Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ!

Η σύσφιξη των σχέσεων και η ενίσχυση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των δύο χωρών, με την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας, πνευματικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών μεταξύ του αιγυπτιακού και του ελληνικού λαού και κυρίως, με την ενίσχυση της συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, ήταν ο βασικός σκοπός της επίσκεψης, του Μορφωτικού Ακόλουθου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στην Αθήνα και Διευθυντή του Μορφωτικού της Κέντρου και, αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Δρ. Hisham Darwish, στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, όπου τον υποδέχτηκαν, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Διοικητικού, Οικονομικού και Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά.




Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε, στο πλαίσιο μορφωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η φιλοξενία ομάδας μαθητών από την Αίγυπτο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, προκειμένου, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, να παρουσιάσουν σε σχολεία του δήμου, εκπαιδευτικά προγράμματα, με την εξέλιξη της πορείας των γραμμάτων και των τεχνών ανά τους αιώνες, αλλά και η μετέπειτα αντίστοιχη επίσκεψη μαθητών του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε σχολεία της Αιγύπτου.



Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ.  Darwish, τόνισε πως: ''ήταν μια πολύ γόνιμη συνάντηση κατά την οποία θίξαμε αρκετά θέματα του πολιτισμού, ο οποίος είναι το μεγάλο στοιχείο που ενώνει τις δυο χώρες Ελλάδα κι Αίγυπτο... Σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε, «υπάρχουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εδώ στο δήμο προς όφελος της προώθησης των διμερών σχέσεων πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε σε μια στενή συνεργασία σε πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο αναδεικνύοντας τα γράμματα και τις τέχνες των δυο χωρών''.



Ενώ απο την μεριά του ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε πως: ''Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δυο ιστορικές χώρες που αποτέλεσαν λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών. Μεταξύ των δυο λαών υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν στην πορεία του χρόνου και η καθεμιά ξεχωριστά ή και από κοινού κληροδότησαν στην παγκόσμια ιστορία πνευματικά κληρονομήματα που εξακολουθούν να φωτίζουν την πορεία του ανθρώπου... σήμερα που οι σχέσεις δοκιμάζονται και οι αξίες επανακρίνονται, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ιστορία και να οικοδομήσουμε ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας... Ο πολιτισμός, τα γράμματα και οι τέχνες αποτελούν τον καλύτερο και ασφαλέστερο πρωτόλειο συνδετικό κρίκο που με χαρά θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο δήμος μας προωθώντας συνεργασίες σ’ αυτούς τους τομείς μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: