Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Maurizio Ganz: Η "Λατρεία" του Μιλάνου


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο Maurizio Ganz τον Οκτώβριο του 2009 έγινε κριτής καθώς θύμωσε με την εγωιστική φύση της νεότερης γενιάς.

Ήταν θυμωμένος με τον νεαρό επιθετικό της Inter Mario Balotelli αφού ο παίκτης προσπάθησε να κλέψει την εκτέλεση πέναλτι από τον Samuel Eto'o σε έναν αγώνα εναντίον της Palermo. Ο Javier Zanetti έπρεπε να τραβήξει τον Balotelli μακριά και αυτό το πράγμα εξόργισε Ganz, ο οποίος είπε στο Tuttomercatoweb ότι αυτό απλά δεν θα συνέβαινε στην εποχή του. Η ειρωνεία είναι ότι «τότε» τα πράγματα δεν κυλούσαν πολύ διαφορετικά και η ιδέα του ότι υπήρχε «αγάπη για το σύλλογο» μπορεί να αμφισβητηθεί εξετάζοντας ακόμα και τη δική του σταδιοδρομία.



Εκείνη την εποχή όταν ο Ganz τα έβαζε με τον «Super Mario», ο νεαρός βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Αυτή ήταν η αρχή της χρονιάς του τρεμπλ της Inter. Τι θα έλεγε αν γνώριζε ότι ο Balotelli σύντομα θα φορούσε τα Rossonero της Milan; η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος ο Ganz το έκανε αυτό ακριβώς στη δεκαετία του ‘90. Ο Balotelli τουλάχιστον πρόσθεσε και τη μαγεία του στην Αγγλία ανάμεσα σε αυτό. Ο Maurizio δεν το έκανε. Η αδικία είναι ότι η κίνηση του Ganz δεν θεωρήθηκε προδοσία, αν και πολλοί άλλοι διασχίζουν εύκολα το χάσμα. Ο Balotelli και Ronaldo ίσως προκάλεσαν κάποια από τη σκληρότερη δυσαρέσκεια, αλλά το καθεστώς του cult hero του Ganz τον χώρισε από αυτό.

Είναι αυτό το καθεστώς που του επέτρεψε να γράψει με κάποιον τρόπο το δικό του μύθο. Η κριτική του για τον Balotelli το τονίζει. Μια άλλη πτυχή του μύθου είναι το ψευδώνυμο που έλαβε στην Inter (He always scores) αν και ειλικρινά δεν το έπραξε ποτέ.



Ο επιθετικός πέτυχε 29 γκολ σε 70 εμφανίσεις για τη Brescia στη Serie B και βγήκε πρώτος σκόρερ στη κατηγορία το 1992. Η μετακίνησή του στην Atalanta τον είδε να συνεχίζει με παρόμοιο μοτίβο πετυχαίνοντας 37 τέρματα σε 70 αγώνες. Ο Ganz δεν ήταν παραγωγικός, αλλά ήταν ένα κλασσικό εννιάρι και φαινόταν να σκοράρει συχνά σημαντικά τέρματα χαράσσοντας έτσι τη μνήμη του. Οι οπαδοί της Serie A θα τον θυμούνται από τις μέρες του στο Μπέργκαμο, καθώς πολλές φορές σκόραρε κόντρα στα “μεγάλα αγόρια”.



Ο χρόνος του στο Μιλάνο ξεκίνησε όταν μεταγράφηκε στους Nerazzurri το 1995. Εκείνη ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Inter και ξόδεψε μεγάλο μέρος των χρημάτων στον Paul Ince και στον Roberto Carlos. Ο Zanetti έφτασε επίσης εκείνη την χρονιά και έτσι η παρουσία του Ganz δεν έστρεψε πάρα πολλά κεφάλια. Παίζοντας ως δεύτερο φορ πίσω από το Marco Branca σημείωσε 13 τέρματα καθώς η Inter τερμάτισε στην αδιάφορη έβδομη θέση, αλλά έμελλε να είναι μια χρονιά που θα τον θυμούνται οι οπαδοί της Inter περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή.

Η Inter έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA και ο Ganz ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ με οκτώ τέρματα στη διοργάνωση. Η ικανότητά του να τελειώνει σωστά σημαντικές ευκαιρίες σε σημαντικά παιχνίδια του χάρισε το ψευδώνυμό του. Δέκα τέρματα σε 16 ευρωπαϊκές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου του στους Nerazzurri δε το λες και μικρό νούμερο. Έφυγε από την Inter το 1997 με 26 τέρματα σε 68 συμμετοχές μόλις και μετά βίας. Ο Balotelli έβαλε 20 σε 59, μόνο για την ιστορία.

Έτσι για να ανακεφαλαιώσουμε, οι παίκτες τότε επιδείκνυαν αγάπη για το σύλλογο και την ομάδα. Σωστά; λάθος!



Ο Ganz μετακόμισε στην άλλη πλευρά του Μιλάνου και πέρασε πολύ καιρό στον πάγκο, καθώς ο George Weah και ο Andriy Shevchenko ήταν πολύ πιο ταλαντούχοι και πολύ πιο παραγωγικοί. Μιλήστε με κάποιον που σχετίζεται με τους Rossoneri τότε και θα επιβεβαιώσουν την κατάστασή του ως cult hero.



Στην πρώτη του χρονιά η Milan έφτασε στο τελικό του Coppa Italia και ο Ganz συνείσφερε για άλλη μια φορά με ένα αποφασιστικό τέρμα ώστε να φτάσει εκεί. Τη δεύτερη χρονιά κατέκτησε το Scudetto και ο Maurizio θα έμπαινε από τον πάγκο για να λειτουργήσει ως χρήσιμη αλλαγή για να βάλει μερικά κομβικά τέρματα και να του είναι αιώνια ευγνώμων η ομάδα και οι οπαδοί της. Τέλος σε μια σύγκρουση στο Coppa Italia εναντίον του παλιού συλλόγου του σημείωσε ένα χατ - τρικ, εξασφαλίζοντας ότι το όνομά του θα είναι πάντα ευλογημένο στην πόλη. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στη Milan το 2001 έχοντας βάλει μόλις εννέα τέρματα σε 40 εμφανίσεις, αν και έφυγε ως τιμώμενος άνδρας. Ο Balotelli για την ιστορία πέτυχε 23 σε 46 εμφανίσεις για τους Rossoneri.

Η καριέρα του Ganz θα συνεχιστεί μέχρι να αποσυρθεί το 2007. Πέτυχε επίσης κρίσιμα τέρματα με τη Venezia, τη Fiorentina, την Ancona, τη Modena, το Lugano και τη Pro Vercelli και αν ρωτήσετε κάποιον από τους οπαδούς αυτών των συλλόγων, σίγουρα θα τον σκέφτονται με αγάπη. Για έναν άνθρωπο με το ψευδώνυμο «He-always-scores», είναι εκπληκτικό ότι έβαλε μόνο 166 γκολ σε 524 εμφανίσεις. Μάλλον, ήταν η ποιότητα και η κρίσιμη φύση των τερμάτων που του έδιναν το καθεστώς λατρείας, ειδικά και στις δύο ομάδες του Μιλάνου.

Ίσως ένα πιο κατάλληλο ψευδώνυμο για έναν άνθρωπο που ήταν τόσο σταθερός στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή να ήταν: "Why always me;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: