Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Είχαν οι άνθρωποι της παλαιολιθικής περιόδου κανιβαλιστικές συνήθειες;


Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση μιας ομάδας επιστημόνων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, το University College του Λονδίνου, και μια σειρά από ισπανικά πανεπιστήμια, οι παλαιολιθικοί σκελετοί οι οποίοι βρέθηκαν στο Σπήλαιο Gough στο Somerset, στα τέλη του 1992 φανερώνουν μια πολύπειρη κουλτούρα και δυνατότητα που πιθανόν είχαν οι πρόγονοί μας της παλαιολιθικής εποχής στον τεμαχισμό και στην επεξεργασία ανθρώπινων λειψάνων.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως λεπτομερώς επεξεργασμένα ανθρώπινα οστά μαζί με άφθονα οστά απο σφαγμένα μεγάλα θηλαστικά και ένα μεγάλο πλήθος αντικειμένων απο πυριτόλιθο, οστά, κέρατο και ελεφαντόδοντο.

Μέσω των τεχνικών ραδιοχρονολόγησης έχουν αποκαλυφθεί πως τα λείψανα αποτίθεντο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια μιας σειράς εποχιακών εναποθέσεων, περίπου 14.700 χρόνια πριν.


Η παρουσία απο σημάδια ανθρώπινων δοντιών σε πολλά από τα οστά παρέχει αδιάσειστα στοιχεία κανιβαλισμού, σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η επεξεργασία των ανθρώπινων πτωμάτων και η κατασκευή και η χρήση του κρανίου-κύπελλου στο σπήλαιο Gough έχει ομοιότητες με άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Αλλά τα νέα στοιχεία από το σπήλαιο Gough αφήνει να εννοηθεί ότι ο κανιβαλισμός κατά τη διάρκεια της «Magdalenia περιόδου» ήταν μέρος μιας συνηθισμένης ταφική πρακτική που συνδύαζε την εντατική επεξεργασία αλλα και την κατανάλωση τμημάτων του νεκρού, με την ταυτόχρονη τελετουργική χρήση - επεξεργασία του κρανίου.

Ο Dr Silvia Bello, από το Τμήμα αρχαιολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και επικεφαλής ερευνητής του έργου, δήλωσε πως «τα συγκεκριμένα ανθρώπινα λείψανα έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών. Σε μια προηγούμενη ανάλυση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κρανιακά λείψανα είχαν τροποποιηθεί με προσοχή ώστε να δημιουργήσουν κρανία-κύπελλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, ωστόσο, έχουμε προσδιορίσει και καταγράψει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από παλαιότερα ανθρώπινα επεξεργασμένα οστά. Συγκεκριμένα, έχουμε βρει αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για αποσάρκωση, εξάρθρωση, μάσημα, σύνθλιψη του σπογγώδους οστού καθώς και πυρόλυση για την εξαγωγή του μυελού».



Απο την μεριά του ο Simon Parfitt, του University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα της περιόδου αυτής είναι η αξιοσημείωτη σπανιότητα των ταφών και πόσο συχνά θα βρούμε ανθρώπινα λείψανα μαζί με άλλες εναποθέσεις επεξεργασμένων υλικών - υπολειμμάτων. Περαιτέρω ανάλυση και μελέτη του σπήλαιου Gough θα βοηθήσει να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρχε εφαρμογή κάποιου τελετουργικού κανιβαλισμού περιφερειακά («Creswellian») φαινόμενο, ή ήταν μια πιο διαδεδομένη πρακτική που βρέθηκαν σε όλο τον παλαιολιθικό κόσμο».


Ολόκληρη την επιστημονική έρευνα μπορείτε να την δείτε, με συνδρομή: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: