Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ 7η ΤΕΧΝΗ, ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις αίθουσες του 1ου Λυκείου Συκεών, υπο της οδηγίες των Γραφείων Πολιτιστικών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Δίκτυου Θεάτρου στην Εκπαίδευση, με τη συνεργασία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το 11ο Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας με θέμα «Το Θέατρο συναντά την 7η Τέχνη»,



Στόχος του σεμιναρίου, ήταν η εξοικείωση των 250 συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, μέσω εισηγήσεων και εργαστηρίων, με τους ιδιαίτερους κώδικες και τη γλώσσα των δύο τεχνών. Η  επαφή τους με δημιουργικούς τρόπους σύζευξης των δύο μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, μέσα από τα κοινά τους στοιχεία, και η αξιοποίησή τους μέσα στη σχολική πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, θεατρικό σεμινάριο-εργαστήρι με τίτλο «Με μια βαλίτσα όνειρα – Από το παραμύθι στο θεατρικό παιχνίδι».




Το σεμινάριο περιελάμβανε εισηγήσεις από θεατροπαιδαγωγούς και καλλιτέχνες, παρουσίαση θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων, καλλιτεχνικά δρώμενα από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη Θεατρική-Καλλιτεχνική Ομάδα Πούπουλο, αλλά και βιωματικά εργαστήρια.

Μέσω αυτού του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες-εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια εμψυχωτών και παίρνοντας ερεθίσματα από παραμύθια, να εξοικειωθούν με τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, να μετατρέψουν τις νοερές εικόνες σε σκηνική γλώσσα δραματοποιώντας και παριστάνοντας αφηγηματικά κείμενα, χτίζοντας γέφυρες και προτείνοντας διαδρομές για την κατανόηση του εαυτού.

Η εμπειρία αυτή θα τους βοηθήσει να ωθήσουν τους μαθητές τους στην κατάκτηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα στην ομάδα και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: