Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Εκδηλώσεις προς τιμήν της Κύπρου στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών


Με σκοπό την ανάδειξη κορυφαίων ιστορικών γεγονότων, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συνδιοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την Κύπρο, με αφορμή την επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου του 1955 κατά της αγγλοκρατίας, που συμπληρώνει 60 χρόνια.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 21 και 26 Απριλίου, από την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εδρεύει στην περιοχή Στρεμπενιώτη της Νεάπολης, και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Τιμώμενα πρόσωπα είναι φέτος οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Μαϊμαρίδης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, Θάσος Σοφοκλέους, πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 και Ρογήρος Σιηπιλλής, πρόεδρος του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 21 Απριλίου
12μ. «60 χρόνια ιστορία»
Οι αγώνες των Κυπρίων για ελευθερία με τα μάτια των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και των μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Τιμώμενα πρόσωπα οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Μαϊμαρίδης, Θάσος Σοφοκλέους, Ρογήρος Σιηπιλλής
(Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125, δημοτικό κατάστημα Νεάπολης)

Κυριακή 26 Απριλίου 
10.30π.μ. Δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το γενικό
πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κώστα Ψευδιώτη
(Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Νεάπολης)
11π.μ. Τρισάγιο και καταθέσεις στεφανιών
(Προτομή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, συμβολή της οδού Μπινιώρη με τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, Νεάπολη)

Η κεντρική εκδήλωση με τίτλο «1η Απριλίου 1955-Κύπρος» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας θα γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 8μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκειά της μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης θα τιμήσουν τους Κυπρίους ήρωες, ενώ ομιλητής θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Σωκράτης Χάσικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: