Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ!



Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών, όταν στην αίθουσα του συμβουλίου που πραγματοποιούταν στο πρώην δημαρχείο της δημοτικής κοινότητας Νεάπολης με θέμα την κατάθεση προς ψηφοφορία ψηφίσματος με θέμα την  επιτάχυνσης των εργασιών για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Ν.Ευκαρπία, πολίτες, που όπως αποδείχτηκε  δεν προέρχονταν από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά και από άλλες –πλην του δήμου Παύλου Μελά- περιοχές που δεν έχουν σχέση και με την χωροθέτηση του έργου (Ωραιόκαστρο, Καλαμαριά, κλπ.),  με ύβρεις, φωνασκίες και απειλές, διέκοπταν τους ομιλητές με στόχο τη ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφού κατάφεραν όμως οι παρευρισκόμενοι να απομακρύνουν απο την αίθουσα τους διαμαρτυρόμενους, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς άλλα επεισόδια.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Σ.ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, όπως επίσης και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος.

''Η κατασκευή του ΣΜΑ αποτελεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και δεν υπάρχει η παραμικρή νομική χαραμάδα που να το καθιστά επισφαλές'' επισήμανε ο κ. Γαλαμάτης που καυτηρίασε τη στάση των αντιδρώντων που προσχηματικά -όπως τόνισε- επικαλούνται την έλλειψη διαβούλευσης, η οποία έχει διεξαχθεί με εξαντλητικούς ρυθμούς και σε βάθος χρόνου.

''Τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι αντιδρώντες στο έργο δεν αντέχουν σε καμιά λογική και εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες. Όσοι βαυκαλίζονται ότι υποστηρίζουν δήθεν τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η στάση τους οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων'' τόνισε απο την μεριά του ο κ. Παπαδόπουλος υπονοόντας ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είναι υποκινούμενες από συγκεκριμένους πολιτικούς και παραταξιακούς χώρους.




''Κάποιοι πυροδοτούν το κλίμα με χονδροειδέστατα ψεύδη και παραμύθια στοχεύοντας στην ακύρωση του έργου. Τι θα πουν όλοι αυτοί όταν χαθεί ένα σπουδαίο δημόσιο έργο και το κενό του καλυφτεί από ιδιώτες επιβαρύνοντας τους δημότες με υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων; Και πώς μπορεί να καταγγέλλεται ως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ο ΣΜΑ της Ν.Ευκαρπίας και δεν είναι καρκινογόνοι οι 15 ΣΜΑ που συγκεκριμένος πολιτικός χώρος προτείνει σε κάθε δήμο και σε κάθε γειτονιά; Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός αποκαλύφτηκαν και πρέπει επιτέλους να σταματήσουν την επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον συμπεριφορά του''.

Ανάφερε χαρακτηριστηκά στον λόγω του ο κ. Δανιηλίδης, όπου στάθηκε κυρίως στην σκόπιμη παραπληροφόρηση των πολιτών και Στον ορατό, πλέον, κίνδυνο της ενεργούς εμπλοκής ιδιωτών στο κομμάτι των ΣΜΑ.

Εντέλει, το ψήφισμα  εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία καθώς υπέρ της κατασκευής του ΣΜΑ τάχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Δημήτρης Ζιγκερίδης («Δυναμική Ενότητα Πολιτών»), Σωτήρης Σιωμάδης («Έξω από τα Τείχη» και Βασίλης Μιχαηλίδης («Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία Πολιτών», εγκρίνοντας το ψήφισμα που εισηγήθηκε η διοίκηση.

 Αντίθετα, δικό της ψήφισμα εισηγήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον επικεφαλής της Χαράλαμπο Βέλλη να στηρίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ο οποίος θεωρεί δεδομένη την «καύση των απορριμμάτων από την παρακείμενη τσιμεντοβιομηχανία», κάτι που για μια ακόμη φορά διαψεύστηκε από τους κεντρικούς ομιλητές, ενώ κατά το ΣΜΑ τάχθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Τασόγλου.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

''Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του με το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται στη Ν. Ευκαρπία στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.

»Ο ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας είναι ένα έργο αναγκαίο και περιβαλλοντικά ωφέλιμο που συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αξιοποιεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ και μειώνει το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, σε συνδυασμό με το ΣΜΑ Φοίνικα που ήδη λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των ΟΤΑ του Ανατολικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών δηλώνει ότι είναι αδιανόητο και παράλογο να μην επιταχύνονται και αντίθετα να διακόπτονται σήμερα έργα που μειώνουν το δημοτικό κόστος, σε μια περίοδο που οι δήμοι ασφυκτιούν από την περικοπή των χρηματοδοτήσεών τους.

»Συνέπεια αυτών των ενεργειών είναι ο ορατός κίνδυνος να χαθούν περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός του αιτήματος για αποζημίωση θετικών ζημιών της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου, που έχουν κατατεθεί στο Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Αυτές οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ημερησίως και θα αφορούν στην υπερδεκάμηνη διακοπή του έργου καθώς και την υποχρέωση επιπλέον αποζημίωσης του αναδόχου σε περίπτωση διακοπής του έργου και διάλυσης της σύμβασης.

»Η εμμονή των αντιδρώντων για τη μη κατασκευή του έργου, των οποίων οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα δεν εδράζονται σε πραγματικά κι αληθινά δεδομένα, θα επιφέρει τελικά τεράστιες ζημιές στους δήμους και επιπλέον επιβάρυνση στους πολίτες αφού θα χαθεί η μοναδική ευκαιρία για σημαντικότατη μείωση του κόστους καθαριότητας σε όλους τους δήμους, και άρα για σημαντική μείωση των δημοτικών τελών.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε περίπτωση επιβάρυνσης των δήμων και των δημοτών με νέα χαράτσια και χρέη χωρίς λόγο, εξαιτίας αυτής της αρνητικής εξέλιξης.

»Θεωρεί πως η πρόταση που διατυπώνεται για την κατασκευή 15 μικρών ΣΜΑ σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, είναι αντιεπιστημονική, αντιοικονομική, αντιπεριβαλλοντική και σε κάθε περίπτωση υποκριτική.

»Πώς είναι άραγε δυνατό τη στιγμή που καταγγέλλεται ως αντιπεριβαλλοντικό το έργο του ΣΜΑ Ευκαρπίας, το οποίο κατασκευάζεται σε μία βιοτεχνική περιοχή δίπλα σε εργοστάσια όπως ο «ΤΙΤΑΝ», την ίδια στιγμή να προτείνεται η κατασκευή πολλών ΣΜΑ μέσα στην πόλη, και μάλιστα δίπλα σε σχολικά συγκροτήματα, εκκλησίες, ΚΑΠΗ και πολυιατρεία;

»Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και η ΠΕΔ-ΚΜ έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου για το έργο του ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας εδώ και 4 μήνες και πρέπει, για το συμφέρον των πολιτών όλου του νομού, να προβεί άμεσα στην επανεκκίνηση του έργου και στην πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας, όταν μάλιστα δεσμευόμαστε ότι ούτε ένα κιλό απορριμμάτων δεν θα οδηγηθεί στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ» και ότι δεν θα υπάρξει καύση απορριμμάτων στο ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας.

»Θα πρέπει επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες σε οποιονδήποτε παρακωλύει ένα νόμιμο έργο, σε οποιονδήποτε συμβάλλει στην απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη χώρα μας και με την επιβάρυνση υπέρογκων αποζημιώσεων στην αυτοδιοίκηση.

»Κανείς μας δεν δικαιούται αυτές τις στιγμές, που δοκιμάζονται οι πολίτες των δήμων μας, να μεταφέρει νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες τους και για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε καμία επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού και των δημοτών από καθυστερήσεις αναγκαίων και νόμιμων έργων.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί να επωμισθεί και να μετακυλήσει στους πολίτες πρόστιμα-προσαυξήσεις τα οποία πρέπει να αναλάβουν και να επωμισθούν οι υπεύθυνοι της μη υλοποίησης του έργου.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης–Συκεών επιβεβαιώνει την προηγούμενη απόφασή του για την άμεση κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία''.



Δεν υπάρχουν σχόλια: