα εχθρικά πυρά και είχε τραυματίες.


Ο Shurer, χωρίς να το σκεφτεί και αδιαφορώντας για το εχθρικό πύρ, έτρεξε προς την θέση του προπορευόμενου περιπόλου για να βοηθήσει τους καθηλωμένους συμμαχητές του. Κατα την πορεία του αντιλήφθηκε έναν πεσμένο συμμαχητή του, ο οποίος είχε τραυματιστεί στον αυχένα απο θραύσμα ρουκέτας RPG.

Αφού του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες, χωρίς δισταγμό και ανταλλάσσοντας συνεχώς πυρά με τους ενεδρεύοντες ισλαμιστές, έφτασε τελικά στην θέση που οι συνάδελφοί του από το προπορευόμενο περίπολο είχαν καλυφθεί.  Αμέσως έδωσε τις πρώτες βοήθειες σε 4 σοβαρά τραυματίες και 10 ελαφρύτερα τραυματισμένους καταδρομείς,  μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του που έμειναν πίσω.

Κατα την διάρκεια όμως της παροχής πρώτων βοηθειών μία σφαίρα χτύπησε το χέρι του ενώ τραυματίστηκε και ο περιπολάρχης του. Χωρίς δισταγμό όμως, ο Shurer μετέφερε τον τραυματισμένο περιπολάρχη του σε ένα σημείο κάλυψης και του έδωσε τις πρώτες βοήθειες.  Για τις υπόλοιπες ώρες ο Shurer το μόνο που έκανε είναι να παρέχει πυρά κάλυψης και υποστήριξης κατά των ταλιμπάν όπου χρειαζόταν και να φροντίζει τους τραυματίες.

Επίσης βοήθησε στην όσο τον δυνατόν καλύτερη κάλυψη και μεταφορά 3 μη περιπατητικών τραυματιών ώστε να είναι καλυμμένοι απο τα θραύσματα και τα εχθρικά πυρά.


Για αυτές του τις πράξεις παρασημοφορήθηκε με το Medal of Honor του αμερικανικού στρατού στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: