Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα έγινε η επίσκεψη του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα όπου ενημερώθηκε προσωπικά απο τουν υπουργό Εξωτερικών κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο για τα θέματα και τις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Ακόμα είχαν την ευκαιρία οι δύο άνδρες να ανταλάξουν απόψεις γύρω απο θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αυτό το εγκάρδιο κλίμα φαίνεται και απο τις δηλώσεις των δύο ανδρών:
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ''Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Τσίπρα υπό τον θεσμικό του ρόλο, ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και με τους συνεργάτες του και πρέπει να πω ότι είχαμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και μία σε βάθος ενημερωτική συζήτηση για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Συζητήσαμε επίσης και για τον ίδιο τον μηχανισμό της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, τη Διπλωματική μας Υπηρεσία, για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της, μέσα στις πράγματι δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και η δημοσιονομική συγκυρία.
Ανάμεσα στα άλλα, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις σοβαρές πράγματι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, εκεί όπου οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν αντίκτυπο στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας και γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να ξεκινήσει άμεσα μια πολιτική διαδικασία που θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα αυτή.
Ανταλλάξαμε απόψεις και για την στρατηγική επιλογή της Ελλάδος να έχει ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, αναθερμαίνοντας τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς μας εταίρους στον Αραβικό κόσμο και αναπτύσσοντας μια ουσιαστική και ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και για την πρόοδο σε περιφερειακά ζητήματα της περιοχής. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αίγυπτο, για την οποία είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κύριο Πρόεδρο.
Ενημερώσαμε επίσης τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χθεσινή επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συζητήσαμε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία και για τους στόχους μας στην ευρύτερη άμεση γειτονιά μας, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό το φως και της προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Και φυσικά, εξετάσαμε και θέματα όπως αυτό της ενέργειας, τόσο ως προς την διάσταση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όσο και ως προς τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Θεωρώ τη σημερινή μας συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική και γι' αυτό προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση. Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε την πολυτέλεια, πολλώ δε μάλλον σήμερα, για διαιρέσεις. Ενώνουμε δυνάμεις και το Υπουργείο Εξωτερικών αυτή την ενότητα και την εθνική συνεννόηση υπηρετεί, μέσα από μία στρατηγική που λαμβάνει υπόψη τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, φιλοδοξώντας να αναδείξει τη χώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα είναι στην υπηρεσία της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και των αρχών και των αξιών της διεθνούς νομιμότητας. Η ειλικρινής και καλή ενημέρωση είναι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση εθνικής συναντίληψης ανάμεσα σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Η εθνική συναντίληψη είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός ισχυρού εθνικού μετώπου, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.
Από την άλλη μεριά, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις απόψεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να παρέχουμε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την πληροφόρηση που χρειάζεται ώστε και εκείνη, από τη θέση ευθύνης που κατέχει, να συλλειτουργεί στις προσπάθειες που κάνουμε στο διπλωματικό πεδίο.
Ευχαριστώ λοιπόν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριο Τσίπρα και τους συνεργάτες του, για την επίσκεψή τους στο Υπουργείο μας και ελπίζω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα αποτελέσει την αρχή μιας στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας στο μέλλον, θυμίζοντας και τον σημαντικότατο πράγματι ρόλο που διαδραματίζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο θα συνέλθει στις 8 Οκτωβρίου, με πρόσκληση για συμμετοχή σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη Βουλή.
Και πάλι σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε''.
Στην απάντησή του ο κ.Τσίπρας ανέφερε:
''Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό των Εξωτερικών για την πρωτοβουλία που είχε και την πρόσκληση που μας απηύθυνε, προκειμένου για να μας ενημερώσει επισήμως για τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που ανιτμετωπίζει η χώρας μας στο νέο δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Η χώρα μας, παρά την πολύ σημαντική οικονομική κρίση που διέρχεται, έχει μια ιδιαίτερα σημαντική γεωπολιτική δυναμική. Επουδενί, αυτή τη δυναμική δεν πρέπει να την εξαντλήσουμε και πρέπει να την αξιοποιήσουμε και επουδενί δεν πρέπει να αφήσουμε η οικονομική κρίση να αποτελέσει αφορμή για να διακυβευθούν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή για να μπει σε κινδύνους η χώρα, ενόψει και των ευρύτερων ανακατάξεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Είχαμε την ευκαιρία με τον Υπουργό των Εξωτερικών να ανταλλάξουμε σκέψεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα. Του εκθέσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στη Συρία και την ανθρωπιστική διάσταση που παίρνει η κρίση στην γειτονική αυτή χώρα, για το κύμα προσφύγων που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί και του ζητήσαμε να παρέμβει η χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ για να διερευνηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας από τη δική μας την πλευρά προσφύγων που θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναπατριστούν, όταν θα αντιμετωπιστεί η κρίση στην περιοχή.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε την ανησυχία μας για τα σύννεφα πολέμου στον Ιράν, κάτι που αφορά άμεσα και τη χώρα μας, στο βαθμό που η σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ δεν αφορά μονάχα τη διμερή συνεργασία σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στις εμπορικές σχέσεις, το οποίο εμείς απολύτως αποδεχόμαστε και θα θέλαμε να προωθηθεί, αλλά αφορά και την στρατιωτική συνεργασία κάτι το οποίο μας προβληματίζει, διότι επουδενί δεν πρέπει η χώρα μας να γίνει μέρος του προβλήματος στη Μέση Ανατολή, αλλά μέρος της διερεύνησης λύσης.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να του θέσουμε υπόψη του τις προτάσεις και τις θέσεις μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την ανάγκη που υπάρχει να ασκήσουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχοντας όμως στρατηγικό σχέδιο, έχοντας προετοιμάσει στοχευμένα και μεθοδικά τις κινήσεις μας, διότι στην εξωτερική πολιτική είναι προτιμότερο να κινείται κανείς με μέθοδο και με σχέδιο, παρά να κάνει κινήσεις που πολύ γρήγορα θα πέσουν στο κενό.
Για την υπόθεση της ΠΓΔΜ και την ονομασία της, του θέσαμε για άλλη μια φορά τις πάγιες θέσεις μας σε ό,τι αφορά την εξέρευση κοινά αποδεκτής λύσης, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Βεβαίως, για εμάς πρόβλημα δεν αποτελεί μονάχα το θέμα της ονομασίας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια χρονοτριβής έρχεται σε αυτή τη θέση που είχε τότε ο ΣΥΝ, της υιοθέτησης δηλαδή του πακέτου Pinheiro. Εκφράσαμε, όμως, τον προβληματισμό μας όχι μόνο για το θέμα της ονομασίας, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι αναζοπυρώνονται από την απέναντι πλευρά εθνιστικές και αλυτρωτικές λογικές στην εκφορά του λόγου, πράγμα που για εμάς πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια άμεση συνεργασία και ενημέρωση και είμαστε ευτυχείς που η ηγεσία του Υπουργείο Εξωτερικών είναι διατεθειμένη να μας την παρέχει και πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν, ώστε η χώρα να αποκτήσει εθνική στρατηγική μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος της υπεράσπισης των κυριαχικών δικαιωμάτων της χώρας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς όφελος της επανατοποθέτησης της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως φτωχός συγγενής ή ο φτωχός συγγενής μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε κρίση, αλλά ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης με ίσα δικαιώματα και υποοχρεώσεις, αλλά και ως μια χώρα που έχει ανεξάντλητες δυνατότητες άσκησης εξωτερικής πολιτικής, διότι είναι μια σηματική χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, είναι πυλώνας εμπορικός, ενεργειακός, συνάντησης τριών ηπείρων και αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου