Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Λύση στην χρηματοδότηση των ΚΗΦΗ!


Λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, δίνει η τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ε.Στυλιανίδης και Εργασίας Γ.Βρούτση και καλύπτει το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών από τον φορέα διαχείρισης, την  Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης,  (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ, καθώς προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 22 εκ. ευρώ.

Με την προτεινόμενη αυτή, νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών 70 δομών Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, που εξυπηρετούν περίπου 1.521 ηλικιωμένους και απασχολούν 270 εργαζομένους.



Η σχετική προκήρυξη από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.


Για το θέμα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, με επιστολή του προς τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, τούς ενημερώνει για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των ΚΗΦΗ και να επωφεληθούν του προγγράματος: ''Αυτού του είδους τα προγράμματα δεν μοιράζονται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια αλλά η ένταξη των δημοτικών, κοινωνικών φορέων ή ιδιωτικών δομών γίνεται με απολύτως ανταγωνιστικές διαδικασίες με αντικειμενικά κριτήρια και με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Η διαδικασία που απαιτείται για την αδειοδότηση είναι χρονοβόρα και είναι δύσκολο να τελεσφορήσει εντός χρονικού πλαισίου που συνήθως θέτουν αντίστοιχες προσκλήσεις, όσοι δήμοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση ΚΗΦΗ, θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για την επιλογή ή την πιθανή ενοικίαση του κτιρίου, τη διαμόρφωσή του και τη προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού''.

Όλη η επιστολή του κ. Δανιηλίδη έχει ως εξής:

 

 

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι διασυνδεδεμένα σε λειτουργικό επίπεδο με ΚΑΠΗ και συνεργάζονται με τοπικούς φορείς, που παρέχουν παρεμφερείς κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και μονάδες υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: