Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Που πρέπει να στοχεύσει η “ελίτ” της Premier League την επόμενη χρονιά;


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ανάμεσα στην “ελίτ” της Premier League, το γεγονός που πρέπει να δεχτούμε είναι ότι αυτή η χρονιά έχει τελειώσει πλέον. Με τις δύο ομάδες του Manchester και τη Liverpool να μη συμμετέχουν στο τελικό του FA Cup τα πλοία φαίνεται να έχουν αποπλεύσει.

Όταν η Chelsea κέρδισε το περασμένο Σάββατο τη Manchester United με 1-0 επιβεβαίωσε τη φετινή σεζόν ότι είναι μακράν η καλύτερη εξοπλισμένη ομάδα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά οι επιδόσεις των αντιπάλων τους πρότειναν ότι οι άνδρες του Louis Van Gaal μπορεί να είναι πιο κοντά στους αντίστοιχους του Jose Mourinho. Με πέντε αγωνιστικές να απομένουν και τις θέσεις του Champions League σχεδόν να έχουν κλείσει, οι σκέψεις ήδη πηγαίνουν για τις προετοιμασίες της επόμενη σεζόν.

Έτσι, πόσο κοντά έφτασε το “Big 5” να υλοποιήσει τους στόχους του τη φετινή σεζόν και τι χρειάζεται για την επόμενη;

Chelsea


Στόχοι φετινής χρονιάς: Κατάκτηση της Premier League, ημιτελικά Champions League, εγχώρια κύπελλα.

Στόχοι επόμενης χρονιάς: Διατήρηση της Premier League, πρόοδος στο Champions League

Η εμπιστοσύνη του Jose Mourinho πριν από την έναρξη της σεζόν για τη κατάκτηση του τίτλου συναντήθηκε με μια άνευ προηγουμένου επίδοση. Η Chelsea, αδιαμφισβήτητα έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Κερδίζοντας το Capital One Cup το Μάρτιο έδωσε στην ομάδα του μια δίψα για επιτυχίες, παράλληλα όμως τροποποιήθηκε λόγω του αποκλεισμού από τη Bradford στο FA Cup και της γρήγορης εξόδου από τη Paris Saint-Germain στην Ευρώπη.

Η επιμονή του Mourinho είναι τέτοια που δεν πρόκειται να χαλάσει τη φόρμουλα του, με τις καλοκαιρινές προσθήκες πιθανόν να προσθέτουν μεγαλύτερο βάθος με τον κεντρικό αμυντικό της Real Madrid Raphael Varane και τον σούπερ σταρ της Juventus Paul Pogba να είναι πάντα οι κορυφαίοι στόχοι στη λίστα. Η προσέγγιση του Πορτογάλου είναι αποδεδειγμένη και πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τη σταματήσεις.

Arsenal


Στόχοι φετινής χρονιάς: Ψηλότερα από τη τέταρτη θέση, προημιτελικά Champions League, υπεράσπιση του FA Cup

Στόχοι επόμενης χρονιάς: Διεκδικήτρια πρωταθλήματος, προημιτελικά Champions League

Αφού έβγαλε από πάνω της την απραξία σε τίτλους με το FA Cup τη περασμένη χρονιά, η Arsenal φέτος έχει πραγματοποιήσει μια σταθερή πρόοδο,αν και το σύνολο του Arsene Wenger θα μπορούσε να γίνει περισσότερο απειλητικό με ένα πιο καλό ξεκίνημα και να αποφύγει επίσης τη φρίκη του Emirates απέναντι στη Monaco για τους “16” του Champions League. Στις 30 Μαΐου πάντως έχουν μια ευκαιρία να επανορθώσουν με τη υπεράσπιση του FA Cup όταν θα αντιμετωπίσει στο τελικό την Aston Villa.

Το ρόστερ του Wenger είναι γεμάτο ταλέντο σε κάθε θέση όμως η απόκτηση τριών παικτών από το πάνω ράφι σε άμυνα και κέντρο είναι επιτακτική για να χριστεί η Arsenal κορυφαία υποψήφια να εκθρονίσει τη Chelsea. Στο 20ό έτος του Αλσατού στον Λονδρέζικο σύλλογο και με την οικονομική ευμάρεια πλέον να επικρατεί, είναι καιρός το “φυτό” να “ανθίσει”.

Manchester United


Στόχοι φετινής χρονιάς: Τριάδα στη Premier League, εγχώρια κύπελλα

Στόχοι επόμενης χρονιάς: Διεκδικήτρια πρωταθλήματος, πρόκριση στα νοκ - άουτ του Champions League.

Όταν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ed Woodward είπε στους επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη το Σεπτέμβριο ότι η United είχε μπάτζετ για τη τρίτη θέση, ο στόχος του Louis Van Gaal ορίστηκε στην εταιρική πέτρα. Μέχρι τότε, στα πρώτα στάδια της σεζόν είχε διαπιστωθεί ότι η Manchester United ήταν πολύ μικρή για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, με το στραπάτσο από την MK Dons στο Capital One Cup να το επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο. Ωστόσο, τώρα όλα φαίνονται να βαδίζουν σε σταθερότερο έδαφος.

Τα 150 εκατομμύρια λίρες που ξόδεψε το περασμένο καλοκαίρι το πιθανότερο είναι να το επαναλάβει, καθώς τους ενδιαφέρει πάρα πολύ ο Memphis Depay της PSV, ο Mats Hummels της Borussia Dortmund και ο Nathaniel Clyne της Southampton. Η άνθηση της φιλοσοφίας του Van Gaal και μια ακόμη ένεση μετρητών σημαίνει ότι τίποτα λιγότερο από μια διαρκής διεκδίκηση του πρωταθλήματος θα είναι μια αποτυχία για τους “κόκκινους διαβόλους”

Manchester City


Στόχοι φετινής χρονιάς: Υπεράσπιση της Premier League, προημιτελικά Champions League.

Στόχοι επόμενης χρονιάς: Επανάκτηση της Premier League, προημιτελικά Champions League.

Από πρωταθλητές Αγγλίας σε μια παρατεταμένη κρίση στην επώδυνη χρονιά της Manchester City. Πλέον θα μοιάζει σαν σοκ άμα επιβιώσει ο Manuel Pellegrini και μετά το καλοκαίρι, αν και η έλλειψη υποψηφίων που να ταιριάζουν στην απεριόριστη φιλοδοξία του πρότζεκτ της City θα μπορούσε ακόμα να τον διατηρήσει στη θέση του. Η μια ντουζίνα γκολ που έβαλε η Bayern Munich στη Porto πιθανώς να ανατρέπει τις ελπίδες ωστε ο Pep Guardiola να πάρει το “χρυσό” εισιτήριο για το Etihad αυτό το καλοκαίρι.

Όποιος θα είναι στο πάγκο θα χρειαστεί να βγάλει τις καλύτερες επιδόσεις από μια ομάδα που θα πρέπει να είναι η δυνατότερη στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά τώρα έχει αποτύχει δύο φορές να διατηρήσει τα σκήπτρα στη κορυφή. Μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις θα χτυπήσουν το καμπανάκι του Financial Fair Play, αν και οι ενδεχόμενες αποχωρήσεις των Yaya Toure, Edin Dzeko και Aleksandar Kolarov θα μπορούσε να απελευθερώσει κάπως το μισθολογικό κόστος. Ο ευρέως πολυπόθητος Paul Pogba είναι ένας παίκτης που μπορεί να δυναμώσει κατά πολύ το ρόστερ,το ίδιο και ο Raheem Sterling.

Liverpool


Στόχοι φετινής χρονιάς: Τετράδα στη Premier League, πρόκριση στα νοκ - άουτ του Champions League, εγχώρια κύπελλα.

Στόχοι επόμενης χρονιάς: Επιστροφή στο Champions League, κατάκτηση του Europa League, εγχώρια κύπελλα.

Τόλμησαν να ονειρευτούν το 2013 - 2014 όμως αυτή τη χρονιά τους είδε να αναγκάζονται να ξυπνήσουν στη σκληρή, ανησυχητική πραγματικότητα. Η απώλεια του Luis Suarez σήμαινε ότι δεν θα ήταν πια διεκδικητές του πρωταθλήματος, και έπειτα ήρθε ένα καλοκαίρι μεταγραφικών δραστηριοτήτων όπου μόνο ο Emre Can ήταν κάτι σαν μια επιτυχία και όχι για τη μεσαία γραμμή που αγοράστηκε.

Στις εναπομείναντες λίγες εβδομάδες της σεζόν ο Brendan Rodgers θα παίξει ακόμα και το μέλλον του στο σύλλογο. Σε περίπτωση που επιβιώσει και οι ιδιοκτήτες της FSG αποφασίσουν να μη στραφούν στον Jurgen Klopp, η μεταγραφική δραστηριότητα πρέπει να είναι πολύ πιο λεία και ο Βορειοιρλανδός προπονητής να ανακαλύψει έναν τρόπο για να κερδίσει τους κρίσιμους αγώνες. Τη περασμένη Κυριακή η απόδοση της Liverpool απέναντι στην Aston Villa δεν ήταν ότι ήθελε να φτάσει επειγόντως στο τελικό του FA Cup, παρά μόνο ότι εξαρτώταν από τον συγχυσμένο προπονητή της ο οποίος δεν αντέχει σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.

Η αποχώρηση του Steven Gerrard στο MLS το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι ένα “στραμπούληγμα”, αλλά μοιάζει και ένα ευτυχές ατύχημα λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια του καθηγητικού σώματός του. Μήπως εν τέλει ο Sterling πωληθεί για να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση του συλλόγου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: