Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το "κίνημα των τηγανόλαδων'' γιγαντώνεται και θερμαίνει!




 

 


 

 

 

 








Στο 1ο Νηπιαγωγείο της Δ.Ε. Πεύκων, του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, που φιλοξενεί 60 νήπια, στο οποίο σήμερα, παρουσία του αντιδημάρχου Πρασίνου και Μικροέργων του Δήμου, κ. Αλέκο Σιμητόπουλο, παραδόθηκαν 360 λίτρα βιοκαυσίμου για τις ανάγκες θέρμανσής του. Η ποσότητα αυτή είναι η τρίτη που έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα απο τα ειδικά εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με τις προηγούμενες ποσότητες βιοντίζελ να έχουν διοχετευτεί στις δεξαμενές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ.Παύλου και των Ειδικών Σχολείων Πεύκων, με τον κ. Σιμητόπουλο να καλεί τα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας να στηρίξουν την εκστρατεία αυτή με δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς.



''Όταν ξεκίνησε η προσπάθειά μας για τη συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση των τηγανόλαδων ελάχιστοι πίστευαν ότι θα φτάναμε στο σημείο να θερμαίνονται σχολεία από το βιοκαύσιμο αυτό. Εμείς το πιστεύαμε, το πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε να βάζουμε τον πήχη όλο και ψηλότερα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μάς ωθεί πλέον η ίδια η κοινωνία η οποία αγκαλιάζει την οργανωμένη και συντονισμένη εκστρατεία του δήμου μας, και την οποία συγχαίρουμε κι ευχαριστούμε... Το αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, δικαιώνει τις προσπάθειες όλων μας. Η διάχυση των οφελών από την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση των τηγανόλαδων σε πολλά επίπεδα, κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας, δείχνουν το δρόμο ότι οφείλουμε να εντείνουμε τον αγώνα μας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ένας αγώνας στον οποίο πρέπει να συμμετάσχουν οι πάντες. Και να είναι βέβαιοι ότι η προσπάθειά τους δεν θα πάει χαμένη''. δήλωσε για το θέμα ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Προγραμματισμού κι Ανάπτυξης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσα στο Μάρτιο άλλα 90 νοικοκυριά εντάχτηκαν στο πρόγραμμα συλλογής κι ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων.




 Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2013 βρίσκει συνολικά 195 οικογένειες ενταγμένες στο πρόγραμμα, με το συνολικό αριθμό τους να φθάνει στα 1.433 από τον Αύγουστο του 2010 που ξεκίνησε η προσπάθεια από τον πρώην δήμο Συκεών.

 Το διάστημα αυτό, μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 3.460 λίτρα μαγειρικών ελαίων, τα οποία οδηγούνται στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, όπου υπό την ευθύνη του καθηγητή Γιάννη Κάρμαλη υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία για την παραγωγή βιοντίζελ. Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 1.600 λίτρα βιοκαυσίμου, ενώ εκκρεμεί η ενεργειακή αξιοποίηση μεγάλης ποσότητας τηγανόλαδων, μεταξύ των οποίων και τα 1.600 λ. που παραδόθηκαν προχθές στο Τεχνολογικό Ίδρυμα.



 
 









Η πορεία του προγράμματος, που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, δεν περνά απαρατήρητη απο τους υπόλοιπους δήμους. Εκτός από τους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Καλαμαριάς από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για πληροφορίες και υλικοτεχνική υποστήριξη, απευθύνθηκαν στελέχη των δήμων Κοζάνης, Αγίας Παρασκευής Αττικής, Ν.Σμύρνης Αττικής, Ηρακλείου Αττικής, Μοσχάτου-Ταύρου και Αποκορώνου Χανίων, όπως επίσης και σχολεία από την Κυλλήνη και την Ανδραβίδα Ηλείας.

''Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει και αποδεικνύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Όσο περισσότεροι φορείς και πολίτες προσέρχονται ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των τηγανέλαιων, τόσο ισχυρότερη γίνεται η αλυσίδα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο δήμος μας έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία και είμαστε πρόθυμοι να την κοινωνήσουμε σε όλους τους ΟΤΑ'' ανάφερε σε δήλωσή του ο κ. Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: