Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Επιλοχίας Amanda Kelley: Η πρώτη γυναίκα υπαξιωματικός που αποφοίτησε από το Σχολείο των Rangers


Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Θεολόγου και το έγκυρο site/ περιοδικό Πτήση & Διάστημα, αποφοίτησε η πρώτη γυναίκα υπαξιωματικός των Η.Π.Α από το απαιτητικό σχολείο των Rangers του Αμερικανικού στρατού.

Μετά την 26χρονη Λοχαγό Kristen Griest της Στρατονομίας και την 25χρονη Υπολοχαγό Shaye Haver, πιλότος ελικοπτέρων AH-64 της 4th Combat Aviation Brigade, 4th Infantry Div. Οι πρώτες δύο ηταν οι μόνες από τις 19 εθελόντριες της πρώτης «μικτής» τάξης του Σχολείου Ranger που φόρεσαν το μαύρο διακριτικό με τα χρυσά γράμματα στην στολή τους. Παρά τις φήμες ότι ο Στρατός χαμήλωσε τον πήχη για να διευκολύνει τις γυναίκες εκπαιδευόμενες, ανώτατοι αξιωματικοί και εκπαιδευτές Rangers διαφωνούν, τονίζοντας ότι τα πρότυπα παραμένουν ίδια για όλους. Τώρα έρχεται και η 29χρονη Επιλοχίας Amanda Kelley να προστεθεί στις πρώτες γυναίκες που αποφοίτησαν από αυτο το απαιτητικό σχολείο.

Η Τάξη Ranger 08-18 άρχισε την εκπαίδευση τον Ιούλιο με 347 άτομα. Στην τελετή αποφοίτησης στο Fort Benning ήταν παρόντες 127. Το Ranger School, ένα από τα σκληρότερα και πιο απαιτητικά σχολεία ηγητόρων μικρών μονάδων του Στρατού, ιδρύθηκε το 1952 και έκτοτε δοκιμάζει στο έπακρο τα σωματικά και πνευματικά όρια όσων έχουν το θάρρος να λάβουν μέρος.

Το «σκληρότερο σχολείο» του αμερικανικού Στρατού φροντίζει να δικαιώνει την φήμη του. Οι εκπαιδευόμενοι υποβάλλονται σε εξουθενωτικές φυσικές και πνευματικές δοκιμασίες για εμπλοκή τους με τον αντίπαλο σε αγώνα εκ του συστάδην. Για ορισμένους Rangers το σχολείο μπορεί να διαρκέσει παραπάνω καθώς δεν είναι σπάνιο να «ανακυκλώνονται» εκπαιδευόμενοι μετά την αποτυχία τους σε κάποια φάση της εκπαίδευσης, όπως π.χ στον ορεινό αγώνα ή στην εκπαίδευση στους βάλτους της Φλόριντα.

Αποτελούμενο από τρία Τάγματα συν ένα ειδικής συνθέσεως, το 75th Ranger Regiment υπάγεται στην Special Operations Command και θεωρείται η «αιχμή της λόγχης» του αμερικανικού Στρατού (Rangers Lead the Way) για την εκτέλεση πολύπλοκων ειδικών επιχειρήσεων και καταδρομών. Ως η κατ’ εξοχήν μονάδα ελαφρού πεζικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι αερομεταφερόμενοι Army Rangers στελεχώνονται από επίλεκτο προσωπικό εκπαιδευμένο σε διάφορα είδη αγώνα, έχοντας βάση τους το Fort Benning στην Τζώρτζια.

Από το 2013 που το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ήρε την απαγόρευση να υπηρετούν γυναίκες σε μάχιμες θέσεις και τρία χρόνια από τότε που ο Στρατός άνοιξε το θρυλικό Σχολείο Ranger και στο «ασθενές φύλο» (;) 12 γυναίκες ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στις τακτικές και ηγεσία, όλες αξιωματικοί. Η Επιλοχίας Kelley, τεχνικός ηλεκτρονικού πολέμου της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού της 1ης Τεθ. Μεραρχίας «The Old Ironsides» είναι η 13η γυναίκα απόφοιτος του σχολείου και η πρώτη που δεν είναι αξιωματικός.

Ολόκληρω το άρθρο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: