Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Νεάντερταλ και σαρκοφάγα ζώα στην ίδια σπηλιά;


Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη απο επιστήμονες του καταλανικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνης Παλαιοοικολογίας και κοινωνικής εξέλιξης και του Πανεπιστήμιου Rovira i Virgili της Tarragona πραγματοποίησαν ανασκαφές στα απομεινάρια μιας περιοχής των Νεάντερταλ στο Σπήλαιο Llenes στους πρόποδες των Πυρηναίων Ορέων στην Καταλονία.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανασκαφής ήταν πολύ θετικά και καθιστούν δυνατό να κατανοήσουμε τη δυναμική των μετακινήσεων των πληθυσμών των Νεάντερταλ στη μεσαία και υψηλή ορεινή περιοχές των Πυρηναίων κατά την Πλειστόκαινο, περίπου 200.000 χρόνια πριν.


Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ότι ομάδες Νεάντερταλ επισκεπτόταν τακτικά το σπήλαιο, πιθανόν για να κυνηγήσουν τα ζώα που ζούσαν στην περιοχή, όπως το tahr Bonal (Hemitragus Bonal), ένα είδος άγριου προβάτου που εξαφανίστηκε στη Δυτική Ευρώπη 100.000 χρόνια πριν. Μαζί με αυτά τα ζώα οι ερευνητές βρήκαν επίσης ίχνη άλλων οπληφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων ελάφια, Ούρους, ρινόκερους και megaloceros (ένα γιγαντιαίο είδος ελαφιού το οποίο πλέον έχει εκλείψει).

Οι τοποθεσία των Νεάντερταλ βρίσκονται κυρίως στην είσοδο της κοιλότητας του σπηλαίου όπως φανερώνει η άφθονη παρουσία λίθινων εργαλείων - Levallois και δισκοειδή ξύστρες - κατασκευασμένα από πέτρες που προέρχονται απο τις όχθες του ποταμού Flamisell.

Ωστόσο, ταυτόχρονα με την παρουσία των Νεάντερταλ στο σπήλαιο παρατηρούμε και παρουσία σαρκοφάγων ζώων, κυρίως ύαινες και λεοπαρδάλεις. Έχουν βρεθεί επίσης απολιθώματα λύκων, αλεπούδων και κουναβιών. Όμως, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό των λειψάνων που βρέθηκαν στο έδαφος της σπηλιάς, μαζί με γρατσουνιές στους τοίχους και τις φωλιές χειμερίας νάρκης, οι πρωταγωνιστές της σπηλιάς ήταν οι αρκούδες.


Το έργο πιστεύεται πως θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν άλλους τόπους στο Φαράγγι Erinyà και ελπίζετε να παρέχει μια καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των Νεάντερταλ στις σχέσεις τους με τα μεγάλα σαρκοφάγα και άλλα ζώα με τα οποία, όπως φαίνεται, συνυπήρχαν.

Αναλυτικά για την πρόοδο των ανασκαφών στο Σπήλαιο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: