Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οι Γερμανοί στην ΚΕΔΕ!

Συνάντηση του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με γερμανική αντιπροσωπεία απο την περιοχή της Βάδης - Βυτεμβέργης πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες. Την γερμανική αντιπροσωπεία αποτελούσαν  ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βάδης –Βυτεμβέργης, κ. Γκουίντο Βολφ και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης- Βυτεμβέργης, κ. Ρότζερ Κέελε, ενώ απο την πλευρά τις  ΚΕΔΕ, παρόντες ήταν  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιάννης Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κ. Απόστολος Κοιμήσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κώστας Τζανακούλης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Σίμος Δανιηλίδης.

Κατα την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα, η συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών, που θα βοηθήσουν τους Ελληνικούς Δήμους στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η υλοποίηση συναντήσεων, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας, και η παράλληλη ανάπτυξη σειράς δράσεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβασή της.

Η γερμανική αντιπροσωπεία, ενημερώθηκε διεξοδικά για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αξιολόγηση των δομών, που μελετάται σε πιλοτικό επίπεδο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κώστας Ασκούνης, παρουσίασε τις αλλαγές στον τομέα της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς και στοιχεία αναφορικά με τις σημαντικές μειώσεις στον αριθμό τόσο των δήμων όσο και τωνν Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης. Επεσήμανε ιδιαίτερα, ότι οι δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου που κατάφερε να προχωρήσει σε τόσο δραστικές μειώσεις δομών αλλά και λειτουργικού κόστους.
''Ενόψει των προσεχών επαφών, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει καταλήξει στον προσδιορισμό των θεμάτων για τα οποία θα ζητηθεί τεχνογνωσία από την γερμανική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών θα είναι, ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, τα χωροταξικά σχέδια, κ.ά''.

Επιπλέον, ο κ. Ασκούνης, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ''αφετηρία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών'', σημειώνοντας ότι ''τέτοιου είδους συναντήσεις μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών''. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι ''το κλίμα στο λαό δεν είναι καλό, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για την Κύπρο''. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στάθηκε εμφατικά στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, η οποία στο τέλος του 2012 ήταν στο 27%, με το ποσοστό των νέων ανέργων να φθάνει στο 55%.

Απο την μεριά τους τόσο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βάδης –Βυτεμβέργης, κ. Γκουίντο Βολφ, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης –Βυτεμβέργης, κ. Ρότζερ Κέελε, χαρακτήρισαν ''τρομακτικά τα ποσοστά της ανεργίας'', επισημαίνοντας ''την ανάγκη νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη''. Όπως έκαναν γνωστό, ''θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να μεταφερθούν στη χώρα τους και στα αντίστοιχα όργανα που εκπροσωπούν τα σχετικά θέματα, ενώ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: