Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

HOLY MOTORS IN ANOTHER COUNTRY!







Με την ταινία HOLY MOTORS του Γάλλου σκηνοθέτη Leos Carax, όπου  αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων, μετά απο μία σεμνή και μικρή (τυπική) τελετή ξεκίνησε για φέτος το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Holy Motors του γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ

Με μια μικρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ρυθμούς τσαζ και σουίνγκ, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ έπεσε η αυλαία της γιορτής του κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη. Την έναρξη των δηλώσεων έκανε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης που ανέφερε χαρακτηριστηκά πως:'' Το Φεστιβάλ φέτος συμπληρώνει 53 χρόνια και πιστεύω ότι η χρονιά αυτή είναι και η καλύτερή του, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε. Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος που το 65% του προϋπολογισμού της φετινής διοργάνωσης προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό. Με ένα σύνολο 150 ταινιών από 48 χώρες και με 4 αφιερώματα σε αγαπημένους σκηνοθέτες του ανεξάρτητου σινεμά, νιώθω βαθιά ικανοποιημένος. Άκι Καουρισμάκι, Μπαχμάν Γκομπαντί, Αντρέας Ντρέζεν και Κριστιάν Μουντζίου. Επίσης, θέλω να αναφερθώ και στο αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου έλληνα δημιουργού Θόδωρου Αγγελοπούλου''.

''Στο σημείο αυτό θέλω να καλωσορίσω τον διεθνή μας σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και να τον ευχαριστήσω που εμπιστεύτηκε στο Φεστιβάλ την ελληνική πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας Le Capital. Θέλω να σας ανακοινώσω απόψε ότι αύριο έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, μια πρωτοβουλία που προορίζεται να ενισχύσει την κινηματογραφική παιδεία της πόλης. Είναι ένα όνειρο που επιδιώκουμε από πολύ καιρό και χαίρομαι που πραγματοποιείται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα έργο ζωής και ελπίζω να ανήκει στην αιωνιότητα''.

Ο κ. Εϊπίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MEDIA, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, την ΕΡΤ και «όλους τους χορηγούς μας που σε δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται''.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Μπουτάρης:'' Ο δήμος Θεσσαλονίκης και εγώ προσωπικά υποστηρίζουμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι’ αυτό, εξ’ άλλου, δέχτηκα να αναλάβω την προεδρία του, για να δείξουμε πόσο το στηρίζουμε. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή του στην προβολή της πόλης, στο άνοιγμα και την εξωστρέφειά της, στη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της Θεσσαλονίκης''.

''Πέρα από τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους αρχαίους προγόνους υπάρχει και ο σύγχρονος πολιτισμός. Οι νέοι δημιουργοί χρειάζονται βήμα και υποστήριξη και εμείς χρειαζόμαστε τη φωνή και τη ματιά τους. Το Φεστιβάλ δίνει αυτό το βήμα στους δημιουργούς, παράγει πολιτισμό, ενισχύει και προβάλλει αυτό το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας που μας κάνει περήφανους, μιας δυναμικής, σύγχρονης Ελλάδας που επιμένει και δημιουργεί''.

''Έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες να ανασχεδιάσει το μέλλον του, να αντιμετωπίσει διαπιστωμένες δυσχέρειες. Έχει ιδιαίτερη σημασία το Φεστιβάλ να διεκδικήσει οικονομική αυτονομία και ενοποίηση των λειτουργιών, να διαχειρίζεται και να προγραμματίζει τα βήματά του, να περιορίσει την εξάρτηση στη χρηματοδότησή του και να αξιοποιήσει τη δυναμική που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια, να γίνει κομμάτι της πόλης, απολύτως συνυφασμένο με τη λειτουργία της. Εν τέλει, να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων όσων έχουν καταθέσει την ψυχή τους σε αυτό''.




Εν ολίγοις παρόλο το χαμηλό προυπολογισμό του Φεστιβαλ, εντούτοις αυτό θε μείωσε το περιεχόμενο των εκδηλώσεων σε αυτό που περιλαμβάνουν τα εξής:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012 Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις επιμέρους ενότητες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2012, Ελληνικές Συμπαραγωγές και Ειδικές Προβολές.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Το 53ο ΦΚΘ τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη - Ο θίασος (1974), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και Τοπίο στην ομίχλη (1988) - την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Το αφιέρωμα συνοδεύεται επίσης από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΚΙ ΚΑΟΥΡΙΣΜΑΚΙ Το αφιέρωμα του 53ου ΦΚΘ στο έργο του Άκι Καουρισμάκι παρουσιάζει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της φιλμογραφίας του. Βαθιά ουμανιστικό, ανεπιτήδευτο και γενναιόδωρο στο θεατή, το σινεμά του φινλανδού δημιουργού υμνεί με μινιμαλισμό, χιούμορ και νοσταλγία τις ανθρώπινες αξίες, ισορροπώντας εύστροφα ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία. Επίκαιρος όσο ποτέ, ο Καουρισμάκι δίνει φωνή στους φτωχούς και αδύναμους αυτού του κόσμου, οι οποίοι παρά τις κακοτυχίες τους δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα. Η πιο πρόσφατη ταινία του Το λιμάνι της Χάβρης / Le Havre (2011), μια λυτρωτική ιστορία διάσωσης ενός παράνομου έφηβου αφρικανού μετανάστη, είναι ίσως η πιο αισιόδοξη στιγμή της καριέρας του σκηνοθέτη. Όπως σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας εξ ονόματος των ηρώων του: «Όταν πλέον δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει και λόγος για να είμαστε απαισιόδοξοι».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΠΑΧΜΑΝ ΓΚΟΜΠΑΝΤΙ Από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ιρανικού σινεμά, ο Μπαχμάν Γκομπαντί υφαίνει έναν κινηματογράφο που τολμά και θίγει ζητήματα ιστορίας, κουλτούρας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο του συγκεντρώνει τις σημαντικότερες ταινίες του, δείγματα ενός πολυεπίπεδου κινηματογράφου που συνδυάζει το ρεαλισμό με ημιντοκιμαντερίστικα στοιχεία, ενσωματώνοντας ένα ευφυές παιχνίδι με το μύθο και το φανταστικό. Αυτοεξόριστος από το 2009, ο σκηνοθέτης φέτος επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη, με την πρώτη του ταινία στην περίοδο της εξορίας του, το Η εποχή του ρινόκερου / Rhino’s Season, με πρωταγωνιστές τους Μόνικα Μπελούτσι και Μπεχρούζ Μποσουγκί, η οποία θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΤΡΕΖΕΝ Το κοινό του 53ου ΦΚΘ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, το έργο του Γερμανού Αντρέας Ντρέζεν, ενός σκηνοθέτη που έχει προκαλέσει αίσθηση σε διεθνή φεστιβάλ για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κινηματογραφικά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με ευαίσθητο, κριτικό πνεύμα και ημιντοκιμαντερίστικο ύφος, ο Ντρέζεν καταγράφει χάρη σε ένα ισορροπημένο μείγμα ακρίβειας και αυτοσχεδιασμού, μικρές καθημερινές ιστορίες διαπροσωπικών σχέσεων που ξαφνιάζουν με τη δύναμη και την ευαισθησία τους. Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν χαρακτηριστικά φιλμ της πορείας του, καθώς και σε πρεμιέρα η τελευταία ταινία του Στα μισά του δρόμου / Stopped on Track (βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Καννών).

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου ΦΚΘ φιλοξενούν ταινίες που εστιάζουν στους καιρούς μας, καταγράφοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα στην πιο ακατέργαστη και αυθεντική μορφή της. Στις ταινίες του τμήματος, οι δημιουργοί ανιχνεύουν διεισδυτικά την οικογένεια, τη νεότητα και τον έρωτα, επιχειρούν μια εναλλακτική ανάγνωση της Ιστορίας και αληθινών συμβάντων και αφουγκράζονται με διορατικότητα τις κοινωνικές αλλαγές σε εποχή κρίσης. Ανάμεσα στα φιλμ της ενότητας περιλαμβάνονται και οι νέες δημιουργίες διακεκριμένων σκηνοθετών όπως οι Σίον Σόνο, Αντρές Γουντ, Πάμπλο Λαραΐν, Μπαλτάσαρ Κορμακούρ και Πίτερ Στρίκλαντ.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο παρουσιάζει ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Καταξιωμένοι δημιουργοί όπως ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς, ο οποίος επιστρέφει με το φιλμ Με το φως της μέρας / When Day Breaks, ο Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ που μεταφέρει ελεύθερα το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι στο Μέσα / Inside και η Αϊντα Μπέγκιτς με την ταινία Παιδιά του Σεράγιεβο / Children of Sarajevo, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενοι ομότεχνοί τους, όπως μεταξύ άλλων η Μάγια Μίλος με το Στιγμιότυπο / Clip, φιλοξενούνται στην ενότητα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΟΥΝΤΖΙΟΥ Κεντρική θέση στο φετινό πρόγραμμα του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια έχει το πλήρες αφιέρωμα στον ρουμάνο σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου / Cristian Mungiu, ο οποίος θα δώσει το παρών στην 53η διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες του, ανάμεσά τους και την πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο Πίσω από τους λόφους / Beyond the Hills (βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας εξ’ ημισείας για τις δυο πρωταγωνίστριές του στο Φεστιβάλ Καννών). Η ταινία, η οποία αφηγείται ένα αληθινό περιστατικό εξορκισμού, βασίζεται στα μη μυθοπλαστικά αφηγήματα της Tatiana Niculescu Bran. Το αφιέρωμα - στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 6 μικρού μήκους ταινίες και 4 μεγάλου μήκους - συνοδεύεται από ειδική έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος, Δημήτρης Κερκινός.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες» προκαλεί τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλεί τους μη μυημένους να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά. Η αιρετική κινηματογραφική ματιά του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ / Lior Shamriz, θα εγκαινιάσουν στην 53η διοργάνωση, την «απαγορευμένη» ζώνη του Φεστιβάλ. Συνεπής σε ένα σινεμά με αυθεντικά προσωπικό στίγμα, ο Κώστας Ζάπας ξεγυμνώνει με σκληρό ρεαλισμό μια κοινωνία σε αποσύνθεση, εκθέτοντας πρωτόγονα την αστική καθημερινότητα ιδωμένη μέσα από την οικογένεια, τη σεξουαλικότητα και την πολιτική. Το ανατρεπτικό πνεύμα ορίζει το έργο του Λιόρ Σαμρίζ, ο οποίος συνθέτει ένα πολυμορφικό σινεμά αναμειγνύοντας επιρροές από το video art και την avant garde σκηνή, δημιουργώντας εν τέλει έναν δικό του κόσμο που προσομοιάζει με ένα ιδιοσυγκρασιακό home movie.

ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις – ανοιχτή συζήτηση, συναυλίες, εκθέσεις - πλαισιώνουν την 53η διοργάνωση διευρύνοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Στη χώρα των άλλων / In Another Country του Χονγκ Σανγκ-σου
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Στη χώρα των άλλων / In Another Country του κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέρ Ιπέρ. Η Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή των ηρωίδων με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: