Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Μεταδιδόμενες ασθένειες απο τους Homo Sapiens αφάνισαν τους Neanderthal


Μέχρι τώρα πολύς κόσμος πίστευε πως η έλευση του Homo Sapiens στην Ευρώπη συνοδεύτηκε με την πρώτη ίσως ιστορικά γενοκτονία, αυτή του εξαδέλφου του Neanderthal μέσω ευθέων μορφών ανταγωνισμού, διασταύρωσης ακόμα και άμεσων μορφών βίας.

Αυτή την εντύπωση έρχεται να μετριάσει κάπως μια νέα επιστημονική μελέτη απο τους καθηγητές ανθρωπολογίας  Simon Underdown και Charlotte Houldcroft του Cambridge University και Oxford Brookes University, οι οποίοι μετά απο έρευνα σε γενετικά αρχεία, σκελετούς και αρχαιολογικά ευρήματα, τόσο Homo Sapiens όσο και Neanderthals, συμπέραναν πως ένας σημαντικός λόγος της εξαφάνισης των Neanderthal μπορεί να είναι, όχι η επιθετική συμπεριφορά των Homo Sapiens, αλλά οι ασθένειες τις οποίες μετέφεραν στην Ευρώπη απο την Αφρική.  

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι Νεάντερταλ έπασχαν επίσης από πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν και τους σύγχρονους άνθρωπου. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από σπηλιές που δείχνουν να καίγαν το κρεβάτι τους σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν απο παράσιτα όπως ψείρες ή κοριούς.

Μάλιστα, τα περισσότερα στοιχεία από το αρχείο απολιθωμάτων δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ είχαν την τάση να υποφέρουν από τραυματικές κακώσεις, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής τους, που ήταν αυτή των κυνηγών τροφοσυλλεκτών, αλλά υπάρχουν και σημεία φλεγμονών και μολύνσεων.

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους έχουν βρεθεί στοιχεία που δείχνουν πως τα προϊστορικά ξαδέλφια μας θα είχαν εύκολα μολυνθεί από ασθένειες όπως η φυματίωση, τύφος, ο κοκκύτης, η εγκεφαλίτιδα και το κοινό κρυολόγημα. Ενώ παθογένειες όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το βακτήριο που προκαλεί έλκη του στομάχου, μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη από τους σύγχρονους ανθρώπους από την Αφρική και μπορεί να είχαν μολύνει τους Νεάντερταλ, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να παλέψουν αυτές τις νέες ασθένειες. 

Ωστόσο, οι Neandethals μπορεί, όταν διασταυρώθηκαν με τους Homo Sapiens, να τους πέρασαν κάποιες άμυνες για κάποιες άλλες ασθένειες όπως ιογενείς λοιμώξεις, όπως κρότωνες εγκεφαλίτιδα. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας κ. Underdown: «καθώς οι πληθυσμοί του Νεάντερταλ έγιναν πιο απομονωμένοι ανέπτυξαν πολύ μικρές «γονιδιακές πισίνες» και αυτό θα έπρεπε να επεκτείνει την ικανότητά τους να καταπολεμούν κάποιες νόσους.  Υπάρχουν γενετικά σήματα στο γονιδίωμα του Νεάντερταλ, που δείχνουν σαφώς ότι είχαν εκτεθεί σε αυτά τα είδη των ασθενειών, αλλά επίσης είχαν αναπτύξει κάποια αντίσταση σε αυτά. Πολλές από αυτές τις ασθένειες άρχισαν να μολύνουν τους ανθρώπους με τις αυξήσεις του πληθυσμού, με την εξημέρωση των ζώων και με την εγκατάσταση σε μόνιμους οικισμούς».

Ολόκληρη την μελέτη μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: