Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Έρωτας στα Χρόνια του Ψύχους: Η περίπτωση του Jackson και της Zoya!



Η ιστορία μας αρχίζει το 1945 στην αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα. Ο Jackson Tate ήταν πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και υπηρετούσε ως διπλωματικός υπάλληλος στην πρεσβεία, γνωρίζεται με την διάσημη, τότε, κινηματογραφική πρωταγωνίστρια της Σοβιετικής Ένωσης, Zoya Alekseyevna Fyodorova, σε μια δεξίωση της πρεσβείας.

Οι δύο τους ερωτεύονται παράφορα, παρά το γεγονός ότι οι συχνές επαφές Σοβιετικού πολίτη με κάποιον ξένο είναι παράνομες και τιμωρούνται ποικιλοτρόπως απο την ΚGB του Λαυρέντη Μπέρια. Να θυμίσουμε, ότι στην Ε.Σ.Σ.Δ. εκείνη την περίοδο κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν. Παρόλα αυτά συνάπτουν δεσμό. Μάλιστα, για να αποφύγουν διάφορα αδιάκριτα βλέμματα η Zoya ζήτησε από τον Jackson, στις κοινές δημόσιες εμφανίσεις τους, να μην φοράει την στολή του ούτε να μιλάει δυνατά, μην τυχόν και τον αναγνωρίσουν ή τους υποπτευθούν.

Παρ όλους τους περιορισμούς και τις προφυλάξεις, ο έρωτας των δύο άνθισε και προχώρησε αρκετό καιρό. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Ζοya ήταν επαναστάτης και κομμουνιστής. Το 1941 συνελήφθη λόγω των αντισταλινικών του πεποιθήσεων. H Zoya ήξερε ότι ο Lavrentiy Beria μπορούσε να εξασφαλίσει την ελευθερία του, έτσι τον πλησίασε.  Όμως ο Μπέρια ζητούσε σεξουαλικά ανταλλάγματα απο την Zoya για αυτή την απελευθέρωση, όταν εκείνη αρνήθηκε ο Μπέρια αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της.

Τα πράγματα θα δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο. Το Μάιο του 1945 η Zoya μένει έγκυος και ο Jackson απελαύνεται απο την Ε.Σ.Σ.Δ., μάλιστα, στα αλλεπάλληλα γράμματά του σε αυτήν δεν λαμβάνει καμία απάντηση, μέχρι που μια μέρα λαμβάνει ένα ανώνυμο γράμμα, όπου του ζητείται να σταματήσει να ενοχλεί την Zoya. Τελικά η Zoya γεννάει και όταν γίνεται ενός έτους η κόρη της η Zoya συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπίας. Έχοντας καταλάβει οτι ο κλοιός γύρω της στενεύει, στέλνει την κόρη της στο Καζακστάν, στην αδελφή της για να την φυγαδεύσει.

Η Zoya τελικά απελευθερώνεται το 1952 υπο το καθεστώς της αποσταλινοποίησης του Χρουστώφ. Μάλιστα, καταφέρνει μέσω μίας πρώην μεταφράστριας της αμερικανικής πρεσβείας, την  Irene Kirk, να έρθει σε μία πρώτη επικοινωνία με τον Jackson.

Συγκεκριμένα, όταν η Irene επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να βρει τον Jackson και  να τον ενημερώσει του τι έγινε και πού βρίσκετε η Zoya και μάλιστα, να του πεί ότι έχει γίνει πατέρας! Αυτή η εξ αποστάσεως σχέση κράτησε μέχρι το 1975!

Ο Jackson δεν μπορούσε να μπεί στην Σοβιετική Ένωση ούτε η Zoya να βγει απο εκεί χωρίς κυβερνητική άδεια. Την λύση την έδωσαν τότε οι εφημερίδες. Η Victoria ήρθε σε επαφή με τους New York Times ώστε να δημοσιοποιήσουν την ιστορία με τους Los Angeles Times να ακολουθούν λίγες μέρες μετά με την ιστορία από την μεριά του Jackson.

Την λύση για την συνάντηση τελικά του πατέρα με την κόρη θα δώσει ο δημοσιογράφος  Henry Gris από το The National Enquirer, όπου με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα του θέματος, θα καταφέρει να αγοράσει εισιτήρια για το ταξίδι της Victoria στον πατέρα της. Το ταξίδι τελικά έγινε και μάλιστα, η Victoria γνωρίστηκε με τον πιλότο της PANAM Fred Puoy, ο οποίος επέστρεψε στην μητέρα της, η οποία ήταν ακόμα στην Σοβιετική Ένωση, μιά τούφα απο τα μαλλιά της ώστε να την πείσει ότι είναι καλά.

Τελικά η μεγάλη συνάντηση Zoya και Jackson  θα γίνει το 1976 όπου και οι τρεις συναντιούνται. Ο Jackson δυστυχώς θα πεθάνει 2 χρόνια μετά από καρκίνο και η Zoya θα τον ακολουθήσει το 1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια: