Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Δόντια της παλαιολιθικής περιόδου θα ρίξουν φως στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ;


Ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στην Ιταλία, και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία απο την Λειψία της Γερμανίας, ανέλυσαν δύο νεογιλά δόντια από τις προϊστορικές τοποθεσίες του Grotta di Fumane και Riparo Bombrini στη Βόρεια Ιταλία. Με την μέθοδο state-of-the-art που υιοθέτησαν σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αποδίδουν τα δόντια σε ανατομικά χαρακτηριστικά σύγχρονων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, μέσω ραδιοχρονολογήσεων του άνθρακα 12 που έγιναν στα οστά και σε διάφορα άλλα ευρήματα που προέρχονται απο τις συγκεκριμένες περιοχές δείχνουν ότι αυτά τα δόντια αντιπροσωπεύουν το παλαιότερο εύρημα του σύγχρονου ανθρώπου της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου που σχετίζονται με το αρχαιολογικό πλαίσιο χρονικά της εξαφάνισης των Νεάντερταλ.

Τα αποτελέσματα έχουν ισχυρές επιπτώσεις στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ, γράφουν οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, καθώς και για τη συζήτηση σχετικά με την εξαφάνιση των τελευταίων.

Επίσης, ο Stefano Benazzi από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και οι συνεργάτες του από το CNR Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας απο την Πίζα της Ιταλίας πραγματοποίησαν ψηφιακή σύγκριση μοντέλων από αξονική τομογραφία του ανθρώπινου δοντιού από το Riparo Bombrini με οδοντιατρικά δείγματα του σύγχρονου ανθρώπου και του Νεάντερταλ.

Οι ψηφιακές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για να συγκριθούν τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της οδοντικής κορώνας, δηλαδή το πάχος του σμάλτου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το δείγμα από Riparo Bombrini ανήκε σε ένα σύγχρονο άνθρωπο.

«Τέτοιο ανθρώπινο απολίθωμα - υλικό είναι πολύ σπάνιο, ιδιαίτερα καλά διατηρημένα νεογιλά δόντια. Μόνο χάρη στη συνεργασία πολλών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων αυτά τα απολιθωμένα υπολείμματα θα μπορούσαν να διερευνηθούν πλήρως. Η ταξινόμηση αυτών των δύο ανθρώπινων λειψάνων κατέστη δυνατή μόνο μέσω τεχνικών καινοτομιών που αναπτύχθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, δηλαδή υψηλής ευκρίνειας αξονική τομογραφία / ψηφιακές μεθόδους και αρχαίου DNA. Αυτές οι νέες τεχνικές και χρονολόγηση με άνθρακα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ταξινομικών ζητημάτων που συνδέονται με άλλα επίμαχα ανθρώπινα απολιθώματα» τονίζει ο κ. Benazzi.

Ο Viviane Slon και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία ήταν σε θέση να αναλύσει το μιτοχονδριακό DNA από τα 2 οδοντιατρικά δείγματα και να ανακαλύψει ότι το μιτοχονδριακό γονιδίωμα εμπίπτει στην παραλλαγή του σύγχρονου ανθρώπου και εδράζεται στην ομάδα Ε, η οποία είναι χαρακτηριστική για τα προ- γεωργικά mtDNAs στην Ευρώπη.

Η Sahra Talamo από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία ανέλαβε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ραδιοχρονολόγησης για να δημιουργήσει μια σταθερή χρονολογία για το δόντι από το Riparo Bombrini, όπου διαπιστωθηκε ότι είναι περίπου 40.000 ετών.

«Κατά τη στιγμή της αντικατάστασης του Νεάντερταλ από τους σύγχρονους ανθρώπους στην Ευρώπη, η βιολογική φύση πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών πληθυσμών παραμένει άγνωστη, και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει άμεση απόδειξη ότι η Ανώτερη Παλαιολιθική, μια περίοδος με πολλές τεχνικές καινοτομίες, ήταν στην πραγματικότητα παράγωγο των σύγχρονων ανθρώπων», λέει ο Jean-Jacques Hublin, διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ολόκληρη η μελέτη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: