Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Κύπρος: διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης


Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015, κατά τις πρωινές ώρες, θα διεξαχθεί διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPUSA-01/15”. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη 6η Μοίρα Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.


Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, η άσκηση θα περιλαμβάνει έρευνα - εντοπισμό και διάσωση ναυαγών από τη θάλασσα, αεροδιακομιδή τραυματιών - ασθενών (MEDEVAC Οperations) καθώς και προσνηώσεις - απονηώσεις ελικοπτέρων, τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και των ΗΠΑ, ενώ εντός του 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο παρόμοιας φύσεως ασκήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: