Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ!



Την θεατρική παράσταση:'' Σιωπηλές Κραυγές'' ,που είναι βασισμένη στο έργο του Γιάννη Ρίτσου ''Ισμήνη'', απο το ''θέατρο του βορρά'' θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι θεατρόφιλοι, για δύο παραστάσεις,  το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων ΔΕΛΑΣΑΛ στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων και το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ.Φεραίου και Μεγάρων) στη Δ.Ε. Συκεών, με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

Τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν για το λειτούργημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου''.



 
 
''Δεν κάνουμε θέατρο για τη ματαιοδοξία μας, ούτε για να πλουτίσουμε τις τσέπες μας, ούτε για να χαρίζουμε δυο πληρωμένες ώρες απατηλής ευδαιμονίας στους θεατές. Κάνουμε θέατρο για να κρατάμε την ψυχή και το μυαλό μας σε εγρήγορση και το ίδιο θέλουμε να προσφέρουμε με σεβασμό στον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του», αναφέρει ο σκηνοθέτης, εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε «σε χαλεπούς καιρούς δραματοποιημένη ποίηση από ένα δύσκολο έργο του Ρίτσου, έστω και διασκευασμένο, και όχι μια κωμωδία.

''Η “Ισμήνη”, που αποτελεί τη βάση του έργου “Σιωπηλές κραυγές”, μας κέντρισε σαν κείμενο. Κάθε λέξη μεταφέρει έννοιες, συναισθήματα, φιλοσοφικά ερωτήματα με τέτοια τρομακτική δύναμη που ήταν πρόκληση για μας να μετατρέψουμε τις λέξεις αυτές σε κινήσεις δραματοποιημένες, σε ζώσες εικόνες που θα συνεπάρουν το θεατή στη θεατρική μέθεξη
 
 Εξάλλου πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι μια, διαφέρουν οι μορφές της. Αυτό που είναι κοινός παρονομαστής και στην ποίηση και το θέατρο είναι η αγωνία του δημιουργού να μοιραστεί αυτό που πλημμυρίζει την ύπαρξή του, με τους άλλους. Αυτό το μοίρασμα, αυτή την ανθρώπινη επαφή έχουμε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όλοι μας ανάγκη''. τόνισε ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξης Μίγκας.
 
Να συναισθανθούμε την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί «όταν οι ευχές σας συνοδεύουν τα όνειρά μας, η ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα. ''Η μη κυβερνητική οργάνωση μέσα από το 22ετές έργο της εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη όλων των πολιτών. Με πολυϊατρεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πέραμα, κινητές μονάδες και πληθώρα δράσεων για την προαγωγή της υγεία, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι δέχθηκαν τις υπηρεσίες της και επωφελήθηκαν από κάθε είδους δυνατής ιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχοκοινωνικής ή ανθρωπιστικής βοήθειας.

''Η δράση των “Γιατρών του Κόσμου” στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία και τις δωρεές και χορηγίες. Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Θεάτρου του Βορρά, του οποίου την αφιλοκερδή προσπάθεια χαιρετίζουμε με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη διάθεση των εσόδων της παράστασης, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και προβολή. Επιπλέον, η συνδιοργάνωση από το δήμο Νεάπολης-Συκεών και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών πέραν του ότι προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό, αναδεικνύει και τη συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης προς μία μη κυβερνητική οργάνωση με όραμα''.
Τονίζει σε ενημερωτικό σημείωμά τους με αφορμή την παράσταση.
 
Ενώ σε μήνημά του ο δήμαρχος της Νεάπολης - Συκεών επισημαίνει: ''«Πριν τρία χρόνια, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, τιμούσαμε ως έθνος τον Γιάννη Ρίτσο, τον Ποιητή της Ρωμιοσύνης. Ήταν το ελάχιστο για ν’ αναδείξουμε την τεράστια προσφορά του στον πολιτισμό.

''Ο Γιάννης Ρίτσος δεν υπήρξε μόνο ένας μεγάλος αγωνιστής για τα ιδεώδη της ελευθερίας, αλλά και ο ποιητής που ύμνησε, με πάθος και προσωπικές θυσίες, τους αγώνες των απλών πολιτών αυτής της γης. Στοιχεία που τον κατέστησαν ως έναν σημαίνοντα πρωταγωνιστή της παγκόσμιας πρωτοπορίας και αναγνωρίστηκε με δεκάδες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

''Το ογκωδέστατο έργο του, μεταφρασμένο σ’ όλες τις γλώσσες, διαβάστηκε κι αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, σε βαθμό τέτοιο που επηρέασε τη σκέψη, διανόηση και δράση στην υφήλιο. Πυροδότησε την αφύπνιση για τη στήριξη των κατατρεγμένων και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

''Επιχειρώντας μια υπέρβαση θα υποστηρίζαμε πως όταν η παγκοσμιότητα τούτης της μεγάλης μορφής συναντά την παγκοσμιότητα της αποστολής των “Γιατρών του Κόσμου”, τότε τα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από τις ανατροπές του λόγου του εκτοξεύονται σ’ άλλα ύψη. Διεγείρουν τις ευαισθησίες μας και τις προσανατολίζουν στην προσφορά αλληλεγγύης, στην προσφορά ζωής στα αθώα κι ανυποψίαστα θύματα των όποιας μορφής κρίσεων και τα''.ραχών.

''Με τις σκέψεις αυτές ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με το Δημιουργικό Σύλλογο Γυναικών Νεάπολης-Συκεών ‘‘Εστία’’, αφιερώνουμε τη θεατρική παράσταση «Σιωπηλές Κραυγές» στους σκοπούς της οργάνωσης ‘‘Γιατροί του Κόσμου’’. Συμβολικά επιδιώκουμε να φωτίσουμε την πραγματική κι αληθινή διάσταση της παγκοσμιότητας της σκέψης και της δράσης, αυτής που υπηρετεί τον άνθρωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: