Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ Ο ΤΑΓΙΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΡΟΙΔΟ!



Ήταν το εμφατικό σχόλιο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική του εμφάνιση - ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, πάνω στην απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει του οικονομικού outlook, την οικονομία της σε μακροπρόθεσμη βάση  και την γενικότερη οικονομία της Τουρκίας από θετική σε ασταθή.



''Βρήκα πολύ παράξενη αυτή την απόφαση. Κανένας δεν είναι κορόιδο και κυρίως όχι ο Ταγίπ Ερντογάν'' τόνισε οργισμένος ο κ. Ερντογάν\ και συνέχισε στον ίδιο ύφος και τόνο: ''Ο S&P μείωσε την αξιολόγηση της Τουρκίας από θετική σε σταθερή, αλλά αντίθετα, ανέβασε την αξιολόγηση της Ελλάδας. Είναι παράλογο, πρόκειται για μια στάση εντελώς ιδεολογική''.

Συνέχισε μάλιστα εκθειάζοντας την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας:''Υπάρχει μια Τουρκία που καταγράφει ανάπτυξη 8,5%, μετά την Κίνα, και εσύ δίνεις ένα τέτοιο βαθμό στην Τουρκία, δεν είναι κανείς κορόιδο''.

Τελειώνοντας τόνισε ότι εφεξής δεν θα παίρνει υπόψιν του τις εκθέσεις των S&P ως αξιόπιστες οικονομικές εκτιμήσεις.

Να τονίσουμε βέβαια ότι ο οίκος S&P υποβάθμισε σε σταθερό από θετικό το outlook της οικονομίας της Τουρκίας, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση BB για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ο οίκος επικαλέστηκε την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης και την επιδείνωση των όρων των εμπορικών συναλλαγών, που όπως εξήγησε θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ, σχολίασε την έκθεση της S&P ότι συνέστησε την έκθεσή της χρησιμοποιόντας ξεπερασμένα δεδομένα και στοιχεία.

                                                                    Αλεξανδρόπουλος Ιωάννης



















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: