Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΗ: ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ BIG BANG!


Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την Ευρωπαική Ένωση στην ομιλία που έδωσε στην Μάλτα στην σύνοδο του ευρωπαικού λαικού κόμματος.

Όπως τόνισε, στην αρχή του λόγου του η Ευρώπη πρέπει να ενώνει τα μέλη της: ''θα πρέπει να παρέχουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου τα έθνη-κράτη θα μπορούν να συγκλίνουν, οι εθνικές οικονομίες να ολοκληρώνονται, οι κοινωνίες να αναπτύσσονται πέραν των ορίων τους και οι εθνικές κουλτούρες πραγματικά να συγχωνεύονται''.

Ενώ χαρακτήρισε την Ε.Ε. ως ''πολιτικό big bang''.

Συνεχίζοντας τον λόγο του, ανέφερε πως πλέον έχει διαμορφωθεί μια ευρωπαική ταυτότητα εξαιτίας: ''της σημαίας της Ένωσής μας και τα κοινά μας ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σε συνδυασμό με το κοινό νόμισμά μας, το ευρώ, μας δένουν ήδη απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο... Αποτελεί ήδη μια κοινή πηγή ενότητας και υπερηφάνειας για όλους μας.'' και τόνισε πως το επόμενο βήμα είναι όλοι οι ευρωπαίοι να απαντήσουν τώρα ''Ποιο είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία Ολοκλήρωσης;''.

Ως απάντηση ο κ. Σαμαράς έθεσε πως:'' Η Ένωσή μας θα πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική, πιο ασφαλής, πιο υπεύθυνη εκ μέρους καθενός εκ των κρατών μελών, ενώ θα πρέπει να διαθέτει και μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς όλα τα κράτη μέλη της, κυρίως εκείνα που χρειάζονται βοήθεια εκ μέρους των εταίρων τους''.

Για να έλθει στην συνέχεια στο ελληνικό οικονομικό ζήτημα που όπως παραδλέχτηκε ο κ. Σαμαράς:''
''To 2009 το έλλειμμά μας πραγματικά εκτοξεύτηκε! Σήμερα, μετά από τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας, το μειώνουμε κατά περίπου 8% του ΑΕΠ. Μια τέτοια διόρθωση εντός τριών μόνο χρόνων δεν έχει προηγούμενο.
... Η Ελλάδα έχει χάσει ήδη περίπου το 25% του ΑΕΠ της τα τελευταία τρία χρόνια. Μια τέτοια μείωση είναι επίσης χωρίς προηγούμενο σε περιόδους ειρήνης...υλοποιήσαμε μέτρα λιτότητας που φτάνουν το 25% του ΑΕΠ! Και μόλις ψηφίσαμε, την προηγούμενη εβδομάδα, επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 7% του ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια''.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως: ''η λιτότητα είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεται με μέτρα ανάκαμψης, δομικές αλλαγές που ενισχύουν την ανάπτυξη και προτεραιότητες όσον αφορά την κοινωνική συνοχή.Τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι εργαστηριακά πειράματα. Δεν αφορούν «στεγνούς αριθμούς». Αφορούν κοινωνίες ανθρώπων''.

Τέλος τόνισε πως το ελληνικό οικονομικό ζήτημα: ''Δεν είναι – επαναλαμβάνω δεν είναι – ένα ζήτημα του κατά πόσο θέλουμε «μεταφορά πόρων» από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Καμία χώρα δεν θέλει να ζει με δανεικά, επειδή όλες οι χώρες θέτουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους πάνω από όλα''

Δεν υπάρχουν σχόλια: