Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Θα συνεχιστούν οι αρχαιολογικές ανασκαφεςστην αρχαία Καλινδοια, όπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, μετά απο  Επίσκεψη - ξενάγηση που πραγματοποίησε  στον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων, στην περιοχή Καλαμωτό του Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης, όπου και ξεναγήθηκε απο από την προϊσταμένη της 16ης εφορίας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, κα. Βάσω Μισαηλίδου-Δεσποτίδου.

Η κ. Δεσποτίδου ενημέρωσε τον κ. Καράογλου, για όλα τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εντόπισε στην περιοχή και έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως εξήγησε και η ίδια στην συνέχεια,  τα αρχαία Καλίνδοια είναι ένας εξαιρετικός χώρος στην επαρχία Λαγκαδά, ο οποίος την τελευταία 10ετία ανασκάβεται με χρηματοδότηση κυρίως από το ΥΜΑΘ και στον οποίο ανακαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημειακό σύνολο, γνωστό και ως Σεβαστείο των αρχαίων Καλινδοίων.


Μετά τη ξενάγηση στον χώρο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε τα εξής: «Η Μακεδονική γη κρύβει πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και ένας από αυτούς είναι τα Καλίνδοια. Το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία με τη 16η εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, θα στηρίξει την προσπάθεια για συνέχιση του έργου των ανασκαφών γιατί πιστεύουμε ότι οι ανασκαφές αυτές επιβεβαιώνουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός συνόρων. Τα αρχαία Καλίνδοια είναι μια σημαντική αρχαία πόλη που πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί και σε αυτήν την προσπάθεια το Υπουργείο μας θα είναι παρόν».



Σύμφωνα μάλιστα με τους αρχαιολόγους, η κατασκευή του Σεβαστείου ξεκίνησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ, ενώ είναι αφιερωμένο στην αυτοκρατορική ρωμαϊκή λατρεία.

''Η Μακεδονική γη κρύβει πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και ένας από αυτούς είναι τα Καλίνδοια. Το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία με τη 16η εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, θα στηρίξει την προσπάθεια για συνέχιση του έργου των ανασκαφών γιατί πιστεύουμε ότι οι ανασκαφές αυτές επιβεβαιώνουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός συνόρων. Τα αρχαία Καλίνδοια είναι μια σημαντική αρχαία πόλη που πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί και σε αυτήν την προσπάθεια το Υπουργείο μας θα είναι παρόν'' δήλωσε μετά την ξενάγηση ο κ. Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: