Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Σφίγγα της Ελληνιστικής περιόδου ήρθε στο φώς στην Αίγυπτο



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε απο τους αρχαιολόγους άγαλμα Σφίγγας από αμμόλιθο σε καλή κατάσταση και βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την άντληση υδάτων από ναό στην πόλη του Ασουάν.

Ο γενικός διευθυντής του τμήματος αρχαιοτήτων του Ασουάν, ο Άμπντουλ Μονέιμ Σαϊντ, δήλωσε ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες στη Σφίγγα για να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευσή της.


Η Σφίγγα εκτιμάται πως χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο των Πτολεμαίων. Στον ίδιο ναό είχαν ανακαλυφθεί δύο ανάγλυφα που χρονολογούνται από την εποχή του Πτολεμαίου του 5ου. Η Σφίγγα αντιπροσώπευε την βασιλική εξουσία στη φαραωνική Αίγυπτο συνδυάζοντας την σωματική δύναμη ενός λιονταριού με την ανθρώπινη εξουσία ενός βασιλιά. Η διασημότερη είναι η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας.

Η δυναστεία των Πτολεμαίων, που ιδρύθηκε από τον ομώνυμο στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κυβέρνησε την Αίγυπτο επί περίπου τρεις αιώνες. Τελευταίο μέλος της δυναστείας ήταν η Κλεοπάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: