Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πρελούδιο δεύτερου Αργεντινο - Βρετανικού πολέμου στα Φώκλαντς;


Το Buenos Aires κίνησε την περασμένη εβδομάδα νομικές διαδικασίες εναντίων τριών βρετανικών και δύο αμερικανικών εταιριών εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εξόρυξης στην περιοχή Zebedee του νησιωτικού συμπλέγματος των Φώκλαντς.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε απο τον Αργεντινό υπουργό αρμόδιο για τις νήσους Φώκλαντς (Μαλβίνας όπως τις ονομάζουν οι Αργεντινοί),  Daniel Filmus: «η περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η εξόρυξη είναι τόσο αργεντίνικο όσο και το κέντρο του Μπουένος Άιρες. Ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε καμία άλλη χώρα θα επέτρεπε σε κανέναν να εισέλθει στο έδαφός τους και να πάρει τα πλούτη τους».

Απο την μεριά του ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Philip Hammond χαρακτήρισε αυτή την πράξη ως μια εξωφρενική πράξη bullying. «Είναι μια εξωφρενική κατάχρηση της διεθνούς νομικής διαδικασίας και θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια μπορούμε για να αντισταθούμε» τόνισε ο κ. Hammond ο οποίος τόνισε πως θα συνεννοηθούν με τις Η.Π.Α για τις περαιτέρω ενέργειες που θα λάβουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία στο νησιωτικό σύμπλεγμα διατυρούν δύναμη 1200 στρατιωτών, σταθμό μεταστάθμευσης μαχητικών αεροσκαφών δύο ελικόπτερα Chinook και αντιεροπορικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: