Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Υπηρεσία σκοπιά ...αφγανικό νούμερο


Ο μόνιμος δεκανέας της μοίρας ελαφρού πεζικού - ορεινών καταδρομών των Γκούρκας (the Royal Gurkha Rifles) του βρετανικού στρατου, Tuljung Gurung ήταν μέλος μιας περιπόλου μακράς ακτίνας η οποία περιπολούσε στην περιοχή Nahr-e Saraj στο Αφγανιστάν.

Η περίπολος αποφάσισε να κατασκηνώσει για την νύκτα σε μια γνωστή θέση με την κωδική ονομασία «Patrol Base Sparta». Ο δεκανέας είχε την σκοπιά των 2-4 το πρωί στην πύλη της βάσης, 9 μέτρα μακριά απο τον χώρο κατάκλισης των συναδέλφων του, όταν λίγο πριν την λήξη της βάρδιας του και περιμένοντας την αλλαγή του, απο την σκοπιά παρατήρησε την ύποπτη κίνηση δύο Αφγανών οι οποίοι πλησίαζαν την προσωρινή βάση των Βρετανών.

«Τους φώναξα δυνατά να σταματήσουν αλλα με το που με άκουσαν, ο ένας απο αυτούς άρχισε να πυροβολεί προς την σκοπιά που ήμουν» δήλωσε ο κ. Gurung. Οι σφαίρες χτύπησαν στους προμαχώνες τις σκοπιάς, επιτρέποντας τον δεκανέα να καλυφθεί και να ανταποδώσει τα πυρά, μία σφαίρα όμως τον χτύπησε στην αριστερή πλευρά του κράνους του και έριξε στο πάτωμα.


«Αισθάνθηκα σαν κάποιος να με χτύπησε με σφυρί στο κεφάλι. Ένιωσα πολύ πόνο και τον λαιμό μου σαν να πρήζεται». Όμως γρήγορα κατάφερε να συνέλθει και να επανέλθει σε θέση μάχης όταν παρατήρησε μια χειροβομβίδα να πέφτει μέσα στο φυλάκιο.  Ακόμα μεθυσμένος από την σφαίρα που χτύπησε το κράνος του αλλα δείχνοντας εξαιρετικό θάρρος και ετοιμότητα, ξαναέριξε την χειροβομβίδα έξω από το φυλάκιο λίγο πριν εκραγεί. 

Η έκρηξη απλώθηκε όμως μέσα στην σκοπιά ξαναρίχνοντας τον λοχία ξανά κάτω. Στη συνέχεια, μέσα από τη σκόνη και τα συντρίμμια ο κ.Gurung  εντόπισε έναν από τους αντάρτες να έχει ανέβει στο φυλάκιο.

«Ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο. Ήτανε ψηλότερος απο μένα και φορούσε χοντρά ρούχα. Ήρθε πολύ κοντά και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τον πυροβολήσω ή να τον λογχίσω. Τότε θυμήθηκα ότι είχα στην εξάρτησή μου το kukri, το τράβηξα και αρχίσαμε να πολεμάμε σώμα με σώμα. Όταν τον είδα σκέφτηκα, πως δεν θέλω να πεθάνω, θέλω να ζήσω. Αν παραμείνω ζωντανός μπορώ να σώσω τους κοιμώμενους συναδέλφους μου. Πρέπει να κάνω κάτι. Έτσι, σαν τρελός, έκανα ότι μπορούσα».


Η μάχη ήταν έντονη καθώς και οι δύο έπεσαν απο την σκοπιά στην εξωτερική μεριά της βάσης χωρίς να σταματήσουν να μάχονται. Η μάχη συνεχίστηκε έως ότου οι δύο Αφγανοί αντάρτες φοβούμενοι μήπως απο τον θόρυβο που προκλήθηκε έχουν ειδοποιηθεί και οι άλλοι Βρετανοί οπισθοχώρησαν.

Για αυτή του την πράξη, ο μόνιμος δεκανέας Tuljung Gurung παρασημοφορήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Α' Τάξεως.



Δεν υπάρχουν σχόλια: