Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Χίος, Σύρος και Λασίθι ανάμεσα στους νικητές του «Europa Nostra 2015»


28 νικητές από 263 υποψηφιότητες, τις οποίες υπέβαλαν οργανισμοί και ιδιώτες από 29 χώρες, επιλέχθηκαν και τιμήθηκαν για τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους σε τέσσερις κατηγορίες: Στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην έρευνα και ψηφιοποίηση, στις ειδικές υπηρεσίες διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Σημαντικό «μερίδιο» στη διατήρηση και ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς είχε και φέτος η Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν τα βραβεία Europa Nostra 2015, που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ομώνυμο ευρωπαϊκό δίκτυο (Europa Nostra).

Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατηγορία, το ευρωπαϊκό βραβείο απονεμήθηκε στο αρχοντικό Αντουάνικο, στη Χίο, ένα από τα κτήματα με κήπο που βρίσκονται στην πανέμορφη περιοχή του Κάμπου. Το κυρίως οίκημα κτίστηκε το 1893, αλλά εντός του κτήματος υπάρχουν παλαιότερες υποδομές, όπως το σύστημα άρδευσης των εσπεριδοειδών.


Το έργο ψηφιοποίησης «Hermoupolis Digital Heritage Management», η πλατφόρμα που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για περισσότερα από 1.000 σπίτια που διατηρούνται στην Ερμούπολη της Σύρου, από την ίδρυσή της (πριν από περίπου 200 χρόνια) έως τις μέρες μας, πήρε το βραβείο στην κατηγορία της έρευνας και ψηφιοποίησης. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η έρευνα για τους ανεμόμυλους του Οροπεδίου της Κρήτης, που επίσης βραβεύτηκε. Πρόκειται για τους χιλιάδες αρδευτικούς ανεμόμυλους που χτίστηκαν μεταξύ 1910 και 1950, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες είχαν αχρηστευθεί λόγω εγκατάλειψης. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα του μηχανολόγου μηχανικού, Γιώργου Χατζάκη, δίνει ελπίδες για την επαναλειτουργία τους.

Την τελετή απονομής των βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου 2015 στο δημαρχείο του Όσλο, στη Νορβηγία, συνδιοργανώνουν ο Fabian Stang, δήμαρχος του Όσλο, ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, και ο γνωστός τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, που είναι πρόεδρος της Europa Nostra. Κατά τη διάρκεια της τελετής, επτά από τους νικητές θα τιμηθούν με το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), λαμβάνοντας ο καθένας 10.000 ευρώ, ενώ ένας θα πάρει το Βραβείο του Κοινού (Public Choice), που θα επιλεγεί ύστερα από online ψηφοφορία από την Europa Nostra.


Δεν υπάρχουν σχόλια: