Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ!



 
 
Ένα δυναμικό όχι ήταν το αποτέλεσμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νεάπολης - Συκεών που συγκροτήθηκε ως σώμα εκτάκτως χτές,  με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και του κρατικού προϋπολογισμού και πραγματοποιήθηκε παρουσία εργαζομένων και μελών του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. 
 
Επιπλέον,  αποφασίστηκε ομόφωνα, να μην επιτραπεί καμιά διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία για την προώθηση απολύσεων εργαζομένων και να μην εκδοθεί καμία σχετική διοικητική πράξη, ενώ παράλληλα σε ψήφισμα που εγκρίθηκε καταγγέλλεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός ως «συμβόλαιο θανάτου» για τους ΟΤΑ.
Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης.
 
 ''Το κορυφαίο και κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων και ο οικονομικός στραγγαλισμός, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωσή τους με συνέπεια να καταργηθούν και όλες οι σημαντικές και κρίσιμες υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, και ειδικότερα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Εάν, όμως, καταργηθούν ή συρρικνωθούν οικονομικά οι ΟΤΑ, τότε αυτομάτως περιέρχονται σε κίνδυνο και οι θέσεις εργασίας. Απέναντι σ’ αυτές τις δραματικές εξελίξεις πρέπει να βρεθούμε όλοι ενωμένοι και να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο που στρέφεται κατά των ίδιων των συμπολιτών μας και των τοπικών κοινωνιών''  τόνισε κατα την διάρκεια του ψηφίσματος και απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε  να μην καλλιεργούν αδικαιολόγητους φόβους και να μην τρομοκρατούν τους συναδέλφους τους «είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα».
 
Κατά της διαθεσιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων τάχθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προτείνοντας μάλιστα δράσεις που θα αποβλέπουν στην επιπλέον στήριξη των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
 
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, στην εισήγησή του ανέφερε πως:'' Χαίρομαι που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν έχει εργαζόμενους που εμπίπτουν τώρα στις διατάξεις για απολύσεις'' και τόνισε πως:'' το μνημόνιο και οι πολιτικές που εφαρμόζονται εξαθλιώνουν την κοινωνία». «Το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι πρώτα από όλα δικιά μας υπόθεση και θα τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε τρόπο και δεν την εκχωρούμε σε κανέναν''.
 

 
 
Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που ενσωματώθηκαν προτάσεις των εργαζομένων και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Δήμος αναφέρει πως διαφωνεί με τις ρυθμίσεις του Ν.4093/2012 ‘‘Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016’’ καθώς:
''αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκηση και συνιστά μια απαράδεκτη επιτροπεία. Αντί να αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση οι πόροι που επί χρόνια υπεξαιρούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αντί να αποδοθούν οι πόροι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν και συνεχίζουν να μεταβιβάζονται, εγκαθίστανται αντισυνταγματικές «επιτροπείες» για να ελέγχουν τη φτώχεια των δήμων και να τιμωρούν ακόμη και τους πολίτες με αύξηση τελών'', όπως και με τις απολύσεις υπαλλήλων καθώς έτσι δυναμιτίζεται η λειτουργία των δήμων,  όπως και με την μείωση οργανικών θέσεων και καλεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ να προβούν στις ενέργεις που έχουν αποφασίσει ήδη.
 
Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (καταψήφισαν οι σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ.), ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλονται οι αποφάσεις και οι πολιτικές που οδηγούν στην κατάργηση των δήμων, ενώ προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις.
 
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: