Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!
















Τον δήμαρχο Ματσούκας της Τραπεζούντας, Ερτουγρούλ Γκέντς, είχε την ευκαιρία να καλοσωρίσει στο Δήμο Παύλου Μελά, ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος, στα πλαίσια επίσκεψης του πρώτου με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων τόσο των δύο δήμων όσο και των δύο χωρών για τα επόμενα χρόνια.

''Ο Πόντος είναι και δικιά μας και δικιά σας πατρίδα. Μας ενώνει." ανέφερε κατα το καλοσώρισμα που ο απύφθυνε ο κ. Παπαδόπουλος προς τον κ. Γκέντς, για να προσθέσει, τονίζοντας το έντονο ποντιακό στοιχείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πως: ''Σε όλες τις δυτικές συνοικίες υπολογίζεται ότι κατοικούν 250.000 Πόντιοι.Πρέπει να εκμεταλλευθούμε την κοινή προέλευση των λαών και να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές συνεργασίες μεταξύ μας''.

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για την πορεία του τεμένους που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά  και την προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή για να μετατραπεί σε μουσείο κοινής ιστορίας των δύο λαών.





Απο την μεριά του ο κ. Γκέντς, ευχαρίστησε για το φιλοξενο κλίμα της συνάντησης τον κ. Παπαδόπουλο και τόνισε πως είναι πρόθυμος και ανοιχτός σε κάθε είδους συνεργασία. Ακόμα, τον ενημέρωσε για τη μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία αναστηλώνεται από το τουρκικό κράτος και με τη χρηματοδότηση Τούρκων ιδιωτών.

 Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα σημαντικά  μοναστήρια,  όπως είναι η αρχαιότερη μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Για αυτά, όπως είπε, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και θα αναδειχθούν μες τον επόμενο χρόνο.




Τελειώνοντας την επίσκεψή του ο κ. Γκέντς δώρισε στον δήμαρχο Παύλου Μελά μία ποντιακή λύρα και ένα dvd με ποντιακά τραγούδια και μνημεία της Τραπεζούντας και τον προσκάλεσε τέλος, να επισκεφθεί τη Ματσούκα, στις 20-21 Ιουλίου, όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ του Δήμου.

Απο την μεριά του ο κ. Παπαδόπουλος  χάρισε στον Τούρκο δήμαρχο έναν τόμο με την πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: