Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τι σημαίνει «καλός φίλος»


του Δημήτρη Βαρσάνη

Έχοντας καλούς φίλους δίπλα σου είναι πολύ σημαντικό για την ευτυχία σου. Μέσα από αυτό το άρθρο μας θα σας δείξουμε τα σημάδια ενός καλού φίλου και θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς θα είστε εκεί για τον φίλο σας όταν θα σας έχει ανάγκη.

Γιατί οι καλοί φίλοι είναι τόσο σημαντικοί
Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί εξετάζοντας τα οφέλη της φιλίας και αυτές έβγαλαν ακριβώς αυτό που φανταζόμασταν. Αποδεικνύεται ότι όσες καλύτερες σχέσεις φιλίας έχετε τόσο περισσότερο χαρούμενος θα είστε.

Έτσι, είναι καλό για την ευτυχία σας να είσαι ένας πολύ καλός φίλος σε κάποιον και να έχεις ένα καλό γκρουπ φίλων υποστήριξης. Ωστόσο, ίσως είναι δύσκολο να εντοπίσεις ακριβώς τι κάνει έναν καλό φίλο.


Σημάδια ενός καλού φίλου
Φίλοι θα φεύγουν και θα έρχονται στη ζωή σας,αλλά το πιο σημαντικό από το πόσο καιρό διαρκεί μια φιλία είναι ότι ένας καλός φίλος θα σε αγαπά για αυτό που είσαι. Ο τρόπος που μπορείς να καταλάβεις το σημάδι ενός καλού φίλου είναι να παρατηρείς τις κινήσεις που παίρνουν, μικρές ή μεγάλες που δείχνουν ότι νοιάζονται.

  • Μερικά κοινά σημάδια ενός καλού φίλου είναι:
  • Κάποιος που θα σε στηρίξει ότι και αν συμβεί
  • Κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς και δεν θα σε κατηγορήσει
  • Κάποιος που δεν θα σε εκμεταλλευθεί και δεν θα σε βλάπτει σκόπιμα τα συναισθήματα σου
  • Κάποιος που έχει σεβασμό για σένα
  • Κάποιος που θα σε αγαπά επειδή το επιλέγει και όχι γιατί αισθάνεται να το κάνει
  • Κάποιος του οποίου θα απολαμβάνεις τη παρέα του
  • Κάποιος που θα σε δείχνει πίστη
  • Κάποιος που είναι αξιόπιστος και είναι πρόθυμος να σε πει την αλήθεια ακόμα και αν είναι δύσκολο
  • Κάποιος που θα μείνει όταν δυσκολεύουν τα πράγματα
  • Κάποιος που σε κάνει να (χαμο) γελάς
  • Κάποιος που είναι εκεί για να σε ακούσει
  • Κάποιος που θα κλάψει όταν θα κλαις

Πώς να είσαι ένας καλός φίλος
Αν τα κάνετε όλα ή πολλά από τα πράγματα που αναφέρουμε παραπάνω για κάποιον που νοιάζεστε τότε είστε ήδη ένας πολύ καλός φίλος. Είναι επίσης κοινό όμως ότι δεν γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε ή να πείτε για κάποιον που θέλετε να είστε μαζί του. Μερικά πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να είστε εκεί για  έναν φίλο συμπεριλαμβάνουν:

Άκου: Το να ακούς είναι πολύ σημαντικό να μην υποτιμάς, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να το πράξεις. Ο καλύτερος τρόπος για να ακούσεις είναι να προσπαθήσεις και να κατανοήσεις τη κατάσταση από τη πλευρά των φίλων σου. Αν είναι στόχος σου να το πραγματοποιήσεις αυτό, φυσιολογικά θα βρεις τον εαυτό σου να αρχίζει να ρωτά το σωστό είδος ερωτήσεων και οι φίλοι σου θα το εκτιμήσουν έχοντας κάποιον, ο οποίος ενδιαφέρεται πραγματικά για το πώς αισθάνεται και τι περνάει.
Δεν χρειάζεται να έχετε σε όλα απαντήσεις και δεν πρέπει να δίνετε στα πάντα συμβουλές στον φίλο σας. Ίσως απλά να θέλουν να σας μιλήσουν έτσι ώστε να δουν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι.

Γίνεται φυσικοί: Τα χαμόγελα και οι αγκαλιές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε στους φίλους σας ότι δεν είναι μόνοι, ότι είστε εκεί για αυτούς και ότι είναι σημαντικοί.
Κρατήστε επαφή: Ακόμα και αν δεν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση μεταξύ σας, κάντε μια προσπάθεια να μείνετε σε επαφή μέσω του Facebook, των E - mails, των μηνυμάτων και των τηλεφωνημάτων δείχνοντας στους φίλους σας ότι είστε εκεί για αυτούς.
Ρωτήστε τους τι χρειάζονται: Αν ανησυχείτε για κάποιον και θέλετε να είστε εκεί για αυτούς απλά ρωτήστε τους τι χρειάζονται. Με αυτόν τον τρόπο ξέρετε ότι θα σας θεωρούν χρήσιμο κατά τη διάρκεια των σκληρών περιόδων τους.

Πείτε τους πώς αισθάνεστε: Δεν χρειάζεται να κάνετε μια κουβέντα όλη την ώρα για προσωπικά σας ζητήματα, αλλά μερικές φορές υπάρχουν στιγμές όπου αφήνεις σε κάποιον να ξέρει ότι είναι σημαντικός για σας μέσα από κάτι που λέτε. 

Ψάξτε τα γεγονότα: Αν ο φίλος σας έχει κάποια ιατρική πάθηση, ή ένα ψυχολογικό πρόβλημα ένας καλός τρόπος για να προσφέρετε υποστήριξη είναι να μάθετε από τι διάγνωση πάσχει. Λαμβάνοντας ένα ενδιαφέρον σε αυτό το κομμάτι δείχνει ότι νοιάζεστε για αυτόν και ότι σχεδιάζετε να μείνετε μαζί του ότι και αν συμβεί.

Να είστε πρόθυμος να πάρετε μια δύσκολη απόφαση: Αν πιστεύετε ότι η ασφάλεια του φίλου σας είναι σε κίνδυνο, ίσως χρειαστεί να ενεργήσετε χωρίς τη συγκατάθεση του και να ζητήσετε βοήθεια. Μπορεί να είναι μια σκληρή επιλογή ιδιαίτερα όταν θα ανησυχείτε για την αντίδραση του, αλλά να θυμάστε ότι το κάνατε διότι ενδιαφέρεστε για το καλό του και δεν θέλετε να πάθει κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: