Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Sergey Leshchinsky:Ασθένειες των οστών η αιτία εξάλειψης των Μαμούθ


«Ασθένεια των οστών και έλλειψη ασβεστίου θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνιση των μαμούθ» αναφέρεται σε μια νέα ανάλυση από Σιβηριανό παλαιοντολόγο Sergey Leshchinsky. Ο κ.  Leshchinsky πέρασε πάνω από μια δεκαετία εξετάζοντας 23.500 οστά και τα δόντια που ανήκουν στα μαμούθ και, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν σχεδόν στο καθένα ίχνη της οστεοπόρωσης. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή του κλίματος και των συναφών γεωλογικών διεργασιών που επηρέασαν τη χημική σύνθεση του εδάφους και του νερού στο βιότοπο του μαμούθ και τα οδήγησε στο να πάσχουν, πιθανόν, από χρόνια έλλειψη σιδήρου.


«Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο συχνό τραυματισμό των άκρων και τις σπονδυλικής τους στήλης με αποτέλεσμα να είναι έρμαιο για τα αρπακτικά ζώα και τους προκάλεσε προβλήματα επιβίωσης. Μάλιστα, οι αρθρικές επιφάνειες των οστών και των άκρων σε ορισμένα σημεία των δειγμάτων έχουν ακρωτηριαστεί λόγω των συγκεκριμένων ασθενειών. Η μετατροπή των γεωχημικών τοπίων έκανε το μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρασίας εξαιρετικά δυσμενής για την ύπαρξη των μεγάλων θηλαστικών και των μαμούθ, ειδικότερα. Θεωρείται ότι στα μαμούθ που έλειπε ασβέστιο προσπάθησε να καλύψει για ορυκτά έλλειμμα τους με την κατανάλωση λάσπης απο λακκούβες ή λιμνάζοντα νερά. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν αρκετό για να τα σώσει». δήλωσε ο κ. καθηγητής


«Όσο για την οστεοπόρωση, σε ορισμένες συλλογές που εξετάσαμε σχεδόν το 100% των οστών είχαν τα σημάδια της. Προφανώς, αυτό οδήγησε σε ένα υψηλό τραυματισμός μεταξύ των ζώων, όπως διαστρέμματα και κατάγματα λόγω των φορτίων. Έτσι, τα Μαμούθ με κατεστραμμένα άκρα ή σπονδυλικές στήλες δεν μπορούσαν να βρει τρόφή σε επαρκείς ποσότητες και έχασαν σταδιακά την ικανότητα να ακολουθούν το κοπάδι. Αυτοί που καθυστερούσαν το κοπάδι γρήγορα έγινε το θήραμα των αρπακτικών».


 «Τα συνηθέστερα συμπτώματα ήταν οστεοπόρωση, osteofibrosis, οστεομαλακία, οστεόλυση, ατροφία των χόνδρων και καταγμάτων με αποτέλεσμα το σχηματισμό ψευδούς αρθρώσεις, έλκη και αυλακώσεις τριβής. Εδώ είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: υπήρχε ένα σαγόνι ενός νεαρού μαμούθ που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφών στην περιοχή Teguldetskiy (περιοχή Τομσκ). Η ηλικία του δεν ήταν περισσότερο από 10 χρόνια. Χωρίς αμφιβολία, το ζώο ήταν άρρωστο, όπως υποδεικνύεται από την οδοντοστοιχεία και διαφορετικά μεγέθη των δοντιών του.» είπε ο Δρ Leshchinsky, επικεφαλής του εργαστηρίου του Μεσοζωικού και Καινοζωικού οικοσυστήματος στο Tomsk State University.


Έχει αποδειχθεί ότι η μαζική εξαφάνιση των μαμούθ άρχισε περίπου 20.000 σε 24.000 χρόνια πριν. Η διαδικασία συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε μια έντονη δεύτερο κύμα εξαφανίσεις που σημειώθηκαν 13.000 έως 15.000 χρόνια πριν. Το τελευταίο μεγάλο κύμα των θανάτων συνέβησαν περίπου 9.000 έως 12.000 χρόνια πριν, αν και υπάρχουν στοιχεία που επέζησαν σε μικρότερες ομάδες κοντά στην Αλάσκα και στη Wrangel Island, της ρωσικής Αρκτικής, καθώς τις τελευταίες χιλιετίες, όπως πριν από 3700 χρόνια. Ο Δρ Leshchinsky διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας έρευνα σε οστά των μαμούθ μεταξύ 2003 και 2013, πριν από την εγγραφή σχετικά με ορισμένα από τα συμπεράσματά του τον Σεπτέμβρη του 2014 στο Αρχαιολογικό και Ανθρωπολογικό περιοδικό Sciences Journal.



Δεν υπάρχουν σχόλια: